Skip to main content

Όταν η ανθρωπότητα είδε τη Γη να… ανατέλλει στο Διάστημα

Στις 24 Δεκεμβρίου του 1968 τραβήχτηκε από τη Σελήνη μια από τις πιο εμβληματικές εικόνες του πλανήτη μας.

Στα τέλη Δεκεμβρίου του 1968 βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η επανδρωμένη διαστημική αποστολή Apollo 8 της NASA. Ήταν η πρώτη αποστολή στην οποία αστροναύτες θα ταξίδευαν στη Σελήνη και θα έμπαιναν σε τροχιά γύρω από το φυσικό μας δορυφόρο. Η αποστολή αυτή ήταν πολύ σημαντική αφού θα συλλέγονταν μια σειρά από στοιχεία απαραίτητα για την προετοιμασία των επανδρωμένων αποστολών πάνω στην επιφάνεια της Σελήνης που θα ακολουθούσαν τα επόμενα χρόνια.

Το πλήρωμα της αποστολής Apollo 8 αποτελούνταν από τους Φρανκ Μπόρμαν, Μπιλ Άντερς και Τζιμ Λόβελ. Στις 24 Δεκεμβρίου καθώς το σκάφος βρισκόταν σε μια διαδικασία περιστροφής πάνω από τον ορίζοντα της Σελήνης άρχισε να ξεπροβάλλει η Γη. Ο Άντερς κατέγραψε την εκπληκτική εικόνα του πλανήτη μας που φαινόταν να ανατέλλει στο διαστημικό σκηνικό που παρατηρούσαν οι αστροναύτες. Η φωτογραφία αυτή ονομάστηκε «Earthrise» (ανατολή Γης) και έγινε μια από τις πιο γνωστές και εμβληματικές εικόνες του πλανήτη μας. Η φωτογραφία αυτή έχει χαρακτηριστεί από ειδικούς ως η «πιο επιδραστική φωτογραφία φυσικού περιβάλλοντος που έχει τραβηχτεί ποτέ«.

Το 2018 η Διεθνής Αστρονομική Ένωση για να τιμήσει αυτό το γεγονός και τον δημιουργό του ονόμασε «Anders’ Earthrise» έναν κρατήρα της Σελήνης διαμέτρου 40 χλμ. που διακρίνεται στην περίφημη φωτογραφία.

Naftemporiki.gr