Skip to main content

30 χρόνια από το πρώτο SMS – Σκληροί οι ανταγωνιστές του

Τα sms εφαρμόστηκαν πραγματικά ως μέσο επικοινωνίας στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν τα κινητά τηλέφωνα έγιναν φθηνότερα, υποχώρησαν οι τιμές για τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και οι πρώτες τιμές SMS ήρθαν στην αγορά»

Όλα ξεκίνησαν με μια χριστουγεννιάτικη ευχή. «Καλά Χριστούγεννα» ήταν το πρώτο SMS. Στάλθηκε από υπολογιστή στον υπάλληλο της Vodafone, Ρίτσαρντ Τζάρβις, στις 3 Δεκεμβρίου 1992.

Τρία χρόνια αργότερα, το SMS κυκλοφόρησε επίσημα. «Ωστόσο, εφαρμόστηκε πραγματικά ως μέσο επικοινωνίας μόνο στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν τα κινητά τηλέφωνα έγιναν φθηνότερα, υποχώρησαν οι τιμές για τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και οι πρώτες τιμές SMS ήρθαν στην αγορά», θυμάται η ειδικός στις τηλεπικοινωνίες  Τάνια Ρίχτερ.

Το SMS ήταν «λαμπρή τυχαία ανακάλυψη», λέει Τόρστεν Γκέρποτ ,που  διευθύνει την έδρα εταιρικού και τεχνολογικού σχεδιασμού στο Mercator School of Management στο Πανεπιστήμιο του Duisburg-Essen. Το SMS ήταν ένα πολύ χρήσιμο, σύγχρονο συμπλήρωμα στη λεκτική επικοινωνία. «Η γλώσσα είναι πολύ άμεση, πρέπει να απαντάει σε ερωτήσεις, μπορείτε να σκεφτείτε τη γραφή ή να χρησιμοποιήσετε emojis, ώστε να έχετε μέσα που δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στη γλώσσα. Το όριο των 160 χαρακτήρων ήταν αρχικά ένας τεχνικός περιορισμός που είχαμε αποδεχτεί» λέει ο Γκέρποτ.

Το 2004, το “texting” συμπεριλήφθηκε στο λεξικό Duden και το 2011 η συντομογραφία LOL (Αγγλικά: Laugh Out Loud) μπήκε στο λεξικό της Οξφόρδης.

Πριν από ένα χρόνο, το πρώτο SMS με το χαρούμενο χριστουγεννιάτικο μήνυμά  βγήκε σε δημοπρασία για καλό σκοπό. Το σύντομο μήνυμα που προσφέρεται ως μη ανταλλάξιμο διακριτικό, εν συντομία NFT, πέτυχε τιμή 107.000 ευρώ. Σκληρός ανταγωνισμός από τις υπηρεσίες messenger

Αλλά το SMS έχει στο μεταξύ σκληρό ανταγωνισμό. Οι υπηρεσίες Messenger όπως το WhatsApp ή το Telegram το έχουν πλέον ξεπεράσει. Μπορούν οι χρήστες επίσης να στείλουν φωτογραφίες ή βίντεο εκεί. Αντίστοιχα, η χρήση SMS έχει μειωθεί κατακόρυφα.

Το SMS θα διατηρηθεί

«Ακόμα κι αν τα SMS δεν αποπνέουν πλέον τη γοητεία των περασμένων χρόνων, πιθανότατα θα μείνουν μαζί μας για πολύ ακόμα», είναι σίγουρη η Τάνια Ρίχτερ. «Το SMS μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υπηρεσία δικτύου ανεξάρτητα από εφαρμογές. Κατ’ αρχήν, η προστασία των προσωπικών δεδομένων μπορεί να εξασφαλιστεί ακόμα καλύτερα. Μπορεί να λειτουργεί σε κάθε κινητό τηλέφωνο, δεν απαιτεί σύνδεση στο Διαδίκτυο και καμία ξεχωριστή εγγραφή».

Σε αντίθεση με τις υπηρεσίες messenger, δεν μπορείτε να δείτε την κατάσταση σύνδεσης με SMS, ούτε υπάρχουν πληροφορίες για το εάν ένα μήνυμα έχει διαβαστεί. Η μετάβαση από τις υπηρεσίες SMS στις υπηρεσίες ειδήσεων είναι επίσης εν μέρει, αποχαιρετισμός της ιδιωτικής ζωής.

naftemporiki.gr