Skip to main content

Ο Άρης έχει… γήινα σύννεφα

YouTube

Μια ακόμη εντυπωσιακή όσο και αναπάντεχη ανακάλυψη για τον Κόκκινο Πλανήτη τον οποίο ετοιμάζεται να κατακτήσει σε λίγα χρόνια η ανθρωπότητα.

Παρά τις τεράστιες ατμοσφαιρικές διαφορές ανάμεσα στη Γη και τον Άρη με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Icarus» επιστήμονες μέλη των ομάδων ελέγχου και λειτουργίας των δορυφόρων Mars Express (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος) και Mars Reconnaissance Orbiter (NASA) που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Άρη αναφέρουν ότι τα σύννεφα του Κόκκινου Πλανήτη παρουσιάζουν παρόμοια μοτίβα με αυτά στη Γη και όπως φαίνεται δημιουργούνται με τον ίδιο τρόπο όπως τα γήινα νέφη. Πρόκειται για ευρήματα που κρίνονται ως αναπάντεχα και έχουν προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον στην επιστημονική κοινότητα αλλά και τους φίλους του Διαστήματος.

«Όταν σκεφτόμαστε για ατμοσφαιρικές συνθήκες στη Γη παρόμοιες με αυτές του Άρη το μυαλό μας πάει σε πολικές περιοχές ή σε περιοχές ερήμων. Όταν παρατηρήσαμε τη χαοτική κίνηση των ανεμοθυελλών του Άρη δεν αναμέναμε σε καμία περίπτωση να βρούμε ομοιότητες με συνθήκες ζέστης και υγρασίας που συναντούμε σε τροπικές περιοχές της Γης και δεν μοιάζουν καθόλου αρειανές» αναφέρει ο Κόλιν Ουίλσον, ο επικεφαλής επιστήμονας της αποστολής Mars Express.

Τα ευρήματα αυτά θα βοηθήσουν τόσο στην καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών στην εξαιρετικά αραιή σχεδόν ανύπαρκτη ατμόσφαιρα του Άρη ενώ παράλληλα η μελέτη των ανεμοθυελλών θα βοηθήσει στην καλύτερη οργάνωση των επανδρωμένων και μη αποστολών που προετοιμάζονται να γίνουν στον πλανήτη ώστε να είναι εξοπλισμός και άνθρωποι όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς.

Σύννεφα στον ουρανό του Αρη όπως τα κατέγραψε ο ρομποτικός εξερευνητής Curiosity της NASA (πηγή φωτό NASA/JPL-Caltech/Justin Cowart)

Naftemporiki.gr