Skip to main content

Τι γυρεύει αυτό το φίδι μέσα στον Ήλιο; (βίντεο)

ESA

Ένα ακόμη εντυπωσιακό φαινόμενο κατέγραψαν τα  διαστημικά παρατηρητήρια που μελετούν τον Ήλιο.

Ο ευρωπαϊκός δορυφόρος European Solar Orbiter που παρατηρεί μόνιμα τον Ήλιο κατέγραψε ένα εντυπωσιακό φαινόμενο. Μια μάζα πλάσματος (ιονισμένο αέριο) σε νηματοειδή μορφή κινείται στην επιφάνεια του Ήλιου μοιάζοντας με ένα φίδι που κινείται με μεγάλη ταχύτητα μέσα στο μητρικό μας άστρο.

Το νήμα αυτό δημιουργήθηκε σε μια ηλιακή κηλίδα, μια περιοχή του Ήλιου όπου επικρατούν διαταραχές στο μαγνητικό πεδίο του άστρου και η θερμοκρασία εκεί είναι χαμηλότερη από τις υπόλοιπες περιοχές. Στις ηλιακές κηλίδες δημιουργούνται οι επονομαζόμενες ηλιακές εκλάμψεις. Πρόκειται για εκρήξεις εξαιρετικής λαμπρότητας που εξαπολύουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Ένα «τσουνάμι» ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων ξεκινά από το σημείο της έκρηξης και αν φτάσει στη Γη δεν μπορεί να διαπεράσει την ατμόσφαιρα αλλά προκαλεί φυσικά φαινόμενα όπως το σέλας ενώ παράλληλα μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργίες στους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος το νήμα κινήθηκε στον Ήλιο με ταχύτητα 608 χιλιάδων χλμ./ώρα και αμέσως μετά ακολούθησε μια ηλιακή έκλαμψη γεγονός που κάνει τους επιστήμονες να εικάζουν ότι τα δύο φαινόμενα συνδέονται ανοίγοντας ένα νέο πεδίο έρευνας και μελέτης στους μηχανισμούς του μητρικού μας άστρου. Τα τελευταία εντείνονται οι προσπάθειες αποκρυπτογράφησης της λειτουργίας του Ήλιου σε μια προσπάθεια να αρχίσουμε ανάμεσα στα άλλα να προβλέπουμε την εκδήλωση των διαφόρων φαινομένων που συμβαίνουν εκεί τα οποία επηρεάζουν με διαφόρους τρόπους τη Γη αλλά και την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Naftemporiki.gr