Skip to main content

Ένα σπορ αυτοκίνητο που καθαρίζει την ατμόσφαιρα (βίντεο)

Το εικονιζόμενο ZEM μπορεί να απορροφά CO2. (πηγή φωτό tuecomotive/ΖΕΜ)

Δεν αρκεί όπως φαίνεται να αναπτυχθούν τεχνολογίες λειτουργίας των αυτοκινήτων που θα εμποδίζουν τα οχήματα που κινούνται στους δρόμους να εκπέμπουν ρύπους αλλά θα πρέπει συμβάλουν ακόμη πιο δραστικά στην προστασία του περιβάλλοντος καθαρίζοντας την ατμόσφαιρα από μολυσματικούς παράγοντες.

Μέχρι πριν από λίγο καιρό κάθε φορά που μπαίναμε σε ένα αυτοκίνητο και βάζαμε το κλειδί την μηχανή ξεκινούσε αμέσως και η αύξηση του παριβαλλοντικού μας αποτυπώματος στον πλανήτη. Τα ηλεκτρικά και τα υβριδικά αυτοκίνητα άρχισαν να περιορίζουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των κατόχων αυτοκινήτων και τώρα μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Αϊντχόφεν θέτουν τις βάσεις ώστε αυτό το αποτύπωμα όσον αφορά τουλάχιστον τα αυτοκίνητα να εξαφανιστεί.

Η ομάδα που αποτελούνταν από 35 ερευνητές δημιούργησε ένα αυτοκίνητο και μάλιστα σπορ σχεδιασμού που εκτός από ηλεκτρικό για να μην εκπέμπει ρύπους διαθέτει ένα μηχανισμό ο οποίο καθώς το όχημα κινείται απορροφά του διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Το όχημα ονομάζεται ZEM ( Zero Emission Mobility) και ο μηχανισμός απορρόφησης του CO2 βρίσκεται πίσω από την μπροστινή σχάρα εξαερισμού της μηχανής.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του το ZEM μπορεί να απορροφά περίπου δύο κιλά διοξειδίου του άνθρακα κάθε περίπου 30 χιλιάδες χλμ. Συγκριτικά ένα δέντρο μπορεί να απορροφά περίπου 25 κιλά CO2 ετησίως. Οι ερευνητές αναφέρουν πώς το διοξείδιο του άνθρακα παραμένει εγκλωβισμένο στα φίλτρα του μηχανισμού και όταν αυτά γεμίσουν και πρέπει να καθαριστούν το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή καυσίμων ή άλλων προϊόντων ακόμη και μπύρας. Προς το παρόν η ερευνητική ομάδα δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να αξιοποιήσει εμπορικά το δημιούργημα της, να ρίξει δηλαδή στην αγορά το ZEM αλλά τα μέλη της υποστηρίζουν ότι θέλησαν με αυτό τον τρόπο να ευαισθητοποιήσουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες να προχωρήσουν στην ανάπτυξη παρόμοιων τεχνολογιών.

Naftemporiki.gr