Skip to main content

Διπλή κλιματική επίθεση δέχονται οι πάγοι της Γροιλανδίας

Η Γροιλανδία είναι η 12η σε έκταση χώρα του πλανήτη και το 80% της επιφάνειας της καλύπτεται από πάγους. Αν λιώσει το σύνολο των πάγων της Γροιλανδίας η στάθμη του νερού στους ωκεανούς της Γης θα αυξηθεί κατά επτά μέτρα βυθίζοντας το σύνολο των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών του πλανήτη με ότι αυτό συνεπάγεται για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν σε οικολογικό και ανθρωπιστικό επίπεδο.

Έχει διαπιστωθεί ότι ο ρυθμός αύξησης της θερμοκρασίας στις αρκτικές περιοχές είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από αυτή στις υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη. Οι παγετώνες της Γροιλανδίας διαθέτουν τη δεύτερη σε μέγεθος μάζα φρέσκου νερού σε παγωμένη μορφή. Η έκταση του παγωμένου φρέσκου νερού είναι περίπου 1,2 εκατ. τετρ. χλμ. δεύτερη πίσω από την Ανταρκτική. Οι πάγοι στη Γροιλανδία άρχισαν να λιώνουν τη δεκαετία του 1990 και το λιώσιμο επιταχύνθηκε από τη δεκαετία του 2000 και έκτοτε.

Πραγματοποιούνται συνεχώς μελέτες για την κατάσταση που βιώνει η Γροιλανδία και η τελευταία αποκαλύπτει την αιτία της ταχείας τήξης των πάγων εκεί. Επιστήμονες των πανεπιστημίων του Εδιμβούργου και της Καλιφόρνια Σαν Ντιέγκο με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature GeoScience» αποκαλύπτουν την αιτία της ταχύτερης του αναμενομένου τήξης των πάγων στη Γροιλανδία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η Γροιλανδία δέχεται διπλή κλιματική… επίθεση. Οι πάγοι της Γροιλανδίας λιώνουν και από την αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα αλλά και από την αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας αλλά και διαφόρων φαινομένων που δημιουργούνται ως συνέπεια αυτής της αύξησης θερμοκρασίας στο νερό. Φαινόμενα που επηρεάζουν αρνητικά τους πάγους της Γροιλανδίας με αποτέλεσμα να καταρρέουν συνολικά και με διαφόρους τρόπους.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματα τους αναλύοντας δεδομένα που σχετίζονται με την υποχώρηση των πάγων της Γροιλανδίας από το 1979 ως το 2018. Το λιώσιμο των πάγων μέσα στο νερό αποτελεί όπως εκτιμούν οι ερευνητές το βασικό πρόβλημα της Γροιλανδίας και θεωρούν ότι αν δεν υπήρχε η αύξηση της θερμοκρασίας στην ατμόσφαιρα του πλανήτη τα τελευταία 40 έτη αυτό το φαινόμενο δεν θα είχε κάνει την εμφάνιση στην περιοχή και οι πάγοι της Γροιλανδίας δεν θα έλιωναν με αυτό τον ρυθμό.

Naftemporiki.gr