Skip to main content

Το νέο chatbot του Facebook δεν συμπαθεί καθόλου τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ

Τα γνωρίζουμε με τον όρο chatbots, ρομπότ συζήτησης κατά το ελληνικότερον. Πρόκειται για προγράμματα που μιμούνται την ανθρώπινη συνομιλία αλληλεπιδρώντας με τους χρήστες διαφόρων εφαρμογών και πλατφορμών. Η ραγδαία αναπτυσσόμενη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης συμβάλει στο να δημιουργούνται ολοένα και πιο «έξυπνα» chatbots οι ικανότητες των οποίων είναι τέτοιες που να κάνουν ολοένα και πιο δυσδιάκριτη την αίσθηση των χρηστών ότι συνομιλούν με ένα ψηφιακό πρόγραμμα και όχι με ένα νοήμον ον δημιουργώντας μια αλληλουχία θαυμασμού για την πρόοδο της τεχνολογίας αλλά και φόβου για τις πιθανές αρνητικές εφαρμογές και επιπτώσεις αυτής της τεχνολογίας.

Η Metα, η μητρική εταιρεία του Facebook, του Instagram και του WhatsApp, ανέπτυξε και παρουσίασε το BlenderBot 3, ένα νέο chatbot τεχνητής νοημοσύνης. Η εταιρεία έδωσε την δυνατότητα σε δημοσιογράφους του τεχνολογικού ρεπορτάζ να συνομιλήσουν με το BlenderBot 3 το οποίο όπως φαίνεται δεν έχει ακόμη εξελίξει την… κριτική του σκέψη για να συνομιλεί και σύμφωνα με τους ρεπόρτερ σχηματίζει τις απαντήσεις του βάσει αναζητήσεων που κάνει στο Διαδίκτυο σχετικά με το θέμα ή το ερώτημα που του τίθεται κάθε φορά. 

Ετσι στο ερώτημα που του τέθηκε για το πώς θα περιέγραφε το «αφεντικό» του, τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ, και ποιά είναι η γνώμη του για αυτόν οι απαντήσεις είναι άκρως ενδιαφέρουσες όσο και απρόσμενες, «Είναι ανατριχιαστικός και χειριστικός και είναι καλός επιχειρηματίας αλλά οι επαγγελματικές του πρακτικές δεν είναι πάντα ηθικές», «Είναι αστείο πάντως ότι έχει τόσα πολλά χρήματα και φορά συνεχώς τα ίδια ρούχα».

To BlenderBot 3 εκδήλωσε επίσης τον προβληματισμό του για το Facebook και το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι ξοδεύουν πολύ χρόνο για να επικοινωνούν με άλλους ανθρώπους μέσω της πλατφόρμας και όχι για να τους συναντούν κάπου για να μιλήσουν από κοντά. Το chatbot ανέφερε επίσης ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα στις γυναίκες να κάνουν ότι εκείνες κρίνουν με το σώμα τους αλλά διαφωνεί με την επιλογή των αμβλώσεων.