Skip to main content

Ελον Μασκ: Η ταυτότητα του νέου ιδιοκτήτη του Twitter

Ο Ελον Μασκ κατάφερε έστω και για λίγες ώρες να στρέψει πάνω του την προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης από τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και τα αποτελέσματα των εκλογών στην Γαλλία. Η ανακοίνωση ότι ο Αμερικανός μεγιστάνας και πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο ήρθε σε συμφωνία με τους μετόχους του Twitter για την εξαγορά της πλατφόρμας άφησε σε δεύτερο πλάνο τον Πούτιν, τον Ζελένσκι και τον Μακρόν. Θα μπορούσαν να γραφτούν ολόκληρα βιβλία για το ποιος είναι, πώς δρα και πως ζει ο Ελον Μασκ. Ας προσπαθήσουμε να αποκωδικοποιήσουμε την ταυτότητα του…

  • Γεννήθηκε στις 28 Ιουνίου 1971 στη Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής
  • Ως παιδί είχε πάθος με το διάβασμα βιβλίων, τους υπολογιστές και τα videogames.
  • Οι γονείς του χώρισαν όταν ήταν σε ηλικία 9 ετών και αυτός έζησε με τον πατέρα του.
  • Στο σχολείο ήταν μόνιμο θύμα μπούλινγκ και μάλιστα μια φορά χτύπησε πολύ άσχημα και νοσηλεύθηκε για δύο εβδομάδες σε νοσοκομείο όταν τον έσπρωξαν σε μια σκάλα.
  • Σε ηλικία 12 ετών έφτιαξε μόνος του ένα βιντεοπαιχνίδι που ονόμασε Blastar και το πούλησε σε ένα περιοδικό τεχνολογίας για 500 δολάρια.
  • Μετακόμισε τον Καναδά σε ηλικία 17 ετών.
  • Σπούδασε Φυσική και Οικονομικά.
  • Το 1995 έγινε δεκτός στο διάσημο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στις ΗΠΑ αλλά δύο μέρες μετά το εγκατέλειψε και ίδρυσε με τον αδερφό του την εταιρεία Zip2. Η εταιρεία ανέπτυξε τεχνολογία με την οποία οι εφημερίδες μπορούσαν να ανεβάσουν τους οδηγούς πόλης τους σε ηλεκτρονική μορφή στο Διαδίκτυο. Το σύστημα αυτό προσέφερε επίσης αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ χρηστών και διαφημιστών. Τέσσερα χρόνια μετά πούλησαν την εταιρεία στην Compaq για περισσότερα από 300 εκατ. δολάρια.
  • Το 1999 έγινε συνιδρυτής της εταιρείας X.com μιας από τις πρώτες εταιρείες παροχής online οικονομικών υπηρεσιών και ηλεκτρονικών πληρωμών. Η εταιρεία εξαγόρασε στη συνέχεια την βασική της ανταγωνίστρια εταιρεία Pay-Pal που ήταν πιο γνωστή εκείνη την περίοδο. Μετά από περιπετειώδεις σχέσεις με τους μετόχους της εταιρείας και αφού είχε αναλάβει 2 φορές την διεύθυνση της εταιρείας και άλλες τόσες είχε εκδιωχθεί από αυτή ο Μασκ αποχώρησε από την διοίκηση έχοντας όμως φροντίσει να διατηρήσει στην κατοχή του μεγάλο μερίδιο μετοχών και έτσι όταν η εταιρεία πωλήθηκε για 1,5 δισ. δολάρια στο e-Bay ο Μασκ έβαλε στην τσέπη 175 εκατ. δολάρια.
  • Το 2002 ίδρυσε τη διαστημική εταιρεία Space X με βασικό στόχο την ανάπτυξη τεχνολογίας για να πραγματοποιηθεί μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη και να τεθούν οι βάσεις για την αποίκηση του. Ο Μασκ δηλώνει ότι αυτό θα συμβεί μέσα στα επόμενα 3-5 έτη.
  • Εξαγόρασε το 2008 την Tesla και επέβλεψε την δημιουργία του Roadster, του πρώτου ηλεκτροκίνητου σπορ αυτοκινήτου. Το 2013 η εταιρεία ήταν στα πρόθυρα της χρεωκοπίας και ο Μασκ συμφώνησε για την πώληση της στην Google αλλά κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή αποφάσισε να μην υπογράψει βλέποντας τα τελευταία θετικά οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας και αποφασίζοντας να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στην επένδυση του.
  • Ίδρυσε το 2016 την Boring Company με στόχο τη δημιουργία υπόγειων αυτοκινητοδρόμων. Την ίδια χρονιά ίδρυσε και την Neuralink, μια εταιρεία ανάπτυξης τεχνολογίας σύνδεσης του ανθρώπινου εγκεφάλου με υπολογιστές. Πρώτο δείγμα τεχνολογίας της εταιρείας είναι εμφυτεύματα που βοηθούν στη θεραπεία ατόμων με νευρολογικές διαταραχές και παράλυτα άτομα.
  • Τα τελευταία χρόνια ανταγωνίζεται τον ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος, στην πρωτοκαθεδρία της λίστας των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο. Αυτή την στιγμή βρίσκεται στην κορυφή με περιουσία 270 δισ. δολαρίων.   
  • Ανακηρύχθηκε «Πρόσωπο της Χρονιάς» από το Time το 2021.
  • Αγαπημένο του βιβλίο το «Γυρίστε το Γαλαξία με ωτοστόπ» του βρετανού συγγραφέα και δραματουργού Ντάγκλας Άνταμς τον οποίο ο Μασκ θεωρεί κορυφαίο σύγχρονο φιλόσοφο. Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών και η σειρά «Θεμέλιο» του Ισαάκ Ασίμοφ έπονται ως αγαπημένα του αναγνώσματα.
  • Έχει υπογράψει έγγραφο ότι θα δωρίσει σε φιλανθρωπίες το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του είτε όσο βρίσκεται εν ζωή είτε μετά τον θάνατο του.
  • Εμφανίστηκε το 2021 στο δημοφιλές κωμικό σόου Saturday Night Live το 2021 και ανακοίνωσε ότι πάσχει από το Σύνδρομο Άσπεργκερ, που είναι μια μορφή αυτισμού.
  • Ένα από τα βασικά του σλόγκαν στις εταιρείες του είναι «Η αποτυχία δεν είναι απλά ανεκτή αλλά μια επιλογή εδώ πέρα. Αν δεν υπάρχουν αποτυχίες αυτό σημαίνει ότι δεν είστε αρκετά καινοτόμοι»
  • Η προσωπική του ζωή μπορεί να γίνει άνετα τηλεοπτική σειρά. Ερωτεύτηκε την συμφοιτήτρια του και μετέπειτα συγγραφέα Τζάστιν Ουίλσον. Παντρεύτηκαν το 2000 αλλά το πρώτο τους παιδί, ένα αγόρι, πέθανε σε ηλικία μόλις δέκα εβδομάδων από το σύνδρομο ξαφνικού θανάτου. Στη συνέχεια το ζευγάρι έκανε με εξωσωματική γονιμοποίηση πέντε παιδιά (δίδυμα και τρίδυμα) όλα αγόρια. Το 2008 ο Μασκ και η Γουίλσον χώρισαν με κοινή κηδεμονία για τα πέντε τους παιδιά. Στη συνέχεια ο Μασκ έχει περιπετειώδης σχέσεις με ηθοποιούς με μια εκ των οποίων (Ταλούλα Ρίλει) παντρεύτηκαν, χώρισαν, ξαναπαντρεύτηκαν και ξαναχώρισαν. Είχε επίσης ένα θυελλώδη δεσμό με την Άμπερ Χερντ πριν γνωρίσει την Καναδή μουσικό Γκράιμς με την οποία εν μέσω χωρισμών και επανασυνδέσεων έκανε τελικά άλλα δύο παιδιά (ένα αγόρι και ένα κορίτσι) στα οποία έδωσε κωδικοποιημένα ονόματα με αποτέλεσμα να μην γίνονται δεκτά από τις ληξιαρχικές Αρχές. Ο Μασκ απαντούσε κάθε φορά με νέα ονόματα-κωδικούς μέχρι να γίνει τελικά κάποιο από αυτά δεκτό. Ετσι το αγόρι ονομάζεται «X AE A-XII” Musk» και το κορίτσι «Exa Dark Sideræl Musk».
  • Εχει εμφανισθεί σε γνωστές αμερικανικές ταινίες και σειρές όπως το Iron Man:2, το Men in Black, το Big Bang Theory, στους Simpsons κ.α.

Διαβάστε: Έλον Μασκ: Πώς ξεκίνησε, πού θέλει να φτάσει και ποια τα σχέδιά του στην Ελλάδα