Skip to main content

Xριστουγεννιάτικο μήνυμα από deepfake της βασίλισσας Ελισάβετ

Ένα εναλλακτικό χριστουγεννιάτικο μήνυμα της βασίλισσας Ελισάβετ θα μεταδώσει το Channel 4, χρησιμοποιώντας τεχνολογία deepfake: H βασίλισσα θα στείλει το παραδοσιακό της χριστουγεννιάτικο μήνυμα μέσω του BBC και του ITV, ενώ το ψηφιακό της deepfake «είδωλο» θα μοιραστεί «σκέψεις» στο Channel 4.
 
Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ δήλωσαν στο BBC πως δεν είχαν κάποιο σχόλιο να κάνουν για το θέμα, ενώ το Channel 4 υποστήριξε ότι σκοπός του είναι να δώσει μια «ισχυρή προειδοποίηση» σχετικά με τα fake news στην ψηφιακή εποχή.
 
Η τεχνολογία deepfake μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία αληθοφανούς μεν, ψευδούς δε βίντεο περιεχομένου και ως εκ τούτου θεωρείται ισχυρό εργαλείο για παραπληροφόρηση.
 
Στο εν λόγω μήνυμα το deepfake θα δοκιμάσει τις δυνατότητές του σε ένα χορευτικό challenge του TikTok.
 
Όπως αναφέρει το BBC, στο πεντάλεπτο μήνυμα θα υπάρξουν αναφορές σε μια σειρά από αμφιλεγόμενα ζητήματα, μεταξύ των οποίων η απόφαση του δούκα και της δούκισσας του Σάσεξ να φύγουν από το Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης, θα μιλήσει και για την απόφαση του δούκα της Υόρκης να εγκαταλείψει τα βασιλικά του καθήκοντα νωρίτερα μέσα στο έτος, μετά από συνέντευξη που έδωσε στο BBC για τη σχέση του με τον Τζέφρι Έπσταϊν.
 
Ο βασιλικός ανταποκριτής του BBC σχολίασε πως «υπάρχουν αναρίθμητες μιμήσεις της βασίλισσας. Αυτή δεν είναι και πολύ καλή. Η φωνή μοιάζει σαν αυτό που είναι- μια μάλλον κακή προσπάθεια αναπαράστασής της. Αυτό που δημιουργεί ανησυχία είναι η χρήση τεχνολογίας βίντεο στο πλαίσιο προσπάθειας συγχρονισμού των χειλιών της με τα λόγια».
 
Αν και η παρούσα τεχνολογία επιτρέπει ηχητικά deepfakes, τη φωνή της εδώ θα δανείσει η Βρετανίδα ηθοποιός Ντέμπρα Στίβενσον, η οποία σχολίασε πως είναι συναρπαστικό για την ίδια ως ηθοποιό, μα είναι επίσης «τρομακτικό αν σκεφτείς πώς αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε άλλα πλαίσια».
 
Το deepfake δημιουργήθηκε από το στούντιο οπτικών εφέ (VFX) Framestore.