Skip to main content

Τίτλοι τέλους για το Philae

«Σιωπηλό» εδώ και επτά μήνες, από την τελευταία του επικοινωνία με το μητρικό σκάφος Rosetta, το σκάφος προσεδάφισης Philae της ESA είναι αντιμέτωπο, στον κομήτη 67Ρ/ Churyumov/ Gerasimenko, με συνθήκες από τις οποίες είναι μάλλον απίθανο να «ανακάμψει».

Το διαστημόπλοιο Rosetta, που συνεχίζει τις επιστημονικές παρατηρήσεις στον κομήτη ως τον Σεπτέμβριο, πραγματοποιούσε, παράλληλα με την προαναφερθείσα αποστολή του, πτήσεις σχεδιασμένες για να είναι δυνατή η επικοινωνία με το Philae. Ωστόσο, το όχημα προσεδάφισης είναι σιωπηλό από τις 9 Ιουλίου.

«Οι πιθανότητες το Philae να έρθει σε επαφή με την ομάδα μας στο κέντρο ελέγχου δυστυχώς πλησιάζουν το μηδέν» εκτιμά ο Στεφάν Ούλαμετς, υπεύθυνος προγράμματος του Philae. «Δεν στέλνουμε άλλες εντολές και θα ήταν έκπληξη εάν λαμβάναμε ξανά σήμα».

Οι επιστήμονες και μηχανικοί της ομάδας του Philae έχουν προβεί σε εκτενείς έρευνες σχετικά με το ποια είναι η κατάσταση του σκάφους, το οποίο αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα κατά την προσεδάφισή του. Η ακριβής θέση του δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, παρά την πορεία που ακολούθησε, η οποία δεν ήταν προσχεδιασμένη, καθώς αναπήδησε τέσσερις φορές, πραγματοποίησε εντυπωσιακό όγκο μετρήσεων, ολοκληρώνοτας το 80% των εργασιών που είχαν προγραμματιστεί. Ωστόσο, καθώς ήταν σε σημείο όπου δεν έφτανε επαρκές ηλιακό φως για τη φόρτιση των μπαταριών του, οπότε και έπεσε σε νάρκη στις 14-15 Νοεμβρίου 2014.