Για χρηματοδότηση ρεκόρ στις ευρωπαϊκές διαστημικές επενδύσεις, στο πλαίσιο της Space19+, κάνει λόγο στην ιστοσελίδα του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΟΔ- ESA).
Στο πλαίσιο του συμβουλίου στη Σεβίλλη, στις 27-28 Νοεμβρίου, οι αρμόδιοι Ευρωπαίοι υπουργοί έδωσαν την έγκρισή τους για σειρά προγραμμάτων, δίνοντας το «πράσινο φως» για τη συνέχιση και επέκταση των δραστηριοτήτων του οργανισμού. «Εξετάσαμε το μέλλον των δραστηριοτήτων μας αμιγώς από την οπτική γωνία των οφελών που μπορούμε να φέρουμε στην κοινωνία, τη βιομηχανία, τις κυβερνήσεις και τους πολίτες της Ευρώπης» είπε ο γενικός διευθυντής του ΕΟΔ, Γιαν Βέρνερ. «Προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε τα οφέλη αυτά στους Ευρωπαίους πολίτες, επιστήμονες, επικεφαλής εταιρειών, πολιτικούς και διεθνείς εταίρους. Με τη στήριξη των ρκατών μελών δημιουργήσαμε την πρόταση Space19+…οι Ευρωπαίοι υπουργοί χρηματοδότητσαν όλα όσα προτάθηκαν με 14,4 δισ. ευρώ, την υψηλότερη χρηματοδότηση στην ιστορία του ΕΟΔ. Είναι μια πλήρης επιτυχία, μια συλλογική επιτυχία».
Όπως είπε ο καθηγητής Γκίντερ Χάσινγκερ, διευθυντής επιστημών του ΕΟΔ, στη Space 19+ «οι υπουργοί αποφάσισαν ενίσχυση των διαστημικών επιστημών στην Ευρώπη για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια. Αυτό επιτρέπει στην Ευρώπη να αρχίσει την πορεία της σε κάποιες από τις μεγαλύτερες επερχόμενες επιστημονικές πρωτοβουλίες».
Μεταξύ άλλων, η αύξηση 10% για τον τομέα της επιστήμης επιτρέπει περισσότερες μικρές αλλά ταχείας ανάπτυξης αποστολές, σε στενή συνεργασία με χώρες- μέλη του ΕΟΔ, όπως το Cheops και το Comet Interceptor. «Το Ιερό Δισκοπότηρο στην αστρονομία σήμερα είναι η ανακάλυψη μιας δεύτερης Γης» είπε ο καθηγητής Χάσινγκερ. «Όλοι ιντριγκάρονται από το ερώτημα εάν υπάρχει ζωή εκεί έξω. Ανυπομονώ για την εκτόξευση της πρώτης μας αποστολής για εξωπλανήτες, Cheops, στις 17 Δεκεμβρίου. Είναι η πρώτη από τρεις αποστολές με σκοπό την αναζήτηση ζωής πέρα από τη Γη».
Σημαντική είναι επίσης η αύξηση, της τάξης του ενός τρίτου, στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διαστημικής εξερεύνησης, και εκτιμάται επίσης πως ο ΕΟΔ θα ενισχύσει τη συνεργασία του με τη NASA στο πλαίσιο του προγράμματος Gateway, για διαστημικό σταθμό στη Σελήνη. «Στο πλαίσιο του πιο φιλόδοξου ρομποτικού προγράμματος εξερεύνησης που έχει επιχειρηθεί ποτέ, ο ΕΟΔ θα φτιάξει το πρώτο διαστημόπλοιο για την επιστροφή δειγμάτων από την επιφάνεια του Άρη, αλλάζοντας τις γνώσεις μας για τον Κόκκινο Πλανήτη» αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ΕΟΔ. Παράλληλα, με βάση τα νέα αυτά δεδομένα, τονίζεται πως η Ευρώπη ετοιμάζεται πλέον να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στις εκτοξεύσεις στο διάστημα, καθώς και στα συστήματα δορυφορικής πλοήγησης και στις τηλεπικοινωνίες, αλλά και στην παρατήρηση Γης για σκοπούς που έχουν να κάνουν με την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον.
Όσον αφορά στο ελληνικό ενδιαφέρον, αξίζει να σημειωθεί πως μια από τις αποστολές που έλαβαν «πράσινο φως» είναι η αποστολή Hera- μια αποστολή «πλανητικής άμυνας», με συμμετοχή του ΑΠΘ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στην επιστημονική Ομάδα Διερεύνησης (Investigation Team) της Hera συμμετέχουν ο Διευθυντής του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής, Αν. Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Κλεομένης Τσιγάνης, και η ερευνητική ομάδα του Σπουδαστηρίου Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ.
Η αποστολή Hera είναι το ευρωπαϊκό σκέλος της διεθνούς αποστολής AIDA (Asteroid Impact and Deflection Assessment – Πρόσκρουση σε Αστεροειδή και Αξιολόγηση της Εκτροπής), που υλοποιείται σε συνεργασία του ΕΟΔ με τη NASA και πρόκειται για το πρώτο στην ιστορία πείραμα εκτροπής της τροχιάς ενός (δυνητικά) επικίνδυνου ουράνιου σώματος από τον άνθρωπο. Σκοπός της αποστολής AIDA είναι να διερευνηθεί κατά πόσον η ανθρωπότητα διαθέτει την επιστημονική γνώση και την τεχνολογική δυνατότητα να αποφύγει μια, πιθανώς, μοιραία πρόσκρουση αστεροειδή στη Γη, εάν είναι γνωστό ότι οι τροχιές του αστεροειδή και της Γης πρόκειται να διασταυρωθούν στο μέλλον.