Skip to main content

Google προς Κομισιόν: «Το Android δεν έχει βλάψει τον ανταγωνισμό, τον έχει προωθήσει»

«Το Android δεν έχει βλάψει τον ανταγωνισμό, αλλά τον έχει προωθήσει» υποστηρίζει η Google, μέσω ανακοίνωσης του Kent Walker, αντιπροέδρου και γενικού διευθυντή, με παραλήπτη την Κομισιόν γύρω από το ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με θέματα συμβατότητας του λειτουργικού και διανομής των εφαρμογών της εταιρείας.

Λόγω του Android, «οι κατασκευαστές δεν είναι υποχρεωμένοι να αγοράσουν ή να κατασκευάσουν ακριβά λειτουργικά συστήματα. Ως αποτέλεσμα, τα  smartphones είναι πλέον διαθέσιμα σε πολύ χαμηλότερες τιμές – από 45 ευρώ – και έχουν γίνει πιο προσβάσιμα σε περισσότερους χρήστες.

Σήμερα, πάνω από 24.000 συσκευές από 1.300 διαφορετικές μάρκες δουλεύουν με λειτουργικό σύστημα Android. Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι προγραμματιστές έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τις εφαρμογές τους σε εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο.

Με άλλα λόγια, το λειτουργικό σύστημα Android δεν αποτελεί “μονόδρομο”, αλλά μία πλατφόρμα πολλαπλών επιλογών για τον χρήστη» αναφέρει ο κ. Walker, σχετικά με την Κοινοποίηση Αιτιάσεων της Κομισιόν του περασμένου Απριλίου.

«Αρχικά, η υπόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι βασισμένη στην ιδέα ότι το Android δεν ανταγωνίζεται το iOS της Apple. Δεν το βλέπουμε από αυτήν την οπτική γωνία. Πιστεύουμε πως ούτε και η Apple, ούτε οι κατασκευαστές κινητών, οι προγραμματιστές ή οι χρήστες. Στην πραγματικότητα, το 89% των  ερωτηθέντων έρευνας αγοράς που πραγματοποιήθηκε από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσαν ότι το Android και η Apple ανταγωνίζονται».

«Δεύτερον, ανησυχούμε ότι τα πρώτα ευρήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποτιμούν τη σπουδαιότητα των προγραμματιστών και τους κινδύνους του κατακερματισμού στο οικοσύστημα των κινητών συσκευών. Οι προγραμματιστές, οι οποίοι ανέρχονται σε τουλάχιστον 1,3 εκατομμύρια στην Ευρώπη το 2015 – βασίζονται σε ένα σταθερό και συνεκτικό πλαίσιο για να κάνουν τη δουλειά τους. Οποιοσδήποτε κατασκευαστής κινητών τηλεφώνων μπορεί να κατεβάσει το Android και να το τροποποιήσει με οποιοδήποτε τρόπο επιλέξει. Αλλά αυτή η ευελιξία κάνει το  Android ευάλωτο στον κατακερματισμό, ένα πρόβλημα που μαστίζει τα προηγούμενα έργα λειτουργικών συστημάτων, όπως το Unix και Symbian»

Για να διαχειριστεί αυτή την πρόκληση, η Google συνεργαζεται με κατασκευαστές hardware «για να καθιερώσουμε ένα ελάχιστο επίπεδο συμβατότητας για όλες τις συσκευές Android. Κυριότερα, παρέχουμε στους κατασκευαστές κινητών μεγάλο περιθώριο να κατασκευάσουν συσκευές που υπερβαίνουν αυτό το ελάχιστο επίπεδο, γι’ αυτό βλέπετε τόσες διαφορετικές εκδόσεις των συσκευών Android…Αυτή η ισορροπία τονώνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των συσκευών Android καθώς και μεταξύ του Android και του iPhone της Apple».

Όσον αφορά στη θέση της Κομισιόν ότι δεν θα έπρεπε να προσφέρονται άποιες  εφαρμογές της Google ως τμήμα μιας σουίτας εφαρμογών, ο κ. Walker αναφέρει πως «κανένας κατασκευαστής δεν είναι υποχρεωμένος να προεγκαταστήσει οποιαδήποτε εφαρμογή Google σε ένα κινητό τηλέφωνο με λειτουργικό σύστημα Android.

Εμείς όντως προσφέρουμε στους κατασκευαστές μια σουίτα εφαρμογών, και έτσι όταν οι χρήστες αγοράζουν ένα καινούργιο κινητό τηλέφωνο, μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μια γκάμα από βασικές υπηρεσίες, οικείες σε αυτούς.

Οι ανταγωνιστές του Android, μεταξύ των οποίων το  iPhone της Apple και το Windows phone της Microsoft, όχι μόνο δεν κάνουν το ίδιο αλλά επιτρέπουν λιγότερες επιλογές σε εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες στα κινητά τους. Στο Android οι εφαρμογές της Google συνήθως αντιστοιχούν σε ποσοστό μικρότερο από το ένα τρίτο των προεγκατεστημένων εφαρμογών της συσκευής (και καταλαμβάνουν μόνο ένα μικρό μέρος της μνήμης της συσκευής).

Ο καταναλωτής μπορεί να απεγκαταστήσει οποιαδήποτε από τις εφαρμογές μας ανά πάσα στιγμή. Και οι κατασκευαστές hardware και οι πάροχοι έχουν τη μοναδική δυνατότητα να  προεγκαταστήσουν εφαρμογές ανταγωνιστών μας ακριβώς δίπλα στις δικές μας. Σε επίπεδο ανταγωνισμού λοιπόν, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει  “αποκλεισμός”».

Σχετικά με τη διανομή των προϊόντων, όπως το Google Search μαζί με το Google Play, ο κ. Walker λέει ότι «μας επιτρέπει να προσφέρουμε ολόκληρη τη σουίτα μας δωρεάν- σε αντίθεση, για παράδειγμα, με το να χρεώναμε  τέλη αρχικής αδειοδότησης. Αυτή η δωρεάν διανομή είναι μια αποτελεσματική λύση για όλους – μειώνει τις τιμές για τους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων και τους καταναλωτές, ενώ μας επιτρέπει ακόμα να διατηρούμε τις σημαντικές επενδύσεις μας στο Android και στο Google Play».

«Το Android έχει προωθήσει μια νέα γενιά καινοτομίας και ανταγωνισμού μεταξύ των πλατφορμών. Όπως και να το δει  κανείς, είναι η πιο ανοικτή, ευέλικτη και διαφοροποιημένη πλατφόρμα λειτουργικού συστήματος για κινητές συσκευές.Όμως, οι πλατφόρμες ανοιχτού κώδικα είναι εύθραυστες. Επιβιώνουν και αναπτύσσονται εξισορροπώντας τις ανάγκες όλων των συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένων των χρηστών και προγραμματιστών.

Η προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ανέτρεπε αυτή την ισορροπία και θα έστελνε ένα ακούσιο σήμα ότι ευνοεί τις κλειστές σε σχέση με τις ανοικτές πλατφόρμες. Αυτό θα σήμαινε λιγότερη καινοτομία, λιγότερες επιλογές, χαμηλότερος ανταγωνισμός και υψηλότερες τιμές.

Αυτό δεν θα δημιουργούσε απλά μια κακή έκβαση για εμάς, αλλά και για τους προγραμματιστές, τους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων και τους παρόχους, και το κυριότερο, για τους καταναλωτές» καταλήγει ο κ. Walker, τονίζοντας πως η Google ελπίζει στη συνέχιση του διαλόγου.