Skip to main content

«Πονοκέφαλοι» για το Philae

Αν και η ESA αναφέρει ότι το σκάφος προσεδάφισης Philae της αποστολής Rosetta κάνει θαυμάσια δουλειά στην επιφάνεια του κομήτη 67P/C-G, και αποτελεί ένα «πολύ χαρούμενο όχημα», υπάρχουν κάποιες ανησυχίες σχετικά για το προσεχές μέλλον του, καθώς δεν έχει αγκιστρωθεί στο έδαφος. 

Η πρώτη ανάλυση των δεδομένων της προσεδάφισης υποδεικνύει ότι το όχημα αναπήδησε δύο φορές πριν σταθεροποιηθεί στην επιφάνεια του κομήτη. Το Philae παραμένει μη αγκιστρωμένο στην επιφάνεια, αλλά τα  όργανά του λειτουργούν και αποστέλλουν εικόνες και δεδομένα. 

Μετά την προσεδάφιση, ελήφθη καθαρό και δυνατό σήμα, με κάποιες διακοπές. Η τηλεμετρία σταθεροποιήθηκε λίγο αργότερα και η επαφή με την επιφάνεια του κομήτη διατηρήθηκε περίπου για μισή ώρα, εξαιτίας της τροχιάς του διαστημοπλοίου Rosetta- αυτό συνέβη περίπου μια ώρα νωρίτερα σε σχέση με ό,τι αναμενόταν για το σημείο προσεδάφισης που είχε στοχευθεί.

Συνοπτικά, όπως έδειξε η ανάλυση της τηλεμετρίας, υπήρχαν τρεις προσεδαφίσεις (δηλαδή με άλλα λόγια το σκάφος αναπήδησε), η πυροδότηση των αγκίστρων δεν πραγματοποιήθηκε, η κύρια μπαταρία λειτουργεί κανονικά, όπως και η μνήμη του σκάφους και τα συστήματα κατέγραψαν μία περιστροφή του οχήματος μετά την πρώτη προσεδάφιση. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από τα δεδομένα των οργάνων ROMAP, που κατέγραψαν μία κάθετη περιστροφή.

Το όχημα έλαβε κάποια ποσότητα ενέργειας από τους ηλιακούς συλλέκτες του, αλλά όπως φαίνεται κάποια τμήματά του βρίσκονταν υπό σκιά τη στιγμή που μεταδιδόταν η τηλεμετρία.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η ESA, ακόμα είναι σε εξέλιξη η έρευνα για να επιβεβαιωθεί η θέση και η συνολική κατάσταση από πλευράς ισχύος και θερμοκρασίας στο Philae. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές το σκάφος φαίνεται να λειτουργεί καλά.