Skip to main content

Ζωντανά στο Ίντερνετ η προσεδάφιση της αποστολής Rosetta στον κομήτη

Η προσεδάφιση του οχήματος Philae της αποστολής Rosetta στον κομήτη 67Ρ/ Churyumov- Gerasimenko αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η τελική φάση των διαδικασιών.

Ο διαχωρισμός του Philae από το σκάφος είναι προγραμματισμένο να γίνει στις 09.03 GMT (11.03 ώρα Ελλάδας) και η προσεδάφιση θα ακολουθήσει περίπου επτά ώρες αργότερα, στις 16.02 GMT (18.02 ώρα Ελλάδας).

Η αποστολή είναι ιστορικής σημασίας για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), οπότε και έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην προβολή της. Η ESA μεταδίδει ζωντανά webcast από το κέντρο ελέγχου, ενώ υπάρχει συνεχής ανανέωση του blog της αποστολής Rosetta.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις από το Twitter στους εξής λογαριασμούς:

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τέλη του Οκτωβρίου η ESA είχε προκαλέσει εξαιρετικά θετικές εντυπώσεις με τη παρουσίαση της μικρού μήκους ταινίας επιστημονικής φαντασίας «Ambition», σχετικά με την αποστολή Rosetta.

Η ταινία αποτελεί συνεργασία μεταξύ της Platige Image και της ESA, ήταν σε σκηνοθεσία Τόμεκ Μπαγκίνσκι και πρωταγωνιστούσαν οι Έινταν Γκίλεν (γνωστός στο ευρύ κοινό ως ο «Littlefinger» της τηλεοπτικής σειράς «Game Of Thrones») και η Έιλινγκ Φραντσιόζι. Η ταινία γυρίστηκε στην Ισλανδία και προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 24 Οκτωβρίου στο Λονδίνο, κατά τον εορτασμό του Sci-Fi: Days of Fear and Wonder του British Film Institute. Στο μακρινό μέλλον οι δύο πρωταγωνιστές- ένας «master» και η μαθητευόμενή του- δουλεύουν πάνω στη δημιουργία πλανητών, φεγγαριών, αστεροειδών και κομητών, συζητώντας πάνω στο «κλειδί» της ζωής στη Γη: το νερό, η διερεύνηση του οποίου βρίσκεται και στο επίκεντρο της αποστολής Rosetta.