Μια τεχνητή νοημοσύνη της Google αποδείχτηκε το ίδιο (και περισσότερο) αποτελεσματική με εξειδικευμένους ακτινολόγους στον εντοπισμό γυναικών με καρκίνο του μαστού, με βάση την εξέταση μαστογραφιών, και φαίνεται πολλά υποσχόμενη όσον αφορά στη μείωση των διαγνωστικών σφαλμάτων, σύμφωνα με ερευνητές σε ΗΠΑ και Βρετανία.
Όπως αναφέρει το Reuters, η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στο Nature την Τετάρτη και είναι η τελευταία που δείχνει πως η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την ακρίβεια εντοπισμού καρκίνου του μαστού, που επηρεάζει μία στις οκτώ γυναίκες παγκοσμίως.
Το 20% των καρκίνων του μαστού διαφεύγει από τους ακτινολόγους στις μαστρογραφίες, σύμφωνα με την American Cancer Society- και οι μισές από τις γυναίκες που κάνουν εξετάσεις μέσα σε περίοδο δέκα ετών έχουν μια λανθασμένη θετική διάγνωση.
Τα ευρήματα της μελέτης, που διεξήχθη μαζί με τη μονάδα DeepMind της Alphabet, η οποία συγχωνεύθηκε με τη Google Health τον Σεπτέμβριο, αντιπροσωπεύουν μια σημαντική εξέλιξη όσον αφορά στις δυνατότητες πρώιμου εντοπισμού του καρκίνου του μαστού, είπε ο Μοζιγιάρ Ετερνάντι, ένας από τους συντελεστές της έρευνας, από το Northwestern Medicine στο Σικάγο.
Η ομάδα, στην οποία συμμετείχαν ερευνητές στο Imperial College London και τo National Health Service στη Βρετανία, εκπαίδευσε το σύστημα στον εντοπισμό καρκίνων πάνω σε δεκάδες χιλιάδες μαστογραφίες. Μετά σύγκρινε τις επιδόσεις με τα αποτελέσματα από ένα σετ 25.856 ακτινογραφιών στο Ηνωμένο Βασίλειο και 3.097 στις ΗΠΑ.
Η έρευνα έδειξε πως το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ήταν σε θέση να εντοπίζει καρκίνους με το ίδιο επίπεδο ακριβείας με εξειδικευμένους ακτινολόγους, μειώνοντας τον αριθμό των λανθασμένων θετικών διαγνώσεων κατά 5,7% στο γκρουπ από τις ΗΠΑ και κατά 1,2% στο γκρουπ από τη Βρετανία.
Επίσης, περιόρισε τον αριθμό των λανθασμένων αρνητικών- όπου τα τεστ χαρακτηρίζονται εσφαλμένα ως αρνητικά- κατά 9,4% στην ομάδα από τις ΗΠΑ και κατά 2,7% σε αυτήν από τη Βρετανία.
Σε μια ξεχωριστή δοκιμή, η ομάδα έβαλε το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης απέναντι σε έξι ακτινολόγους και διαπίστωσε πως τα κατάφερνε καλύτερα στον ακριβή εντοπισμό καρκίνων του μαστού.
Σύμφωνα με το BBC, η τεχνητή νοημοσύνη ήταν το ίδιο ικανή με δύο γιατρούς που συνεργάζονταν- ενώ επίσης τονίζεται πως, αντίθεται με τους ανθρώπους, η ΑΙ δεν κουράζεται. Σημειώνεται πως στο πλαίσιο του National Health Service στη Βρετανία τις ακτινογραφίες κάθε γυναίκας εξετάζουν δύο ακτινολόγοι- και εάν διαφωνήσουν, ζητείται η άποψη τρίτου.
Αντίθετα με τους ανθρώπους, πάντως, που είχαν πρόσβαση και στο ιστορικό των ασθενών, η τεχνητή νοημοσύνη είχε μόνο τις ακτινογραφίες- και το σύστημα ήταν παρόλα αυτά το ίδιο καλό με το σύστημα των δύο γιατρών, και καλύτερο από τον έναν γιατρό που λειτουργούσε μόνος του.