Skip to main content

Οι φωτισμοί των δρόμων με LED εχθρός των εντόμων

Ήταν διαπιστωμένο ότι ο νυχτερινός φωτισμός δημιουργεί πολλών ειδών προβλήματα σε πολλά είδη πτηνών και ζώων όπως σε αυτά που βασίζονταν για τον προσανατολισμό τους στον νυχτερινό ουρανό και το τεχνητό φως τα μπερδεύει και τα οδηγεί αλλού με σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή τους.

Είχε επίσης διαπιστωθεί ότι ο τεχνητός φωτισμός δημιουργεί κάποια προβλήματα και στα έντομα. Όπως φαίνεται ο νέας γενιάς φωτισμός των δρόμων με φωτοδιόδους LED αυξάνει σημαντικά τους κινδύνους για κάποια είδη εντόμων. Η χρήση των LED στους φωτισμούς των δρόμων έχει αρχίσει να γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής αφού είναι πιο φιλικοί στο περιβάλλον και έχουν σημαντικά μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τους συμβατικούς τύπους λαμπτήρων.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Science Advances» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Κέντρου Οικολογίας και Υδρολογίας της Βρετανίας αναφέρει ότι οι φωτισμοί LED στους δρόμους εξοντώνουν με δύο τρόπους κάποια είδη εντόμων. Τα LED παράγουν πολύ μεγαλύτερη θερμότητα από τις συμβατικές λάμπες με αποτέλεσμα όταν ένα έντομο ακουμπήσει πάνω στο φωτισμό να τσουρουφλίζεται. Παράλληλα οι φωτισμοί LED είναι πιο ισχυροί από τους συμβατικούς κάνοντας έτσι ευκολότερους στόχους τα έντομα στους φυσικούς τους αντιπάλους.

Οι ερευνητές επικέντρωσαν την προσοχή τους στις νυχτοπεταλούδες, μια οικογένεια εντόμων που αποτελείται από περισσότερα από 150 χιλιάδες είδη ορισμένα από τα οποία δημιουργούν διαφόρων ειδών προβλήματα στη φύση αλλά και τον άνθρωπο αλλά πολλά έχουν ευεργετικές ιδιότητες όπως το ότι λειτουργούν ως επικονιαστές. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι φωτισμοί LED μειώνουν σε ποσοστό που φτάνει το 50% τους πληθυσμούς των νυχτοπεταλούδων. Στην περίπτωση των νυχτοπεταλούδων οι φωτισμοί LED παρεμποδίζει την ομαλή διαδικασία αναπαραγωγής τους.