Skip to main content

Το κύμα της Όμικρον ίσως ήδη έφτασε στην κορύφωσή του

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, η παραλλαγή του Όμικρον του Covid-19 – που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και την Μποτσουάνα τον Νοέμβριο – έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, οδηγώντας σε εκατομμύρια νέα κρούσματα και την εκ νέου επιβολή περιορισμών του κορωνοϊού σε πολλές χώρες.

Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν εφαρμόσει αναμνηστικές δόσεις εμβολίων όσο πιο γρήγορα μπορούν μετά από ερευνητικά ευρήματα των κατασκευαστών εμβολίων Covid Pfizer-BioNTech και Moderna ότι η παραλλαγή Όμικρον υπονομεύει την αποτελεσματικότητα των τυπικών δύο δόσεων των εμβολίων τους για Covid, αλλά αυτά με τις ενισχυτικές δόσεις αυξάνεται σημαντικά το επίπεδο προστασίας έναντι της παραλλαγής.

Ωστόσο, τα κρούσματα και στις δύο περιοχές έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, με τις ΗΠΑ να αναφέρουν πάνω από 1 εκατομμύριο νέες ημερήσιες λοιμώξεις Covid τη Δευτέρα, και το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία επίσης μεταξύ εκείνων που αναφέρουν εκπληκτικούς αριθμούς καθημερινών μολύνσεων, άνω των 200.000 την ημέρα σε πρόσφατες ανακοινώσεις. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται επίσης σταθερά στις πληγείσες χώρες, αν και οι εισαγωγές και οι θάνατοι παραμένουν πολύ κάτω από τις προηγούμενες κορυφώσεις ιδίως με τη μετάλλαξη Δέλτα.

Εκτός από ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που υποδηλώνουν ότι το νέο στέλεοχς προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση από τους προκατόχους του, οι ειδικοί είναι προσεκτικά αισιόδοξοι ότι ενώ το κύμα της Όμικρον αποδεικνύεται πιο οξύ από εκείνα που σχετίζονται με προηγούμενες παραλλαγές, θα μπορούσε επίσης να είναι ηπιότερο.

Η Νότια Αφρική πιστεύει ότι το κύμα του νέου στελέχους έχει κορυφωθεί, για παράδειγμα, και το Λονδίνο – όπου τα κρούσματα αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο προτού η παραλλαγή όντως επικρατήσει στην υπόλοιπη Ευρώπη – μπορεί να βλέπει τα κρούσματα να αρχίζουν να φτάνουν στην κορύφωσή τους, σύμφωνα με ειδικούς, τροφοδοτώντας την ελπίδα ότι το κύμα θα μπορούσε σύντομα να κορυφωθεί και αλλού.

Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής εξέδωσε μια δήλωση στις 30 Δεκεμβρίου στην οποία ανέφερε ότι το Υπουργείο Υγείας της χώρας είχε αναφέρει μείωση 29,7% στον αριθμό των νέων κρουσμάτων που εντοπίστηκαν την εβδομάδα που έληξε στις 25 Δεκεμβρίου (89.781 περιπτώσεις), σε σύγκριση με τον αριθμό των νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα (127.753).

«Όλοι οι δείκτες υποδηλώνουν ότι η χώρα μπορεί να έχει περάσει την κορυφή του τέταρτου κύματος σε εθνικό επίπεδο», ανέφερε η δήλωση, με τα κρούσματα να μειώνονται σε όλες τις επαρχίες εκτός από το Δυτικό Ακρωτήριο και το Ανατολικό Ακρωτήριο, που κατέγραψαν αυξήσεις 14% και 18%, αντίστοιχα. Ωστόσο, σημειώθηκε μείωση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία σε όλες τις επαρχίες εκτός από το Δυτικό Ακρωτήριο, πρόσθεσε η δήλωση, σημειώνοντας ότι οι εισαγωγές ήταν γενικά χαμηλότερες με την παραλλαγή όμικρον.

«Ενώ η παραλλαγή Όμικρον είναι εξαιρετικά μεταδοτική, υπήρξαν χαμηλότερα ποσοστά νοσηλείας σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα έχει πλεονάζουσα ικανότητα για εισαγωγή ασθενών ακόμη και για υπηρεσίες ρουτίνας υγείας. Υπάρχει οριακή αύξηση στον αριθμό των θανάτων σε όλες τις επαρχίες».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC