Skip to main content

Λονδίνο: Τέσσερις δολοφονίες με μαχαίρι τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς

Τέσσερις νέοι άνθρωποι δολοφονήθηκαν με μαχαίρι τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς στο Λονδίνο, όπως ανακοίνωσε η Σκότλαντ Γιαρντ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας οι τέσσερις δολοφονίες, που δεν έχουν όπως φαίνεται σχέση μεταξύ τους, έγιναν στο βόρειο, το ανατολικό και νότιο Λονδίνο.

Τα θύματα είναι άνδρες ηλικίας 17, 18 και 20 ετών. Ενας πέμπτος άνδρας, ηλικίας επίσης 20 ετών, έπεσε θύμα επίθεσης με μαχαίρι και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Πέντε άνδρες έχουν προσαχθεί στο πλαίσιο μίας από τις έρευνες που διεξάγει η Σκότλαντ Γιαρντ.

Οι τέσσερις δολοφονίες έγιναν σε κατοικημένες περιοχές της πόλης, λιγότερο ή περισσότερο πολυσύχναστες, στο περιθώριο των εορταστικών εκδηλώσεων για την Πρωτοχρονιά.

Αν και η βρετανική πρωτεύουσα υπήρξε στόχος τεσσάρων τρομοκρατικών επιθέσεων το 2017, αυτήν την Πρωτοχρονιά η κινητοποίηση της αστυνομίας ήταν μικρότερη. Το διάστημα από τον Απρίλιο του 2016 έως τον Μάρτιο του 2017, η αστυνομία κατέγραψε περί τις 12.100 επιθέσεις με μαχαίρι στο Λονδίνο που προκάλεσαν τον τραυματισμό 4.400 ανθρώπων. 

Το διάστημα από τις αρχές του 2017 έως τις 22 Δεκεμβρίου οι επιθέσεις με μαχαίρι στο Λονδίνο προκάλεσαν τον θάνατο 77 ανθρώπων, σύμφωνα με στοιχεία της Σκότλαντ Γιαρντ.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι επιθέσεις δεν συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα. Το φαινόμενο αφορά κυρίως ανηλίκους, που όλο και περισσότεροι κυκλοφορούν φέροντας πάνω τους μαχαίρι. Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν ξεκίνησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκστρατεία που απευθύνεται στους νέους με τίτλο: «Το Λονδίνο σας χρειάζεται ζωντανούς: μην κυκλοφορείτε με μαχαίρι».

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP