ΟΗΕ: Οι αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο

Κυριακή, 10 Μαΐου 2015 07:44
UPD:16:09
REUTERS/MOHAMED AL-SAYAGHI
A- A A+

Οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας εναντίον της πόλης Σάαντα στην Υεμένη παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο,  δήλωσε σήμερα ο Συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για τη χώρα.

«Ο αδιάκριτος βομβαρδισμός κατοικημένων περιοχών, με ή χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση, παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», αναφέρει σε μία δήλωση ο Γιοχάνες βαν ντερ Κλάαου και συμπληρώνει: «Η έκδοση προειδοποιήσεων για επικείμενες επιθέσεις δεν απαλλάσσει τα μέρη από τις υποχρεώσεις τους με βάση το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο να προστατεύουν τους πολίτες».

Δεκάδες άμαχοι φέρονται έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες άλλοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους αφότου ο συνασπισμός, στον οποίο συμμετέχει η Σαουδική Αραβία και άλλα εννέα αραβικά κράτη και ο οποίος υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τη Γαλλία, κήρυξε ολόκληρη την περιοχή στρατιωτικό στόχο.

«Πολλοί πολίτες είναι ουσιαστικά παγιδευμένοι στη Σάαντα καθώς δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μεταφορικό μέσο εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων. Η στοχοποίηση μίας ολόκληρης περιοχής θα θέσει αναρίθμητους αμάχους σε κίνδυνο», επεσήμανε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

EURONEWS

Σε μία ξεχωριστή δήλωση, η ανθρωπιστική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών OCHA ανέφερε πως οι αεροπορικές επιδρομές έπληξαν πολλές περιοχές της Σάαντα, περιλαμβανομένου του κυβερνητικού κτηριακού συγκροτήματος και της αγοράς αλ-Ματζμπάλαχ.

Αεροπορικές επιδρομές, βομβαρδισμοί και βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν επίσης σε άλλες οκτώ επαρχίες το Σάββατο και οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται στις επαρχίες Αμράν και Χατζάχ.

Ο ΟΗΕ ανέφερε πως δεν είναι ακόμη διαθέσιμα σαφή στοιχεία για τον αριθμό των εκτοπισμένων από τις μάχες, ωστόσο οι τοπικές αρχές εκτιμούν πως περίπου 4.000 οικογένειες έφθασαν στην επαρχία Αμράν και 2.000-2.5000 οικογένειες έφθασαν στην πρωτεύουσα Σαναά.

Οι περισσότεροι μένουν σε δημόσια κτήρια όπως σχολεία, πανεπιστήμια και κυβερνητικές εγκαταστάσεις ή με συγγενείς.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή