Κύπρος: Προμήθεια νέων ελαφρών επιθετικών ελικοπτέρων από τη Γαλλία για την Εθνική Φρουρά

Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2022 16:40
UPD:16:46
REUTERS/KACPER PEMPEL

Φωτογραφία αρχείου

A- A A+

Συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής και της Γαλλικής Δημοκρατίας για προμήθεια έξι (6) ελαφρών επιθετικών ελικοπτέρων H145Μ της εταιρείας Airbus Helicopters, με δικαίωμα εξάσκησης προαίρεσης για απόκτηση ακόμη έξι, υπογράφηκε την Παρασκευή στο υπουργείο Άμυνας της Κύπρου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Άμυνας, το ελαφρύ επιθετικό ελικόπτερο H145M, ικανό να επιχειρεί σε απαιτητικό περιβάλλον ημέρα και νύχτα, θα ενισχύσει τις δυνατότητες της ΕΦ για ταχεία αντίδραση, εκπομπή μαζικών πυρών, προσβολή στόχων με ακρίβεια και εκτέλεση αποστολών εγγύς υποστήριξης και συλλογής πληροφοριών.

Στον χαιρετισμό του ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Χαράλαμπος Πετρίδης, τόνισε ότι «αμετάθετός μας στόχος είναι η ποιοτική αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς, με σύγχρονα μέσα, εξοπλισμό και δυνατότητες, για να αποτελεί μια αξιόπιστη αποτρεπτική και αμυντική δύναμη».

Ο κ. Πετρίδης πρόσθεσε ότι «η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα σε συνδυασμό με την αναθεωρητική τάση της Τουρκίας και την συνεχιζόμενη κατοχή δεν μας αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Οφείλουμε να έχουμε ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα για την άμυνα και ασφάλεια της χώρας μας και των πολιτών μας».

Η πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο, Salina Grenet-Catalano, εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσω αυτής της συμφωνίας θα ενδυναμωθεί η ασφάλεια και η περιφερειακή σταθερότητα και ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω η ευρωπαϊκή άμυνα και η διμερής εταιρική αμυντική συνεργασία.

Τη συμφωνία υπέγραψαν εκ μέρους του υπουργείου Άμυνας ο ΓΔ  Ανδρέας Λουκά και εκ μέρους της Airbus Helicopters o εκτελεστικός αντιπρόεδρος Olivier Michalon.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή