Έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο στο Μουσείο Μπενάκη

Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019 08:00
UPD:13:09
A- A A+

Μετά την επιτυχημένη έκθεση «Αϊβαλί, ένα ταξίδι στο χρόνο» (2015), το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί για δεύτερη φορά τον πολιτικό γελοιογράφο και δημιουργός κόμικς Soloup (Αντώνης Νικολόπουλος), έως τις 17 Μαρτίου, σε μια έκθεση βασισμένη στο νέο του graphic novel «Ο Συλλέκτης: έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο» (εκδόσεις Ίκαρος).

Πρόκειται για μια σύγχρονη ιστορία και ένα αλλιώτικο συνάμα παραμύθι, με θέμα την αποξένωση των παιδιών από τους γονείς τους μετά από ένα διαζύγιο. Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το Mουσείο Μπενάκη, την Περιφέρεια Αττικής και τις εκδόσεις Ίκαρος ενώ στηρίζεται από την «Αθήνα: Παγκόσμια πρωτεύουσα βιβλίου 2018».

Η έκθεση περιλαμβάνει πρωτότυπο υλικό του graphic novel (storyboards, προσχέδια, σκίτσα σε μολύβι, ασπρόμαυρες κι έγχρωμες σελίδες κόμικς) και χωρίζεται σε δύο θεματικές ενότητες: 

α) Στην πρώτη, παρουσιάζεται ο μονόλογος του κεντρικού ήρωα Διονύση καθώς βρίσκεται μετά το διαζύγιο απρόσμενα αποξενωμένος από την κόρη του Φωτεινή.

β) Στην δεύτερη, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το γνωστό παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας σε μια νέα εκδοχή, η οποία βασίζεται σε παραλλαγή του παραμυθιού, όπως την κατέγραψαν οι αδελφοί Γκριμ.

Εικαστικά

Τα σκίτσα ωστόσο δεν στέκονται μόνο στις σελίδες του graphic novel. Δραπετεύουν στον χώρο. Αποκτούν χρώμα, διαστάσεις, κίνηση και ήχο. Έτσι οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν καμβάδες ζωγραφισμένους με ακριλικά και εμπνευσμένους από το graphic novel, πεταλούδες origami να δημιουργούν μια παράξενη συλλογή αριθμών και δυο φιγούρες από χαρτοπολτό σε φυσικό μέγεθος: τον πρωταγωνιστή φορώντας την λυκόμορφη τραγιάσκα του κάτω από τη μοναξιά της ομπρέλας και τον μαύρο σκύλο που τον ακολουθεί.

Προβολή

Παράλληλα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο προβάλλονται σε οθόνη δύο βίντεο του Γιάννη Νταρίδη.

-Το πρώτο, με τον τίτλο «Μαύρες Τρύπες», είναι μια ταινία μικρού μήκους βασισμένη στα σκίτσα και την ιστορία του τρίτου κεφαλαίου του βιβλίου, με πρωταγωνίστριες τη γιαγιά Φωτεινή και την εγγονή της (τις φωνές τους δανείζουν στους ήρωες αντίστοιχα οι ηθοποιοί Ειρήνη Αϊβαλιώτου και Καλή Δάβρη σε διδασκαλία Αγνής Χιώτη).

-Το δεύτερο βίντεο είναι ένα τρέιλερ του graphic novel το οποίο ντύνει μουσικά η πρωτότυπη μουσική σύνθεση των Drums & Voice Jazztronica Duet (Αγγελική Τουμπανάκη, φωνή, και Ηλίας Δουμάνης, τύμπανα), την οποία δημιούργησαν ειδικά για τον «Συλλέκτη».

Συνολικά, τα έργα της έκθεσης στοχεύουν να αποτελέσουν μια ιδιαίτερη συνεύρεση οπτικο-ακουστικών ερεθισμάτων που εμψυχώνουν, στην αίθουσα του Μουσείου Μπενάκη, τους χαρακτήρες του βιβλίου και την οδυνηρή πραγματικότητα που βιώνουν.

«Ο Συλλέκτης: Έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο»

Τα έξι διηγήματα του βιβλίου αφηγούνται την ιστορία, με την γλώσσα των κόμικς, μέσα από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Γείτονες, συγγενείς, ένας υπάλληλος κι ένα καναρίνι, η παρεξήγηση δυο φίλων αλλά και μια νέα παραλλαγή του γνωστού παραμυθιού της Κοκκινοσκουφίτσας, ξεδιπλώνουν σταδιακά την οδυνηρή πραγματικότητα που βιώνει ο πρωταγωνιστής.

Ο Διονύσης περιμένει κάθε πρωί έξω από το παλιό του σπίτι το παιδί του, τη Φωτεινούλα, για να την πάει στο σχολείο, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση. Η μητέρα, όμως, επιλέγει να μπαίνουν σε ένα ταξί και να το μεταφέρει η ίδια στον καθημερινό προορισμό του. Ο πατέρας,  μην έχοντας άλλον τρόπο να  αντιδράσει, περιορίζεται στο να καταγράφει τα νούμερα των ταξί. Μετατρέπεται  έτσι, μέρα με την μέρα, σε έναν ιδιότυπο «συλλέκτη».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή