«Αποδυναμωμένη όσο ποτέ η Μέρκελ»

Τετάρτη, 04 Ιουλίου 2018 12:00
EPA/HAYOUNG JEON

Από την έντυπη έκδοση

Σε μια πρώτη αποτίμηση της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπ. Εσωτερικών Ζεεχόφερ στη διαμάχη για την πολιτική ασύλου προχωρούν οι αναλυτές.

«Ναι λοιπόν, λίγο πριν από το τέλος, λίγα μέτρα πριν από το χείλος του γκρεμού και την κατάρρευση μιας κυβέρνησης, με ορατό τον κίνδυνο καταστροφής που θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες για τη χώρα και όχι μόνο, CDU και CSU κατάφεραν να συμφωνήσουν. […] Η επιστροφή στην αρμονία και την ομαλότητα όμως εντός του κυβερνητικού συνασπισμού δεν θα είναι το ίδιο εύκολη. Ο τρόπος που χειρίστηκε ο Ζεεχόφερ τις τελευταίες εβδομάδες το ζήτημα ήταν αφόρητος. Η ατάκα ότι δεν θα επιτρέψει να τον παύσει μια καγκελάριος που του χρωστά τη θέση της, και δη λίγο πριν από την τελευταία και καθοριστική απόπειρα συμφιλίωσης, καταδεικνύει την παντελή έλλειψη συναίσθησης της ευθύνης την οποία παρέδωσαν οι ψηφοφόροι στους κυβερνώντες» ήταν το σχόλιο της «Badische Neueste Nachrichten».

Σύμφωνα με τη «Schwaebische Zeitung»: «Μπορεί η χριστιανική ένωση να θεωρεί ότι η κυβερνητική κρίση έχει επιλυθεί, ωστόσο η ζημιά που προκλήθηκε είναι τεράστια. Η λέξη κλειδί για μια εποικοδομητική συνεργασία είναι η εμπιστοσύνη. Και αυτή δεν υφίσταται εδώ και καιρό στις σχέσεις των κομμάτων της χριστιανικής ένωσης. Γι’ αυτό και η Μέρκελ είναι σήμερα πολιτικά αποδυναμωμένη όσο ποτέ άλλοτε».

Την ουσία της συμφωνίας επιχειρεί να διαφωτίσει στη διαδικτυακή της έκδοση η «Die Zeit».

«Τα κέντρα τράνζιτ θα πρέπει φυσικά να προστατεύονται. Για την αστυνομία αυτό συνιστά μια μεγάλη πρόκληση. Απαιτούνται δικαστές και συνεργάτες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων. Στα κέντρα αυτά θα συγκεντρωθούν γρήγορα άνθρωποι χωρίς καμία προοπτική, ίσως και οικογένειες με παιδιά. Δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οι γειτονικοί δήμοι θα θελήσουν να φιλοξενήσουν τέτοιες δομές. Με απλά λόγια: υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες και όταν αποκαλυφθεί η μπλόφα οι ευθύνες θα πέσουν στην CSU».


Deutsche Welle

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή