Skip to main content

Η συνωμοσία των Πάτσι: Το στυγερό έγκλημα με 19 μαχαιριές μέσα στην εκκλησία, Κυριακή του Πάσχα

Καθεδρικός ναός Φλωρεντίας

Μία δολοφονία και ακόμη μία απόπειρα με τη συμμετοχή τραπεζιτών, ενός Αρχιεπισκόπου και την ανοχή του Πάπα

Δύο άνδρες του Γιάκοπο ντε Πάτσι επιτίθενται στον Λαυρέντιο των Μεδίκων και τον τραυματίζουν. Ένας πλήθος σπεύδει να τον προστατεύσει και τους ακινητοποιεί. Την ίδια ώρα ο Φραντσέσκο ντε Πάτσι, γιος του Γιάκοπο, και ο συνεργός του, Μπερνάντο Μπαντίνι ντέι Μπαρονκέλι, σκοτώνουν τον μικρότερο αδελφό του Λαυρέντιου, Ιουλιανό, με 19 μαχαιριές.

Η απόπειρα κατά του Λαυρεντίου και η φριχτή δολοφονία του Ιουλιανού λαμβάνουν χώρα μέσα στον καθεδρικό ναό της Φλωρεντίας, το πρωί της 26ης Απριλίου 1479, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας της Ανάστασης.

Έμεινε στην ιστορία ως η «συνωμοσία των Πάτσι». Ωστόσο δεν ήταν μόνο η συγκεκριμένη οικογένεια τραπεζιτών που συνωμότησε για να δώσει τέλος στην επιρροή του πανίσχυρου τραπεζικού οίκου των Μεδίκων.

Medici: Η τράπεζα που ήλεγχε πολέμους και κυβερνήσεις… επέστρεψε

Με τη συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου και την ανοχή του Πάπα

Οι Πάτσι ένωσαν τις δυνάμεις τους με μία αντίπαλη έως τότε τραπεζική οικογένεια, τους Σαλβιάτι, ενώ στη συνωμοσία ενεπλάκη ο Αρχιεπίσκοπος της Πίζας, αλλά ακόμη και ο Πάπας Σίξτος Δ΄.

Οι συνωμότες προσέγγισαν τον Σίξτο Δ΄ με την ελπίδα να αποκτήσουν την έγκρισή του, καθώς εκείνος και οι Μεδίκοι είχαν μια μακρά αντιπαλότητα, αλλά ο Πάπας απέφυγε να επικυρώσει το σχέδιό τους.

Αν και δεν έδωσε την επίσημη έγκρισή του, άφησε ανενόχλητους τους Πάτσι να στήσουν τη συνωμοσία, αποφεύγοντας την όποια παρέμβαση, ενώ μετά τη αποτυχία της δολοφονίας του Λαυρεντίου έδωσε άφεση αμαρτιών στους εγκληματίες.

Δεκάεδες συνωμότες στην κρεμάλα

Πολλοί από τους συνωμότες, καθώς και πολλοί άνθρωποι που κατηγορήθηκαν ως συνωμότες, σκοτώθηκαν. Περισσότεροι από τριάντα πέθαναν την ημέρα της επίθεσης. Οι περισσότεροι συνελήφθησαν μέσα στις επόμενες ημέρες και εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες.

Ο Ρενάτο ντε Πάτσι λιντσαρίστηκε και απαγχονίστηκε. Ο Γιάκοπο ντε Πάτσι, αρχηγός της οικογένειας, δραπέτευσε προσωρινά από τη Φλωρεντία, αλλά τον βρήκαν, τον βασάνισαν και τον κρέμασαν στο Palazzo della Signoria, δίπλα στο πτώμα του Σαλβιάτι.

Ο Λαυρέντιος αποφάσισε να σώσει τον ανιψιό του Σίξτου Δ’, τον καρδινάλιο Ραφαέλε Ριάριο, ο οποίος ήταν ένα πιόνι των συνωμοτών.

Οι βασικοί συνωμότες κυνηγήθηκαν σε όλη την Ιταλία. Από τις 26 Απριλίου, την ημέρα της επίθεσης, έως και τις 20 Οκτωβρίου 1478, εκτελέστηκαν συνολικά 80 άτομα. Ακολούθησαν ακόμη τρεις εκτελέσεις, τρία χρόνια αργότερα, τον Ιούνιο 1481.

Και το όνομα Πάτσι σβήνει για πάντα

Οι Πάτσι εκδιώχθηκαν από τη Φλωρεντία και τα εδάφη και οι περιουσίες τους κατασχέθηκαν. Το όνομά τους διαγράφηκε από τα δημόσια μητρώα και το οικόσημό τους αφαιρέθηκε από όλα τα κτίρια και τους δρόμους που το έφερνα.

Διαβάστε περισσότερα stories στο Naftemporiki.gr