Skip to main content

Teapot Dome: Τα πετρελαϊκά κοιτάσματα, ο υπουργός και οι μίζες – Ένα πολιτικό σκάνδαλο μεγατόνων

Ένα σκάνδαλο συνδεόμενο με τον «μαύρο χρυσό», την εθνική ασφάλεια και τη διαφθορά στα υψηλότερα κλιμάκια της κυβέρνησης των ΗΠΑ

Ο γερουσιαστής του Γουαϊόμινγκ, Τζον Κέντρικ, από το κόμμα των Δημοκρατικών, ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει ένα ψήφισμα, με το οποίο θα δοθεί το έναυσμα για μία από τις σοβαρές έρευνες στην ιστορία του Κογκρέσου.

Μία ημέρα νωρίτερα η Wall Street Journal είχε αποκαλύψει μία άνευ προηγουμένου μυστική συμφωνία με την οποία ο υπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ παραχωρούσε – χωρίς διαγωνισμό και άλλα «εμπόδια» – την πολυετή διαχείριση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων Teapot Dome, που ήταν έως τότε υπό τον έλεγχο του Πολεμικού Ναυτικού, σε μία ιδιωτική πετρελαιοβιομηχανία.

Ομόλογα, μετρητά και…ζωντανά για το ράντσο

Το ημερολόγιο έγραφε 8 Απριλίου 1922 και τα όσα ακολούθησαν έριξαν φως σε ένα πολιτικό σκάνδαλο μεγατόνων, που αφορούσε τον «μαύρο χρυσό», την εθνική ασφάλεια και τη διαφθορά στα υψηλότερα κλιμάκια της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Ήταν το πιο σοβαρό – με διαφορά – έως τότε κυβερνητικό σκάνδαλο στην ιστορία της χώρας. Και θεωρείται ακόμη και σήμερα το δεύτερο πιο σοβαρό μετά το Watergate του Νίξον τη δεκαετία του 1970.

Ο υπουργός Εσωτερικών ήταν ο Άλμπερτ Φολ. Και είχε υποσχεθεί στον Χάρι Σινκλέρ της Mammoth Oil τα αποκλειστικά δικαιώματα για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων Teapot Dom, με το… αζημίωτο. Μάλιστα η συμφωνία προέβλεπε ότι η πετρελαϊκή θα έβαζε στα ταμεία της το σύνολο των κερδών και θα έδινε μόνο ένα πολύ μικρό μέρισμα στο κράτος.

Για τον σκανδαλώδη αυτό διακανονισμό ο Φολ πήρε ως «δώρο» 233.000 δολάρια σε ομόλογα, 85.000 σε μετρητά και.. μερικές δεκάδες ζωντανά για το ράντσο του στο Νέο Μεξικό. 

Όπως αποκαλύφθηκε από την έρευνα, που άνοιξε, ο Φολ είχε κλείσει παρόμοια συμφωνία με τον Έντουαρντ Ντόχενι της Pan American Petroleum Company για παραχώρηση των κοιτασμάτων Elks Hills και Buena Vista Hills στην Καλιφόρνια.

Τι ήταν τα κοιτάσματα του Πολεμικού Ναυτικού

Τα γεγονότα που οδήγησαν ωστόσο στο σκάνδαλο αυτό είχαν αρχίσει κάποιες δεκαετίες νωρίτερα, όταν επί προεδρίας Ρούζβελτ στις αρχές του 20ου αιώνα, οι αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας οραματίζονταν ένα Πολεμικό Ναυτικό που θα σαλπάρει στους ωκεανούς του κόσμου, επιδεικνύοντας την ισχύ της χώρας.

Υπήρχε ένα πρόβλημα. Τα πολεμικά πλοία των Αμερικανών κινούνταν με άνθρακα και για να έχουν παρουσία ανά τον κόσμο, οι ΗΠΑ έπρεπε να φτιάξουν παντού σταθμούς παραγωγής άνθρακα.

Το 1909 αποφασίστηκε η στροφή σε έναν πιο αποδοτικό στόλο με βασικό καύσιμο το πετρέλαιο. 

Το USS Wyoming, ήταν το πρώτο αμερικανικό πολεμικό πλοίο που χρησιμοποίησε πετρέλαιο για καύσιμο. Τότε όμως προέκυψε μία νέα ανησυχία. Τι θα γινόταν εάν ξέμεναν από πετρέλαιο; Το Πολεμικό Ναυτικό θα κινδύνευε να παραλύσει.

Έτσι το Πολεμικό Ναυτικό ζήτησε από το Κογκρέσο να του διαθέσει περιοχές, όπου ήταν πιθανό να υπάρχει πετρέλαιο προς εξόρυξη. Κάπως έτσι ορίστηκαν τρία μεγάλα «οικόπεδα» πετρελαίου για το Ναυτικό, με το ένα εξ αυτών να είναι το Teapot Dome.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Άλμπερτ Φολ κατέληξε για ένα μικρό μόνο διάστημα στη φυλακή, ενώ οι δύο επικεφαλής των πετρελαϊκών κολοσσών αθωώθηκαν.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα stories, ΕΔΩ.