Skip to main content

Το «ριφιφί του αιώνα» βγήκε ξανά απ’ την τρύπα του

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Η κινηματογραφική διάρρηξη 31 χρόνια πριν

Ονομάστηκε και ως «το ριφιφί του αιώνα», και για τη μέθοδο των δραστών, και για το γεγονός ότι οι ευφάνταστοι δράστες δεν έχουν βρεθεί 3 δεκαετίες μετά, και για την τεράστια «μπάζα» που έκαναν.

Καλλιρόης 19, στον Νέο Κόσμο, μεταξύ 19ης και 20ής Δεκεμβρίου 1992. Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, οι άγνωστοι κατάφεραν και τρύπωσαν στο υπόγειο του υποκαταστήματος της τότε Τράπεζας Εργασίας, σε κεντρικό αθηναϊκό δρόμο αυξημένης κυκλοφορίας.

Στόχος τους ήταν να προσεγγίσουν τις θυρίδες. Και τον πέτυχαν, καθώς ανενόχλητοι έσκαψαν ένα ολόκληρο λαγούμι-τούνελ, μήκους σχεδόν 25 μέτρων, κάτω από το οδόστρωμα, με αφετηρία την κοίτη του ποταμού Ιλισσού και κατάληξη εντός της τραπέζης.

Μέχρι και υποστυλώματα είχαν τοποθετήσει, για να μη θαφτούν στο χώμα. Αλλά και ράγες έστησαν, για να τσουλά πάνω εκεί το βαγονέτο τους (!), με το οποίο έβγαζαν τα μπάζα μετά το σκάψιμο.

Η λεία

Εκτιμήσεις της αστυνομίας την εποχή εκείνη έκαναν λόγο για εκσκαφή που ίσως και να κράτησε 2 με 3 μήνες, μέχρις ότου οι δράστες παραβιάσουν 301 από τις 1.151 θυρίδες κι αφαιρέσουν ό,τι περιείχαν.

Η εκτιμώμενη αξία κλοπιμαίων έφθανε τότε στα 5 δισεκατομμύρια δραχμές.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, πολλά ακούστηκαν, στο «κάδρο» των ερευνών μπήκαν-ακούστηκαν τουλάχιστον 5 άτομα. Μέχρι και 2 προφυλακίσεις έγιναν έπειτα από «μαρτυρίες» κρατουμένου φυλακών, τις οποίες κατόπιν ανακάλεσε.

Αποτέλεσμα ήταν η υπόθεση να μπει έκτοτε στο αρχείο, να ξαναβγεί στο φως τώρα, που η τρύπα στο οδόστρωμα, καταμεσής της Καλλιρόης, ξύπνησε μνήμες άλλης εποχής…

Καθίζηση στην Καλλιρόης: Από το ριφιφί του 1992 η τρύπα στο οδόστρωμα – Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία

Διαβάστε περισσότερα stories ΕΔΩ.