Skip to main content

Η «11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης» και οι χειρισμοί Αθνάρ που του κόστισαν τις εκλογές

EPA/SERGIO BARRENECHEA

20 χρόνια από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Αλ Κάιντα στην Ατότσα

Σήμερα συμπληρώνονται 20 χρόνια από την «11η Σεπτεμβρίου της Μαδρίτης», την 11η Μαρτίου ή «11-Μ» για τους Ισπανούς, όταν 192 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τζιχαντιστικές βομβιστικές επιθέσεις. Ο τότε πρωθυπουργός, Χοσέ-Μαρία Αθνάρ, έδειξε την ΕΤΑ ως υπεύθυνη, και έχασε ασφαλώς τις εκλογές που έγιναν 4 ημέρες μετά, καθώς η Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη.

Η Ισπανία, αλλά και η ΕΕ, θα αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα 17 εθνικοτήτων που σκοτώθηκαν πριν από 20 χρόνια στη Μαδρίτη σε βομβιστικές επιθέσεις οι οποίες σηματοδότησαν την έναρξη των τζιχαντιστικών επιθέσεων στην Ευρώπη.

Υπό τον βασιλιά Φελίπε Στ’ και τη βασίλισσα Λετίθια, η επίσημη τελετή θα ξεκινήσει στις 12:15 (τοπική ώρα, 13:15 ώρα Ελλάδας) στην Πινακοθήκη Βασιλικών Συλλογών, ένα μουσείο που βρίσκεται στο συγκρότημα του βασιλικού παλατιού στη Μαδρίτη. Οργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η 11η Μαρτίου έχει οριστεί «Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τρομοκρατίας».

EPA/Juan Carlos Hidalgo

Το χρονικό 

Την Πέμπτη 11 Μαρτίου 2004, λίγο μετά τις 07:30, ώρα αιχμής, εξερράγησαν με μερικά λεπτά διαφορά δέκα εκρηκτικοί μηχανισμοί που είχαν τοποθετηθεί σε τέσσερα τρένα του προαστιακού στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ατότσα, στην καρδιά της Μαδρίτης, ή σε κοντινούς σταθμούς.

Η ισπανική πρωτεύουσα βυθίστηκε αμέσως στο χάος, ενώ παράλληλα οργανώθηκε ένα δίκτυο αλληλεγγύης: ταξί κινητοποιήθηκαν για να μεταφέρουν τους τραυματίες (σχεδόν 1.900) στα νοσοκομεία.

Αντιμέτωπη επί πολλές δεκαετίες με την αιματηρή εκστρατεία της βάσκικης αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ, η Ισπανία δυστυχώς ήταν συνηθισμένη σε βομβιστικές επιθέσεις, αλλά δεν είχε ποτέ πριν γίνει στόχος μιας τόσο μεγάλης επίθεσης.

Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, στις οποίες σκοτώθηκαν περίπου 3.000 άνθρωποι, είχαν σημειωθεί δυόμισι χρόνια νωρίτερα, αλλά η Ευρώπη δεν πίστευε ακόμη το 2004 ότι θα αποτελέσει και εκείνη στόχο της αλ Κάιντα.

Το μοιραίο «λάθος» του Αθνάρ

Οι επιθέσεις στον σταθμό της Ατότσα, σημειώθηκαν σε ένα ιδιαίτερα τεταμένο πολιτικό πλαίσιο, καθώς επρόκειτο να διεξαχθούν εκλογές σε τρεις ημέρες.

EPA/José Huesca
EPA PHOTO/EFE/

Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ εμφανιζόταν φαβορί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έναντι του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο.

Έναν χρόνο νωρίτερα η Ισπανία είχε αποφασίσει να ταχθεί στο πλευρό των ΗΠΑ και να συμμετάσχει στην εισβολή στο Ιράκ, παρά την αντίθεση της ισπανικής κοινής γνώμης. Τους μήνες που ακολούθησαν ο Οσάμα μπιν Λάντεν απείλησε με αντίποινα τις χώρες που συμμετείχαν στην εισβολή.

Ο Αθνάρ τότε τι έκανε; Είπε πως η ΕΤΑ ήταν υπεύθυνη για την επίθεση στην Ατότσα και επέμεινε στη θεωρία αυτή, παρά το γεγονός ότι αυξάνονταν οι ενδείξεις ότι δεν μπορεί να ισχύει.

Η Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη και ο Αθνάρ έχασε τις εκλογές. Μάλιστα η τρομοκρατική οργάνωση είπε πως η επίθεση έγινε ως αντίποινα για τη συμμετοχή της Ισπανίας στον πόλεμο στο Ιράκ.

Μάλιστα οι Ισπανοί αντέδρασαν άμεσα και την αμέσως επόμενη ημέρα, την Παρασκευή 12 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ισπανία πολλές διαδηλώσεις με τη συμμετοχή εκατομμυρίων ανθρώπων.

Την Κυριακή 14 Μαρτίου οι Ισπανοί ψηφίζουν μαζικά δίνουν τη νίκη στους Σοσιαλιστές. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η διαχείριση των επιθέσεων από την κυβέρνηση Αθνάρ της κόστισε την ήττα.

Το 193ο θύμα

Στις αρχές Απριλίου επτά άνδρες, που αποτελούσαν τον σκληρό πυρήνα των τζιχαντιστών που εξαπέλυσαν την επίθεση, πυροδότησαν τα εκρηκτικά που έφεραν και σκοτώθηκαν σε διαμέρισμα στο νότιο τμήμα της Μαδρίτης, το οποίο πολιορκούσε η αστυνομία. Η έκρηξη κόστισε τη ζωή σε έναν αστυνομικό, ο οποίος θεωρείται στην Ισπανία το 193ο θύμα της «11-Μ».

Το 2007, 29 κατηγορούμενοι, στη μεγάλη τους πλειονότητα Μαροκινοί, δικάζονται στη Μαδρίτη. Οι 18 καταδικάζονται.

EPA/Telemadrid

Σήμερα μόνο τρεις εξ αυτών – δύο Μαροκινοί που έχουν καταδικαστεί σε ποινές σχεδόν 43.000 ετών κάθειρξης και ένας Ισπανός που παρείχε τα εκρηκτικά, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ποινή σχεδόν 35.000 ετών κάθειρξης– εξακολουθούν να είναι στη φυλακή. Θα παραμείνουν εκεί τουλάχιστον ως το 2044.

Όλοι οι άλλοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι αφού εξέτισαν τις ποινές τους και οι περισσότεροι έχουν απελαθεί κυρίως στο Μαρόκο.

Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ