Skip to main content

Το αντικαρκινικό φάρμακο, ο FDA και η σύλληψη μίας σελέμπριτι για insider trading

REUTERS/Andrew Kelly

Όταν το φάρμακο πήρε την έγκριση του FDA, ο ιδρυτής της εταιρείας ήταν ήδη στη φυλακή και είχε ακόμη μπροστά του 6 χρόνια να εκτίσει

Το ημερολόγιο γράφει 12 Φεβρουαρίου 2004 όταν ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δίνει την έγκρισή του στη χρήση του αντικαρκινικού φαρμάκου Erbitrux για τη θεραπεία του ανθεκτικού ή δυσανεκτικού μεταστατικού καρκίνου του παχέος εντέρου.

Μέσα σε εκείνον τον μήνα το φάρμακο άρχισε να πωλείται έναντι 2.500 δολαρίων ανά δόση. Αλλά ο Σάμιουελ Γουόκσαλ, ιδρυτής της ImClone, της εταιρείας που το παρασκεύασε, ήταν στη φυλακή και είχε ακόμη μπροστά του 6 χρόνια να εκτίσει.

Τι είχε συμβεί; Στις 29 Δεκεμβρίου 2001 η τιμή της μετοχής της ImClone, ενώ το προηγούμενο διάστημα επιδόταν σε ράλι, έκανε μία απότομη βουτιά, όταν το Erbitux, ένα πειραματικό μονοκλωνικό αντίσωμα, απέτυχε να λάβει την αναμενόμενη έγκριση του FDA. Η απόφαση του Οργανισμού είχε ανακοινωθεί το βράδυ της 28ης Δεκεμβρίου, μετά το κλείσιμο των συναλλαγών. Ωστόσο κάποιοι είχαν προλάβει να πουλήσουν πριν αρχίσει η κατρακύλα. Αυτοί οι κάποιοι ήταν στον κύκλο του ιδρυτή της εταιρείας – Και αυτό δεν ήταν καθόλου τυχαίο.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ άνοιξε έρευνα για να διαπιστώσει ότι ο Σάμιουελ Γουόκσαλ, έχοντας λάβει γνώση της απόφασης του FDA πριν αυτή ανακοινωθεί επισήμως στο κοινό, είχε ενημερώσει συγγενείς και φίλους να πουλήσουν τις μετοχές τους, ενώ είχε προσπαθήσει να πουλήσει και τις δικές του. Η κόρη του πούλησε μετοχές αξίας 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων στις 27 Δεκεμβρίου. Ο πατέρας του πούλησε μετοχές 8,1 εκατ. δολαρίων. Ο Τζον Λάντες, μεγαλοστέλεχος, είχε πουλήσει μετοχές 2,5 εκατομυρίων δολαρίων στις 6 Δεκεμβρίου και ο Ρόναλντ Μάρτελ, αντιπρόεδρος μάρκετινγκ και πωλήσεων πούλησε μετοχές 2,1 εκατ. δολαρίων στις 11 Δεκεμβρίου

Ο Γουόκσαλ συνελήφθη το 2022 ομολόγησε την ενοχή του για διάφορες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένου του insider trading και της απάτης σε χρεόγραφα, και στις 10 Ιουνίου 2003, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 7 ετών και 3 μηνών.

Η εμπλοκή της Μάρθα Στιούαρτ

Στο πολύκροτο σκάνδαλο ενεπλάκη και η τηλεοπτική αστέρας και πολύ αγαπητό πρόσωπο στο αμερικανικό κοινό, Μάρθα Στιούαρτ.  Η ιδρύτρια του Martha Stewart Living Omnimedia, είχε πουλήσει μετοχές 230.000 δολαρίων της ImClone στις 27 Δεκεμβρίου, δηλαδή μία ημέρα πριν απο τη δημοσιοποίηση της απόφασης του FDA. Όπως αποκαλύφθηκε ο χρηματιστής της, Πίτερ Μπακάνοβιτς, είχε λάβει την πληροφορία και της είπε ότι η μετοχή θα πέσει.

Η εμπλοκή της Μάρθα Στιούαρτ δεν θα είχε βγει ποτέ στο φως αν ο Νταγκ Φανέιλ, ο βοηθός του Μπακάνοβιτς, δεν το αποκάλυπτε στους ερευνητές. Αν και η Στιούαρτ επέμεινε στην αθωότητά της στο δικαστήριο, τελικά κρίθηκε ένοχη και καταδικάστηκε στις 16 Ιουλίου 2004 σε 5 μήνες φυλάκιση, 5 μήνες κατ’ οίκον περιορισμό και δύο χρόνια αναστολή για συνωμοσία και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.

Τελικά, μια νέα κλινική δοκιμή και η κατάθεση του FDA που προετοιμάστηκε από τη συνεργάτιδα εταιρεία της  ImClone, Merck KGaA (είναι η γερμανική Merck που δεν πρέπει να συγχέεται με την αμερικανική εταιρεία με παρόμοια ονομασία), οδήγησε στην πολυπόθητη  έγκριση του FDA.