Skip to main content

«Ποδαρικό» στη Γη για το 2022 θα κάνει αστεροειδής δύο φορές μεγαλύτερος από το Εμπάιαρ Στέιτ Μπίλντινγκ

Το 2022 είναι εδώ και λίγες ώρες γεγονός και όλοι αναμένουμε στα σπίτια μας τον άνθρωπο που θα περάσει πρώτος το κατώφλι μας για να μας φέρει τύχη τη φετινή χρονιά. «Ποδαρικό» στον πλανήτη θα κάνει σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA ο αστεροειδής 1994 PC1. Πρόκειται για ένα αστεροειδή με μέγεθος δύο φορές μεγαλύτερο από αυτό του Εμπάιαρ Στέιτ Μπίλντινγκ, ο διάσημος ουρανοξύστης της Νέας Υόρκης που για 40 χρόνια ήταν το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο.

Ο αστεροειδής που έχει διάμετρο λίγο μεγαλύτερο από ένα χλμ. έχει ήδη εισέλθει στη διαστημική μας γειτονιά και αναμένεται να πλησιάσει τη Γη στις 18 Ιανουαρίου σε απόσταση περίπου δύο εκατ. χλμ. με ταχύτητα περίπου 70 χιλιάδων χλμ./ώρα. Το Κέντρο Μελετών Γεωπλήσιων Αντικειμένων της NASA έχει καταχωρήσει τον αστεροειδή ως «δυνητικά καταστροφικό αντικείμενο» αλλά η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έσπευσε να αναφέρει ότι δεν αποτελεί, αυτή τη φορά τουλάχιστον, κίνδυνο για εμάς.

Μετά την φετινή του επίσκεψη ο αστεροειδής αυτός αναμένεται να πλησιάσει ξανά τη Γη το 2105. Το πέρασμα του δεν είναι ορατό με γυμνό μάτι στον ουράνιο θόλο αλλά θα μπορεί κάποιος να τον δει με ένα ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο τοποθετημένο σε μια ταράτσα ή μια αυλή σπιτιού. Οι αστρονόμοι θα βρουν ευκαιρία να τον παρατηρήσουν για να αποκτήσουν νέες πληροφορίες τόσο για αυτόν όσο και γενικότερα για τους διαστημικούς βράχους του ηλιακού μας συστήματος.