Skip to main content

Επισημοποιήθηκε το ρεκόρ θερμοκρασίας για την Κοιλάδα του Θανάτου

Είναι πλέον επίσημο: η υψηλότερη θερμοκρασία στον κόσμο κατεγράφη στις 10 Ιουλίου του 2013 στο Greenland Ranch, στην Κοιλάδα του Θανάτου: 56,7 βαθμοί Κελσίου.

Μέχρι πρότινος, ως θερμότερη ημέρα στα χρονικά αναφερόταν η 13η Σεπτεμβρίου του 1922, όταν το θερμόμετρο στην αλ – Αζίζια της Λιβύης είχε αγγίξει τους 58 βαθμούς. Η μέτρηση αυτή ωστόσο αποδείχθηκε λανθασμένη.

Επί ένα χρόνο, ομάδα επιστημόνων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας (WMO) διερευνούσε τους ισχυρισμούς ότι η μέτρηση από τη Λιβύη ήταν ανακριβής. Ο οργανισμός, ο οποίος υπάγεται στον ΟΗΕ, γνωστοποίησε το περασμένο φθινόπωρο ότι τείνει να απορρίψει τη λιβυκή πρωτιά, μια απόφαση που τώρα επισφραγίζεται, με την Κοιλάδα του Θανάτου να γίνεται ο νέος κάτοχος του ρεκόρ στο Βιβλίο Γκίνες.

«Όσο την μελετούσαμε, τόσο πιο λανθασμένη μας φαινόταν», λέει ο μετεωρολόγος Κρίστοφερ Μπερτ αναφερόμενος στη λιβυκή μέτρηση του 1922. Ο Μπερτ ήταν μάλιστα εκείνος που επισήμανε στον WMO την πιθανότητα λάθους, οδηγώντας τον οργανισμό στη συγκρότηση 13μελούς επιτροπής διερεύνησης.

Η μελέτη δεν ήταν εύκολη υπόθεση, μεσούσης της εξέγερσης και των μαχών στη Λιβύη, που οδήγησαν στην ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι. Η επιτροπή ωστόσο κατόρθωσε να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς του Μπερτ: τη μέτρηση είχε κάνει ένας άπειρος μετεωρολόγος, με αμφιλεγόμενης ακρίβειας όργανα και μάλιστα σε μία μέρα, κατά την οποία σε ολόκληρη τη Λιβύη επικρατούσαν πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες.

«Η αξιολόγηση του WMO καταδεικνύει ότι η υψηλότερη θερμοκρασία εδάφους που έχει καταγραφεί ποτέ είναι 56,7 βαθμοί Κελσίου, στις 10 Ιουλίου του 1913, στην Κοιλάδα του Θανάτου», επιβεβαιώνει η έκθεση της επιτροπής.

Πανηγυρισμοί δεν υπήρξαν… Όπως έλεγε στους New York Times ένας από τους φύλακες του Εθνικού Πάρκου της Κοιλάδας του Θανάτου, «σε εμάς που επιβιώνουμε εδώ το καλοκαίρι, δεν έκανε καμία εντύπωση το γεγονός ότι αναδείχθηκε το θερμότερο μέρος στον κόσμο». Ο ίδιος άλλωστε υποστηρίζει ότι έχει καταγράψει θερμοκρασία 54 βαθμών Κελσίου.