Skip to main content

FIFPro: Βαθιές τομές στη μεταγραφική αγορά

Να αλλάξει ολοκληρωτικά το… παραδοσιακό σύστημα των μεταγραφών θα επιχειρήσει η FIFPro.

Μέσω των δικαστηρίων η Παγκόσμια Ένωση Ποδοσφαιριστών θα προσπαθήσει να αλλάξει τα μέχρι τώρα δεδομένα του μεταγραφικού παζαριού, έτσι ώστε οι παίκτες να μπορούν να μετακινούνται με μεγαλύτερη ευκολία και άνεση από ένα σύλλογο στον άλλο.

Σε αποκλειστικό του δημοσίευμα ο «Guardian» αναφέρει ότι η FIFPro θα κινηθεί νομικά εναντίον της FIFA, με αποκλειστικό στόχο να μπορούν οι ποδοσφαιριστές να απολαμβάνουν τα προνόμια όλων των άλλων εργαζομένων σε άλλα επαγγέλματα, που μπορούν να αλλάζουν δουλειά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα κι εφόσον τους δίδεται αυτή η δυνατότητα.

Ουσιαστικά η Ένωση των παικτών θα επιδιώξει την απελευθέρωση των μεταγραφών, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι (σ.σ. ποδοσφαιριστές) να έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν τον επόμενο σταθμό της καριέρας τους, χωρίς να μπορούν οι ομάδες που ανήκουν να «μπλοκάρουν» τις μετακινήσεις ζητώντας περισσότερα χρήματα ή, κάτι άλλο.

Επίσης, η FIFPro θα ζητήσει την κατάργηση της διαδικασίας των δανεικών παικτών, καθώς και να μην υπάρχει περιορισμός του αριθμού των ρόστερ της κάθε ομάδας. Επιπροσθέτως θα ζητήσει και να μπει κάποιο όριο στις αμοιβές των μάνατζερ σε περίπτωση μεταγραφής του πλετάτη τους.

Κι αν η υπόθεση Μποσμάν άλλαξε τον ποδοσφαιρικό χάρτη παγκοσμίως, εφόσον η Παγκόσμια Ένωση Ποδοσφαιριστών πετύχει να γίνουν αυτές οι αλλαγές θα μιλάμε για τις μεγαλύτερες τομές που έχουν γίνει μέχρι τώρα στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Ο γενικός γραμματές της FIFPro, Τέο Βαν Σέγκελεν, έκανε την ακόλουθη δήλωση: Η UEFA και η FIFA δεν μας άφησαν πολλές επιλογές, παρά τις προσπάθειες που κάναμε για να βρεθούν λύσεις. Δεν είναι επιδίωξή μας να τινάξουμε στον αέρα την αγορά μεταγραφών. Επιδίωξή μας είναι να φέρουμε ισορροπία μεταξύ των δικαιωμάτων παικτών και ομάδων.»