Skip to main content

Μουντιάλ 2022: Το Κόσοβο ζήτησε παρέμβαση της UEFA

Το Κόσοβο ζήτησε προστασία από την UEFA μετά το θέμα που δημιουργήθηκε, όταν στο twitter της ισπανικής ομοσπονδίας αναφέρθηκε ως «έδαφος», ενόψει του προκριματικού αγώνα για το Μουντιάλ 2022 στις 31 Μαρτίου στη Σεβίλη.

Η ομοσπονδία του Κοσόβου, αναγνωρισμένη το 2016 από FIFA και UEFA, απευθύνθηκε και στην ομοσπονδία της Ισπανίας, χαρακτηρίζοντας «πρόκληση» το χαρακτηρισμό «έδαφος» και προειδοποιώντας ότι δεν αγωνιστεί αν δεν επιτραπεί η επίδειξη της σημαίας του ή δεν ανακρουστεί ο εθνικός ύμνος του πριν από την έναρξη.

Σε πολιτικό επίπεδο, η Ισπανία δεν αναγνωρίζει επίσημα το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος.

«Η προσέγγιση του ισπανικού κράτους προς το κράτος του Kοσόβου δυστυχώς ήταν καταστροφική από τη διακήρυξη της Ανεξαρτησίας στις 17 Φεβρουαρίου 2008. Αλλά αυτή η προσέγγιση δεν μπορεί να αλλάξει την ιστορία και την πραγματικότητα. Ελπίζουμε ότι δεν θα προχωρήσουν σε ενέργειες που θα βλάψουν τις σχέσεις μεταξύ των ομοσπονδιών και των δύο χωρών», ανέφερε η ανακοίνωση της ομοσπονδίας.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγες εβδομάδες η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Αράντσα Γκονσάλες Λάγια, είχε δηλώσει πως η συμμόρφωση με τους κανονισμούς της FIFA δεν συνεπάγεται αναγνώριση του Κοσόβου ως χώρας, εκ μέρους της Ισπανίας.

Στον ίδιο προκριματικό όμιλο με Ισπανία και Κόσοβο βρίσκονται επίσης η Εθνική Ελλάδας, η Σουηδία και η Γεωργία.