Skip to main content

Μάριος Ηλιόπουλος: Η ΑΕΚ είναι η ψυχή των Ελλήνων

ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Ο νέος ιδιοκτήτης των «κιτρινόμαυρων» παραχώρησε την πρώτη συνέντευξή του ανοίγοντας τα χαρτιά του για το μέλλον του συλλόγου

Ο νέος πλειοψηφικός μέτοχος της ΠΑΕ ΑΕΚ, ο Μάριος Ηλιόπουλος, παραχώρησε το μεσημέρι στην αίθουσα Τύπου της OPAP Arena την πρώτη συνέντευξή του ως επικεφαλής της Ένωσης.

Ο νέος μεγαλομέτοχος της Ένωσης μίλησε εφ΄ όλης της ύλης. Ανέλυσε στα ΜΜΕ το όραμά του για το σύλλογο, αναφέρθηκε στη σχέση του με τον Δημήτρη Μελισσανίδη από τον οποίο παρέλαβε τη σκυτάλη της διαδοχής στους «κιτρινόμαυρους», υπογράμμισε ότι ο Αλμέιδα είναι το «κλειδί» της επιτυχίας και απάντησε για τη σχέση του με τον Βαγγέλη Μαρινάκη και την υποψηφιότητα Γκαγκάτση και Μπέου για την προεδρία σε ΕΠΟ και Σούπερ Λίγκα.

«Σήμερα η αγάπη δεν είναι ανιδιοτελής, υπάρχει σκοπός. Δεν κάνεις κάτι για τον γείτονα σου, τον φίλο σου, τον άνθρωπο που δεν ξέρεις, αν δεν έχεις κάποιο σκοπό, αν δεν θες να πετύχεις κάτι. Η ΑΕΚ επειδή έχει διαφορετική νοοτροπία, είναι η ψυχή των Ελλήνων, περνάει αυτή την ανιδιοτέλεια σε όλους», ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο κ. Ηλιόπουλος.

«Η ΑΕΚ είναι ένα μεγαλείο. Το νέο μου μεγάλο όραμα. Η ΑΕΚ είναι η ομάδα που θυμάται τις ρίζες της. Που έχουν πολύ μεγάλη ιστορία, στην Κωνσταντινούπολη, εκεί που ήταν το φως. Εκεί που ακόμα και σήμερα μπορούμε να παίρνουμε έμπνεση. Η ΑΕΚ είναι η ομάδα που συνδέεται με την ψυχή όλων μας. Είναι η ομάδα που ακόμα και στις δύσκολες στιγμές κατάφερε να κρατήσει ανάστημα και να πάει μπροστά», συνέχισε ο Έλληνας εφοπλιστής και ιδιοκτήτης της SeaJet.

Και συμπλήρωσε: «Δεν θέλω να πω πολλά λόγια. Οι πράξεις μάς κρίνουν. Είμαστε στα ηνία της ΑΕΚ μόνο δέκα μέρες και θα μιλήσουμε με πράξεις. Καλέσαμε σήμερα εδώ όλες τις φωνές, φιλικές ή μη φιλικές για να ακουστεί η φωνή η δική σας, η δική μας προκειμένου να μπορέσετε και εσείς, όσοι αγαπάνε την ΑΕΚ, όσοι δεν την αγαπάτε από ενδιαφέρον να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα».

Ακολούθως, ο κ. Ηλιόπουλος απάντησε στις ερωτήσεις του Τύπου:

-Πότε και πως σας ήρθε η ιδέα να μπείτε στο ποδόσφαιρο, ποια είναι η σχέση σας με τον Δημήτρη Μελισσανίδη:

«Ένας άνθρωπος που ονειρεύεται που βάζει στόχους, πάντα έχει σκέψεις στο πίσω μέρος. Δεν κρύβω επειδή γενικά τολμώ στο πίσω μέρος του μυαλού μου ως παιδικό όνειρο, υπήρχε η κρυφή επιθυμία να μπορέσω να πάρω τα ηνία της ομάδας. Αυτά είναι πράγματα που μπορούν να συμβούν μια φορά στη ζωή σου μπορεί και ποτέ. Με την εμπιστοσύνη του Δημήτρη Μελισσανίδη σαν άνθρωπος που τα καταφέρνω ήρθε μια ευκαιρία μοναδική που την άρπαξα».

-Ποιο είναι το όραμα και το μήνυμά σας;

«Θα ήθελα να μην μιλάω πολύ για το τι θα κάνω. Έχω μάθει με πράξεις να μιλάω. Αντιλαμβάνομαι πως ο κόσμος που δεν με γνωρίζει έχει τις δικές του ανησυχίες. Από τη στιγμή που έχω τα ηνία θέλω να ξέρουν πως ο κόσμος που θα παίρνει τις αποφάσεις θα είμαι εγώ. Δίπλα μου έχω στενούς συνεργάτες και από την νυν διοίκηση. Το όραμά μου δεν μπορεί να μην είναι τίποτα άλλο από το να κατακτούμε τίτλους, να είμαστε πρωταγωνιστές. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης με τα λόγια του έδειξε πως θα είναι προστάτης της ΑΕΚ. Θέλω να πω στον κόσμο πως με ψυχραιμία, θα γίνει αυτό που πρέπει».

-Τι σκοπεύετε να κάνετε για την Ερασιτεχνική ΑΕΚ;

«Είναι το μεγάλο μου όνειρο, πέρα από τις ακαδημίες. Η Ελλάδα είναι μια χώρα χωρίς υποδομές, είναι μια χώρα ένδοξη και είναι απίστευτο προνόμιο να είσαι Έλληνας αλλά είναι άσχημο πως γεννιέσαι σε μια χώρα που δεν υπάρχουν υποδομές. Αν θυμάστε και στην πρώτη μου παρουσίαση μίλησα για αναξιοποίητα έργα. Αντιλαμβάνομαι την ανησυχία σας και επειδή δεν υπάρχουν υποδομές εν γένει, όπως για παράδειγμα στο άθλημα που εγώ αγάπησα, τους αγώνες αυτοκινήτου, είναι όραμα να αναδείξουμε ταλέντα. Ξεκινάμε από τις ακαδημίες. Δεν θα ήταν πιο ωραίο σε μια ομάδα να είναι επτά Έλληνες στην ενδεκάδα ή έξι. Θέλουμε ανάδειξη ταλέντων, αξιοποίηση. Με προπονητές, αθλητές και σιγά-σιγά να κάνουμε ένδοξη την ΑΕΚ και σε άλλα αθλήματα. Θα προσπαθήσουμε κάθε χρονιά να δίνουμε έμφαση για τον κόσμο της ΑΕΚ».

-Τι μοντέλο διοίκησης σκοπεύεται να ακολουθήσετε; Γνωρίζετε για τη σχέση του Δημήτρη Μελισσανίδη με τον Ματίας Αλμέδια. Θεωρείτε πως θα είναι το κλειδί;

«Το πρώτο πράγμα που ζήτησα από την ΑΕΚ είναι ομοψυχία και να κάνετε αντιπολίτευση σωστή με επιχειρήματα. Άρα όχι δεν θα είναι συλλογική η διοίκηση, θα διοικώ εγώ αλλά θα ακούω όλα τα επιχειρήματα που θα είναι στοιχειοθετημένα, αν με πείσουν θα γυρίσω ακόμα και 180 μοίρες. Αν λοιπόν τα καταφέρουν, στη ζωή μου έχω γυρίσει και 180 μοίρες, σπάνια μεν αλλά το έχω κάνει.

Τον Ματίας τον έχω γνωρίσει εδώ και αρκετούς μήνες. Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που ενημερώθηκε για την αλλαγή. Είναι ο άνθρωπός μας. Ο άνθρωπος που χθες που ήρθε από την Αργεντινή μιλήσαμε για τρεις ώρες και μου είπε είμαι εδώ για να γράψουμε λαμπρές σελίδες για την ΑΕΚ.

Μπορεί να μην ξέρω αλλά δεν είμαι αδαής. Είναι δυνατόν να μην αντιλαμβάνομαι πως τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχει ο Ματίας για τις μεταγραφές;».

-Το μπάτζετ των μεταγραφών θα αυξηθεί; Τι να περιμένουμε;

«Η ερώτησή σας έχει μια αντίθεση. Από τη μια είναι λογική και από την άλλη παράλογη. Είναι δυνατόν σε 50-60 ανθρώπους μπροστά να σας πω ποιες μεταγραφές θα κάνουμε; Δημιουργούμε ένα στρατηγείο για να τον καλύτερο μεταγραφικό σχεδιασμό, είναι δυνατόν να σας πούμε τα οικονομικά μεγέθη;

Από την πρώτη μέρα και επειδή εσείς οι δημοσιογράφοι έχετε τους διαύλους να μάθετε από την πρώτη μέρα συζητάμε για μεταγραφές. Θέλει αξιολόγηση και πάντα το τελικό Ο.Κ. από τον Αλμέιδα. Πρέπει να κρατήσουμε μια μυστικότητα γιατί αλλιώς θα εκτεθούμε και θα βάλουμε σφαίρες στα πόδια μας. Δέστε τη ζώνη σας, ψυχραιμία και πάμε στον αγώνα».

-Ποιο θα είναι το μοντέλο της διοίκησής σας;

«Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης ήταν νοικοκύρης, σφιχτός αλλά νοικοκύρης. Και έχουν καταφέρει αυτό που έχουν καταφέρει όχι πετώντας χρήματα. Σίγουρα η ΑΕΚ είναι μια καλοκουρδισμένη ΠΑΕ. Δεν υπάρχει καμία έκπληξη. Συνήθως οι περισσότερες ΠΑΕ είναι χρεωμένες. Δεν ήρθαμε για να ανακαλύψουμε την Αμερική. Όποια στελέχη κριθούν αξιόλογα θα παραμείνουν για να βάλουμε στόχους. Οι στόχοι μας είναι οι τίτλοι. Θέλουμε να κάνουμε το καλό κουρδισμένο ρολόι πιο καλό. Να μας θυμίζει πως ο χρόνος είναι ο αντίπαλος μας κι αυτός να αξιοποιηθεί για την ένδοξη και μεγάλη ΑΕΚ».

-Ποια θα είναι η πολιτική με τον κόσμο; Είστε σύμφωνος με το νέο νομικό πλαίσιο;

«Είναι μια δύσκολη ερώτηση. Διότι δεν σας κρύβω ότι τα μέτρα είναι πολύ σκληρά. Και τα μέτρα είναι σκληρά γιατί πληρώνουμε αμαρτίες άλλων και άλλων αθλημάτων. Πρέπει κι εμείς να μπορέσουμε να συντονιστούμε στα νέα μέτρα και αν θέλετε να πείσουμε την πολιτεία, κάτι στο οποίο η ΑΕΚ είναι πρώτη, να έρχονται οικογένειες στο γήπεδο και να έρχονται οι αντίπαλοι φίλαθλοι στο γήπεδο. Τα μέτρα τα θεωρώ πολύ σκληρά αλλά με αυτά πρέπει να πορευτούμε.

Όσο για τους οπαδούς, ζήτησαν να με δουν, έδωσα εντολή ώστε να δω τις αντιπροσωπείες τους και να γνωριστούμε. Οι οπαδοί και οι φίλαθλοι είναι η καρδιά της ομάδας αλλά ο εγκέφαλος είμαστε εμείς».

-Ποιες είναι οι πρώτες προτεραιότητες σας τις πρώτες 100 μέρες; Είπατε πως θέλετε Έλληνες παίκτες, θα πάει προς τα εκεί και ο μεταγραφικός σχεδιασμός φέτος;

«Δεν θα επιβάλλω στον Ματίας ποιους παίκτες θα επιλέξει. Αν θέλετε να ρωτήσετε τον Αλμέιδα θα σας απαντήσει ο ίδιος. Εγώ σας μίλησα για το όραμά μου κι αυτό που επιθυμώ εγώ. Όσο για τις 100 μέρες έχετε δει κάποια κυβέρνηση να κάνει όσα λέει; Ας κάνουμε μια συνέντευξη μετά από 100 μέρες για να κάνουμε τον απολογισμό. Ήρθα από πάθος, αγάπη, αδρεναλίνη για την ΑΕΚ».

-Οι δικές σας φτερούγες μπορούν να προστατέψουν την ΑΕΚ;

«Είναι λάθος να εμπλέκουμε την κυβέρνηση με το αν η μπάλα χτύπησε έναν πόντο πάνω στον χέρι, στον ώμο ενός παίκτη και αν είναι φάουλ ή δεν είναι. Για αυτό το λόγο θα έπρεπε κάποια πράγματα να είναι αυτοδιοίκητα. Εγώ δεν μασάω τα λόγια μου.

Η συγκεκριμένη κυβέρνηση που έχουμε είναι αξιόλογη, σταθερή, κατάφερε να κερδίσει το σεβασμό της Ευρώπης. Για να τα πούμε έξω από τα δόντια όμως, αυτή η κυβέρνηση δεν έχει σταθεί στο πλευρό των μικρών και φτωχών.

Όσο δεν στριμώχνονται οι τράπεζες να βοηθήσουν τους μικρομεσαίους δεν θα πάει μπροστά αυτή η χώρα θα υπάρχει πρόβλημα. Θα πρέπει να βοηθάνε άπαντες και να μην κάνουν τα μεγάλα ντιλ. Αυτοί θέλουν στήριξη. Εκεί πρέπει να ασχοληθεί η Κυβέρνηση και όχι με το αν η μπάλα χτύπησε στο χέρι.

Ο Δικέφαλος έχει και δικές του φτερούγες δυνατές που κάποιοι θα προσπαθήσουν να τις χτυπήσουν. Πόσες λακκούβες και πόσα αγκάθια συνάντησα από το 1991 που ήταν τα καρτέλ απέναντι μου και σήμερα δεν υπάρχουν. Έχουν πάει για βρούβες».

-Ποιο ήταν το background για να πάρετε την ΑΕΚ;

«Τι επιχειρηματικό background είχα πριν 35 χρόνια; Μηδέν. Τώρα ήρθαμε να πάρουμε ένα καλοκουρδισμένο ρολόι. Άρα μην ανησυχείτε».

-Ποια είναι η άποψη της ΑΕΚ για την υποψηφιότητα των Γκαγκάτση (για πρόεδρος της ΕΠΟ) και Μπέου (για πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας);
«Τον κ. Μπέο τον γνώρισε από κοντά στις καταστροφές της Θεσσαλίας όπου συνδράμαμε με αρκετές βάρκες για να βοηθήσουμε και 1 εκατ. μπουκάλια και βοηθήσαμε σε ό,τι μας ζήτησε. Εμείς σαν SeaJet έχουμε ενασχόληση στο Βόλο και στις Σποράδες και βοηθήσαμε σε ό,τι μας ζήτησαν.

Ο Βόλος είναι ένα σημείο που για εμάς είναι στρατηγικό αλλά δεν είναι μόνο το επαγγελματικό κομμάτι. Το κάθε πράγμα στον καιρό του για τις υποψηφιότητες. Όσο για τον κ. Γκαγκάτση θα πρέπει να βγει και να μας πει τι θα κάνει για όλα και να αποφασίσουμε, αλλά δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το σπρώξιμο στον Αλμέιδα και τη συμπεριφορά του στο γήπεδο του ΠΑΟΚ».

-Για τις πωλήσεις, τη μεταγραφή του Πόνσε και αν υπάρχει περίπτωση πώλησης του Γκαρσία;

«Για τον Πόνσε μπορώ να σας πω επειδή έφυγε. Το ποσό είναι μεγάλο αλλά πουλήσαμε τον παίκτη μετά την έγκριση του Αλμέιδα. Είναι ένας έξυπνος άνθρωπος που δεν κολλάει. Θα πάρουμε αυτά τα χρήματα και θα πάρουμε κάτι άλλο κοντά στο δικό του θέλω. Όσο για τον Γκαρσία, είναι ένας παικταράς που αν κρίνουμε πως πρέπει να φύγει θα φύγει. Αν κρίνουμε όχι, δεν θα φύγει. Δεν μπορώ να δώσω υποσχέσεις. Αυτή τη στιγμή ο παίκτης είναι για να μείνει».

-Ποια είναι η σχέση σας με τον Βαγγέλη Μαρινάκη και της οικογένειάς σας με τον Ολυμπιακό;

«Εγώ δεν θέλω ποτέ να κατηγορηθώ πως λέω ψέμματα ή ιστορίες για αγρίους. Η πραγματικότητα είναι η εξής: ήταν πριν 35-40 χρόνια στενότατος φίλος μου, πριν 20 χρόνια κουμπάρος μου. Τα τελευταία 18-20 χρόνια έχουμε διαφορετικές πορείες. Μπορεί να βρεθούμε 1-2 φορές το χρόνο σε χώρους που μαζεύονται πλοιοκτήτες. Ο αδερφός μου ο Αντώνης υποστηρίζει τον Ολυμπιακό. Εδώ γεννιούνται δίδυμα με διαφορετικές απόψεις. Αυτός είναι Ολυμπιακός κι εγώ ΑΕΚ».

-Από τη στιγμή που παραδεχτήκατε πως είναι παγωμένες οι σχέσεις σας με τον κ. Μαρινάκη, δεν θα έχετε πρόβλημα να καθίσετε στο ίδιο τραπέζι μαζί του;

«Εννοείται πως για την πρόοδο του ελληνικού ποδοσφαίρου θα πρέπει να κάνουμε βήμα καλής θέλησης. Δεν έχω κακές σχέσεις. Στα πλαίσια που λέτε εσείς εγώ του έδωσα συγχαρητήρια για την κατάκτηση του Conference από τον Ολυμπιακό, αυτός δεν μου έδωσε συγχαρητήρια που πήρα τα ηνία της ΑΕΚ».

-Μπορείτε να εγγυηθείτε τη διαφύλαξη των συμφερόντων της ΑΕΚ;

«Δεν είχατε τη δυνατότητα να με γνωρίσετε το 1991, που με δύο μικρά πλοία πολεμούσα ένα καρτέλ. Εμάς μας ενδιαφέρουν οι τίτλοι. Μην ξεχάσετε πως ο Δημήτρης Μελισσανίδης με αποκάλεσε προστάτη. Πρέπει να αξιοποιήσω όσα είπε για μένα και να του δείξω στην πράξη πως ναι μεν η ΑΕΚ έχει φάει τρικλοποδιές αλλά αν κάποιος ανοίξει το λάκκο τότε μπορεί να πέσει μέσα ο ίδιος».

-Έχετε στα πλάνα σας να πάρετε ένα κανάλι; Τι θα κάνετε με την έκταση του ΜΠΡΙΤΑΝΝΙΑ που έχετε αγοράσει;

«Όνειρό μου είναι να μπορώ να προσφέρω σε αυτή τη χώρα κάτι που έχει ουσία. Δεν μπορώ να πω πως είναι στόχος μου ένα κανάλι. Δεν μπορώ να πω και όχι. Το ΜΠΡΙΤΑΝΝΙΑ πράγματι έχει αποκτηθεί. Το έχουμε δώσει σε μια σοβαρή ομάδα και θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο».

-Τι ΑΕΚ σας αρέσει να βλέπετε;

«Να βλέπω μια ΑΕΚ που θα είμαστε περήφανοι και να μας ζηλεύουν οι Ευρωπαίοι για το πως πήγαμε τόσο μπροστά. Μια ΑΕΚ που να παραμιλάνε, να τρίβουν τα μάτια τους».

-Είναι κοντά σε κάποια μεταγραφή η ΑΕΚ;

«Είναι δεδομένο πως θα γίνουν, το πόσες δεν μπορώ να σας πω, δεδομένα δεν θα είναι μία. Αλλά πολλές. Βάλτε τη ζώνη ασφαλείας και πάμε».