Skip to main content

Αυτοί που φεύγουν κι εκείνοι που ήρθαν (ή θα έρθουν)

Η ποδοσφαιρική σεζόν ολοκληρώνεται στην Ευρώπη και πριν από τις μεταγραφές οι ομάδες ενδιαφέρονται για τη στελέχωση των τεχνικών επιτελείων τους

Η ποδοσφαιρική περίοδος στην Γηραιά Ήπειρο σχεδόν ολοκληρώνεται  αυτό το σαββατοκύριακο με τη διεξαγωγή της τελευταίας αγωνιστικής σε κάποια πρωταθλήματα (π.χ. Ισπανία, Ιταλία) και των τελικών στα εγχώρια Κύπελλα (Αγγλία, Ελλάδα κ.α.).

Το ενδιαφέρον μετατοπίζεται πλέον στο EURO 2024 της Γερμανίας, τις μεταγραφές αλλά τη δεδομένη χρονική περίοδο στο «πήγαινε-έλα» των προπονητών, όπου πολλά μεγάλα ονόματα που παραμένουν χωρίς σύλλογο, όπως π.χ. οι Ζοζέ Μουρίνιο και Αντόνιο Κόντε αναμένουν προτάσεις, ενώ ο Κλάουντιο Ρανιέρι αποφάσισε να συνταξιοδοτηθεί.

Πολύ μεγάλες ομάδες της Ευρώπης βρίσκονται σε αναζήτηση τεχνικού καθώς υπήρξαν ηχηρές αποχωρήσεις, με αποτέλεσμα σύλλογοι όπως οι Μπαρτσελόνα, Μπάγερν Μονάχου, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Μίλαν και αρκετοί άλλοι ψάχνουν τον εκλεκτό του πάγκου τους.

Μόλις προχθές η Μπαρτσελόνα απέπεμψε τον Τσάβι, με τον οποίο είχε συμφωνήσει για ανανέωση πριν από έναν μήνα. Κάποιες δηλώσεις του θρύλου των Καταλανών περί οικονομικών δυνατοτήτων του συλλόγου δεν ήχησαν καθόλου καλά στα αυτιά του προέδρου Λαπόρτα, ο οποίος του έδειξε την πόρτα της εξόδου.

Νέος προπονητής των «Μπλαουγκράνα» θα αναλάβει ο πρώην της Μπάγερν Μονάχου και της Εθνικής Γερμανίας Χάνσι Φλικ, άνεργος μετά την απόλυσή του από την «Μάνσαφτ» τον Σεπτέμβριο και μεγάλο στοίχημα για τους Καταλανούς.

Εξίσου ηχηρή ήταν η απόφαση του Γιούργκεν Κλοπ να αποχωρήσει από την Λίβερπουλ ύστερα από 9 χρόνια στο «Άνφιλντ». Ο Γερμανός το είχε ανακοινώσει πριν από μήνες και οι «Κόκκινοι» τον αντικατέστησαν με τον Ολλανδό Άρνε Σλοτ, αφού πλήρωσαν μια γενναιόδωρη αποζημίωση στη Φέγενορντ.

Παραμένοντας στην Πρέμιερ Λιγκ, ο Ντε Τζέρμπι δεν θα συνεχίσει στην Μπράιτον, την οποία «ανέστησε», ενδεχομένως επειδή τον περιμένει ο πάγκος στο «Ολντ Τράφορντ» ή το «Στάμφορντ Μπριτζ».

Ο Τεν Χαγκ είναι πολύ δύσκολο να μείνει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ακόμα και μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Αγγλίας, ενώ η Τσέλσι έχει ήδη ανακοινώσει το διαζύγιο με τον Μαουρίτσιο Ποτσετίνο. Από εκεί και ύστερα, ο Χουλέν Λοπετέγκι ανακοινώθηκε στη Γουέστ Χαμ ως διάδοχος του Ντέιβιντ Μόγες.

Η περίπτωση Μπάγερν

Η Μπάγερν φάνηκε ότι θα κατέληγε σε συμφωνία με τον Τόμας Τούχελ για ανανέωση συνεργασίας σε μια σχέση που πέρασε από «χίλια κύματα» στη διάρκεια της σεζόν, όμως στο τέλος ο πρωταθλητής Ευρώπης (με την Τσέλσι) δεν αποδέχθηκε τους προτεινόμενους όρους.

Αφού έλαβαν αρνήσεις από Τσάμπι Αλόνσο, Γιούλιαν Νάγκελσμαν, Ραλφ Ράνγκινκ, Χάνσι Φλικ, Ουνάι Έμερι, Έρικ τεν Χαγκ και Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι, οι Βαυαροί έκαναν κρούση στον 38χρονο Βενσάν Κομπανί.

Ο Κομπανί, παλαίμαχος Βέλγος άσος και νυν τεχνικός της Μπέρνλι, είχε κακή σεζόν με τους «Κλάρετς», τους οποίους είχε οδηγήσει πέρυσι στην Πρέμιερ Λιγκ αλλά υποβιβάστηκαν άμεσα στην Τσάμπιονσιπ.

Η επιλογή προκαλεί απορία για έναν σύλλογο του μεγέθους και του προγραμματισμού της Μπάγερν, όμως ο Κομπανί θεωρείται από τους ανερχόμενους προπονητές στην Ευρώπη.

Τι ισχύει για τους «μεγάλους» Ισπανίας και Ιταλίας

Στην Ισπανία, η λήξη της αγωνιστικής περιόδου 2023-24 θα βρει χωρίς ομάδα γνωστά ονόματα του ποδοσφαίρου της ιβηρικής χώρας.

Συγκεκριμένα, οι Κίκε Σάντσεθ Φλόρες (Σεβίλλη), Χαβιέ Γκαρθία Πιμιέντα (Λας Πάλμας), Χαβιέ Αγκίρε (Μαγιόρκα), Γιακόμπα Αρασάτε (Οσασούνα) και, φυσικά, ο Τσάβι θα αναζητήσουν τον επόμενο σταθμό της καριέρας τους.

Στη γειτονική Ιταλία, μόνο η ανακοίνωση μένει ώστε να ολοκληρωθεί η μετακίνηση του Τιάγκο Μότα από την Μπολόνια στην Γιουβέντους, μετά την απόλυση του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι.

Οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει αλλά θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί το εφετινό Καμπιονάτο, αφού ο Μότα τυπικά είναι ακόμα προπονητής των «Ροσομπλού».

Ομοίως, η Μίλαν ψάχνει τον αντικαταστάτη του Στέφανο Πιόλι, με τον ιταλικό Τύπο να κάνει λόγο για επίτευξη προφορικής συμφωνίας με τον Πάουλο Φονσέκα.

Επίσης, από τις «μεγάλες» ομάδες της Σέριε Α στο «κυνήγι» βρίσκονται Νάπολι και Λάτσιο. Οι «Παρτενοπέι» τα συζητούν με τον Κόντε, ενώ η Ρόμα έκανε πρόταση (τριετούς) ανανέωσης στον Ντανιέλε Ντε Ρόσι.

Η ελληνική πραγματικότητα

Στα ελληνικά δρώμενα, ο Φατίχ Τερίμ αντικατέστησε τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς για να οδηγήσει τον Παναθηναϊκό στον τίτλο αλλά αντ΄ αυτού αποχώρησε μια αγωνιστική πριν τη λήξη αφήνοντάς τον τέταρτο.

Υπηρεσιακός ανέλαβε ο Χρήστος Κόντης, που θα οδηγήσει τους «πράσινους» στον αποψινό τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας με τον Άρη (25/5, 20:00 – Πανθεσσαλικό), αλλά δεδομένα το «τριφύλλι» θα αναζητήσει άλλη λύση.

Ο Πανσερραϊκός είδε τον Πάμπλο Γκαρσία να επιλέγει την αποχώρηση και τον αντικατέστησε με τον Μιχάλη Γρηγορίου, ο Παναιτωλικός ανανέωσε με τον Γιάννη Πετράκη.

Ο Λεωνίδας Βόκολος έφυγε από την Λαμία που αναζητά διάδοχο, ενώ το ίδιο ισχύει και για Βόλο, Ατρόμητο μετά τις αποχωρήσεις των Χρήστου Κόντη και Σάσα Ίλιτς.

naftemporiki.gr