Skip to main content

Κίνδυνος για το VAR ενόψει EURO 2024

Η καταγγελία της Ballinno, ολλανδικής εταιρείας, θα συζητηθεί στο Αμβούργο στις 3 Ιουνίου, λίγες μόλις μέρες πριν την έναρξη της ηπειρωτικής διοργάνωσης

Μετά τη FIFA και το σπρέι που χρησιμοποιούν οι διαιτητές για να σημειώσουν τη σωστή απόσταση του τείχους κατά τη διάρκεια ενός ελεύθερου λακτίσματος, η UEFA ετοιμάζεται επίσης να αντιμετωπίσει μια νομική υπόθεση για ένα εργαλείο που, πλέον, θεωρείται βασικό σε επίπεδο διαιτησίας.

Όπως αναφέρει η βρετανική ταμπλόιντ The Sun, μια ολλανδική εταιρεία, η Ballinno, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία να μην χρησιμοποιεί πλέον το VAR για τον εντοπισμό του οφσάιντ, ισχυριζόμενη ότι πρόκειται για τεχνολογία που έχει αντιγραφεί.

Λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2024 στα γήπεδα της Γερμανίας,  αυτή η δικαστική μάχη θα μπορούσε να αποτελέσει κακό πλήγμα για το υψηλότερο σώμα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Η πρώτη δικάσιμος ορίστηκε στις 3 Ιουνίου. Εάν ο κριτής αποδεχτεί το αίτημα η UEFA θα αναγκαστεί να μην χρησιμοποιεί το VAR για να ανιχνεύει περιπτώσεις οφσάιντ, με αποτέλεσμα ένα βήμα πίσω σχεδόν 10 χρόνων και με πιθανές διαιτητικές διαμάχες που θα πολλαπλασιάζονται.

Η Ballinno ισχυρίζεται ότι πριν από 13 χρόνια της χορηγήθηκε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για «μια μέθοδο και ένα σύστημα για τον εντοπισμό μιας κατάστασης οφσάιντ».

Επιπλέον, διατείνεται ότι έχει καταχωρήσει μια πρόταση για ένα τσιπ στις μπάλες που θα ανίχνευε αμέσως την ακανόνιστη θέση με απευθείας επικοινωνία στο ακουστικό του διαιτητή.

Η δικαστική συνάντηση της UEFA με την Ballinno θα πραγματοποιηθεί στο Αμβούργο, λίγες μόλις ημέρες μετά τον πρώτο αγώνα που είναι προγραμματισμένος για το EURO 2024 στο Μόναχο, στις 14 Ιουνίου.

Τη διαδικασία ξεκίνησε η ολλανδική εταιρεία πριν από ένα χρόνο, αλλά η καταγγελία εμφανίστηκε μόλις τον περασμένο μήνα και συγκεκριμένα στις 18 Απριλίου.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο οι τελευταίοι αγώνες των εθνικών πρωταθλημάτων ή Κυπέλλων, ούτε καν οι τελικοί του Champions League και του Conference League.

«Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε, καθώς το θέμα σχετίζεται με εν εξελίξει δικαστική διαμάχη. Ωστόσο, η UEFA δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για το αίτημα της Ballinno», σχολίασε εκπρόσωπος του ανώτατου φορέα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Επιπλέον, η UEFA είναι πεπεισμένη ότι η χρήση του VAR για το οφσάιντ δεν θα επηρεαστεί με κανέναν τρόπο, ακόμη κι αν το δικαστήριο του Αμβούργου αποδεχθεί το αίτημα της εταιρείας.

Στην πραγματικότητα, το αρχικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που κατατέθηκε δείχνει μια τεχνολογία μπλοκαρίσματος της μπάλας, που προορίζεται να ειδοποιεί τους διαιτητές ειδικά για το οφσάιντ.

naftemporiki.gr