Skip to main content

Champions League: από το 2024-25 οι ημιτελικοί θα αξίζουν έως 8 εκ. περισσότερα

Από την επόμενη σεζόν τα έπαθλα για την τελική φάση της διοργάνωσης θα αυξηθούν, κι αυτά είναι τα ποσά

Οι πρώτοι αγώνες των ημιτελικών του UEFA Champions League ξεκινούν απόψε, με τις τέσσερις ομάδες που απέμειναν (Μπάγερν Μονάχου, Ντόρτμουντ, Παρί Σεν Ζερμέν, Ρεάλ Μαδρίτης) να θέλουν να πλουτίσουν την τροπαιοθήκη τους με τον πιο διάσημο τίτλο σε ηπειρωτικό επίπεδο.

Ωστόσο, η κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση δεν έχει μόνο αθλητική αξία αλλά και οικονομική.

Για έναν σύλλογο πρώτης κλάσης μπορεί μάλιστα να κάνει και τη διαφορά όσον αφορά τις επενδύσεις στην αγορά, αν σκεφτεί κανείς ότι το Champions League αποφέρει στο ταμείο τουλάχιστον 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Τα στοιχεία για την τρέχουσα σεζόν

Ένας αριθμός που θα αυξάνεται κατά μέσο όρο περίπου δέκα εκατομμύρια ανά σύλλογο με τη νέα διοργάνωση που θα ξεκινήσει από το 2024-25 με τις 36 ομάδες, τον ενιαίο όμιλο και τους οκτώ αγώνες ανά ομάδα στην πρώτη φάση.

Πώς θα αλλάξουν όμως τα έπαθλα των ημιτελικών; Πόσο θα αξίζει να αποκτήσει μια ομάδα πρόσβαση στα τελευταία παιχνίδια της διοργάνωσης από την επόμενη χρονιά;

Ξεκινώντας από την τρέχουσα σεζόν, το 2023-24 τα έπαθλα από τα ημιτελικά του Champions League και μετά είναι τα ακόλουθα:

  • Πρόκριση στα ημιτελικά: 12,5 εκ. ευρώ ανά σύλλογο
  • Πρόκριση στον τελικό: 15,5 εκ. ευρώ ανά σύλλογο
  • Νίκη στον τελικό: 4,5 εκ. ευρώ

Αυτό σημαίνει ότι η νικήτρια ομάδα μπορεί να εισπράξει συνολικά 32,5 εκατομμύρια ευρώ μεταξύ της πρόκρισης από τα ημιτελικά και της κατάκτησης του Κυπέλλου.

Ένα ήδη σημαντικό ποσό, στο οποίο προστίθενται και τα έσοδα για έναν επιπλέον αγώνα – γενικά έναν μεγάλο αγώνα – που παίζεται εντός φιλικών τειχών: το πρώτο παιχνίδι ή τον δεύτερο ημιτελικό.

Τα έσοδα από την περίοδο 2024-25

Τα οικονομικά στοιχεία θα αλλάξουν με τη νέα διοργάνωση του τουρνουά, την πρώτη από την εισαγωγή της νέας μορφής. Κατά συνέπεια, η αξία των ημιτελικών και του τελικού διαμορφώνεται ως εξής:

  • Πρόκριση στα ημιτελικά: 15 εκ. ευρώ ανά σύλλογο
  • Πρόκριση στον τελικό: 18,5 εκ. ευρώ ανά σύλλογο
  • Νίκη στον τελικό: 6,5 εκ. ευρώ

Το μέγιστο ποσό που μπορεί να συγκεντρωθεί χάρη στα τρία τελευταία ματς θα ανέλθει λοιπόν στα 40 εκατομμύρια ευρώ, 7,5 εκ. περισσότερα από το τρέχον.

Επίσης σε αυτή την περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχαστούν τα έσοδα που θα προέρχονται από έναν επιπλέον αγώνα εντός έδρας, ο οποίος χάρη στον πίνακα που θα εισαχθεί κατά το πρότυπο του τένις, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα φέρει αντιμέτωπες δύο κορυφαίες ομάδες.

naftemporiki.gr