Skip to main content

Ουντεά-Καστερά στη «Ν»: Στόχος του Μακρόν, να πετύχει μια Ολυμπιακή Εκεχειρία

REUTERS/Christian Hartmann

Τι απάντησε η Γαλλίδα Υπουργός Αθλητισμού σε ειδική εκδήλωση στη Γαλλική Πρεσβεία

«Στόχος του προέδρου Μακρόν, είναι να πετύχει, και θέλει να το κάνει, μια Ολυμπιακή Εκεχειρία στη διάρκεια των Αγώνων, όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά για όλους».

Αυτό απάντησε η Γαλλίδα Υπουργός Αθλητισμού Αμελί Ουντεά-Καστερά σε ερώτηση της Ναυτεμπορικής, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης επιλεγμένων δημοσιογράφων στη Γαλλική Πρεσβεία,  λίγο πριν την Τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας στους Γάλλους διοργανωτές στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Σε ερώτηση της «Ν», αν είναι δυνατή μια Ολυμπιακή Εκεχειρία στην Ουκρανία και τη Γάζα, η Υπουργός απάντησε: «Τον Νοέμβριο 2023, η ΓΣ του ΟΗΕ ψήφισε υπέρ της εκεχειρίας. Κατά τάχθηκαν μόνο η Ρωσία και η Συρία. Ο πρόεδρος Μακρόν εύχεται και στοχεύει σε μια εκεχειρία σε όλο τον κόσμο».

Εξάλλου, ο Γάλλος πρόεδρος, επανέλαβε σε συνέντευξή του στο BFMTV ότι «θέλει να κάνει τα πάντα για να υπάρξει Ολυμπιακή εκεχειρία» κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού που πρέπει να είναι «και μια διπλωματική στιγμή, ειρήνης».

Σημειώνεται πως στις 16 Απριλίου, την ημέρα που άναψε η φλόγα στην Ολυμπία, το Κίνημα Ειρήνης ξεκίνησε μια αίτηση για εκεχειρία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Έκκληση που βασίζεται στο προαναφερθέν ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που εγκρίθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2023.

Ενημέρωση στο ιστορικό κτίριο της Γαλλικής Πρεσβείας

Η Γαλλική Πρεσβεία, λίγο πριν την Τελετή στο Καλλιμάρμαρο φιλοξένησε ειδική εκδήλωση, στην οποία παρευρέθη και η Ναυτεμπορική, στο ιστορικό κτίριό της στη Βασιλίσσης Σοφίας, παρουσία λίγων, επιλεγμένων δημοσιογράφων.

Μάλιστα, όπως σημείωσε η πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, κυρία Laurence Auer, η Γαλλική Πρεσβεία στεγάζεται στο κτίριο από το 1896, έτος συμβολικό, λόγω των ιστορικών Ολυμπιακών Αγώνων εκείνης της χρονιάς.

Η κ. Καστερά ήρθε στην Πρεσβεία απευθείας μετά την πτήση της που προσγειώθηκε στην Αθήνα. Κατά την ενημέρωσή της ευχαρίστησε τις ελληνικές αρχές για τη συνεργασία τους, ενώ μάλιστα τόνισε πως 13 Έλληνες αστυνομικοί θα μεταβούν στο Παρίσι στη διάρκεια των Αγώνων.

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που επιστρέφω στην Ελλάδα ξανά μετά την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, αλλά και λόγω των στενών σχέσεων που συνδέουν της Ελλάδα με την Γαλλία», υπογράμμισε η Γαλλίδα υπουργός.

Ευχαρίστησε ακόμη την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας (σ.σ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου), τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού (σ.σ. Γιάννη Βρούτση) και τον πρόεδρο της ΕΟΕ (σ.σ. Σπύρο Καπράλο) «για τον χρόνο που αφιέρωσαν για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων».

Η ασφάλεια, προτεραιότητα

Αυτό στο οποίο επικεντρώθηκε η Υπουργός, και για το οποίο ερωτήθηκε, ήταν το θέμα της ασφάλειας. Η ασφάλεια και η ομαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων απασχολεί ιδιαίτερα τη γαλλική κυβέρνηση. Ο ίδιος ο Εμανουέλ Μακρόν είχε μάλιστα πει πως υπάρχει «Plan B» σε περίπτωση τρομοκρατικής απειλής. Εξάλλου ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, έχει προχωρήσει στη λήψη εξαιρετικά σκληρών και αυστηρών μέτρων προκειμένου να μην τεθεί καν ζήτημα ασφάλειας σε οποιαδήποτε στιγμή των αγώνων, με αρχή την Τελετή Έναρξης.

«Υπάρχει έντονη κινητικότητα υπό την αιγίδα του υπουργού Εσωτερικών. Θα υπάρχουν 35.000 άνδρες για την ασφάλεια των Αγώνων, οι οποίοι θα γίνουν 45.000 για την Τελετή Έναρξης, έτοιμοι να αντιμετωπίσουν κάθε απειλή. Είμαστε σε μία διαρκή κατάσταση συναγερμού, προσπαθώντας παράλληλα να μην διαταράξουμε τη ζωή των Παριζιάνων.

Σχετικά την Τελετή Έναρξης στον Σηκουάνα και την ύπαρξη εναλλακτικού πλάνου, είπε: «Ο Σηκουάνας αποτελεί το πλάνο Α. Θα γίνει μία ναυτική παρέλαση έξι χιλιομέτρων με εκατό σκάφη. Δίνουμε επίσης ιδιαίτερος βάρος στην καλλιτεχνική διάσταση. Θα είναι μία στιγμή γαλλική, ευρωπαϊκή και οικουμενική» είπε, μίλησε για τους «ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας και Γαλλίας και στον πολιτισμό», αναφέροντας το σχέδιο Πιέρ ντε Κουμπερτέν και Δημήτρη Βικέλα για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων και υπογράμμισε την πρόταση του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024», Τόνι Εστανγκέ, για εκεχειρία κατά την διάρκεια των Αγώνων.

Για την κατάσταση του Σηκουάνα και το αντιντόπινγκ κοντρόλ

Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, η Αμελί Ουντεά-Καστερά είπε ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες κυβερνοεπιθέσεις, λέγοντας ότι «στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο υπήρξαν 400 εκατομμύρια (κυβερνοεπιθέσεις)».

«Προσπαθούμε και εργαζόμαστε γι’ αυτό, έχουμε εκπαιδευτεί» απάντησε, σχετικά με το θέμα του ντόπινγκ είπε ότι «αναμένονται περίπου 6.000 έλεγχοι στους Ολυμπιακούς Αγώνες, εμείς θέλουμε τα πάντα διάφανα» και ολοκλήρωσε λέγοντας πως «θα είναι Ολυμπιακοί Αγώνες οικολογικοί, ισότητας, αδελφοσύνης και ομόνοιας».

Η Ουντεά – Καστερά, διατελεί Υπουργός Αθλητισμού από το 2022. Για ένα σύντομο χρονικό διάστημα στις αρχές του 2024 ανέλαβε το Υπουργείο Παιδείας από τον Γκαμπριέλ Ατάλ, τωρινό πρωθυπουργό της χώρας.

Η Ολυμπιακή Φλόγα θα ξεκινήσει αύριο 27 Απριλίου από το λιμάνι του Πειραιά το ταξίδι της για τη Μασσαλία με το ιστιοφόρο Belem.  «Είναι ένας ισχυρός συμβολισμός. Το ιστιοφόρο μπήκε στο νερό το 1896, τη χρονιά της αναβίωσης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Έχει μία ιστορία γεμάτη γεγονότα, ένα μάθημα ναυτοσύνης, ένα μουσείο, το “Belem” είναι ένας πρεσβευτής για τη Γαλλία. Και περνώντας από ιστορικές περιοχές θα φτάσει στη Μασσαλία, μία πόλη-λιμάνι που ίδρυσαν οι Φωκαείς. Είναι μία ιστορική, συμβολική και οικολογική διαδρομή, αν σκεφτεί κανείς ότι θα πλεύσει στη Μεσόγειο χρησιμοποιώντας μόνο πανιά», ανέφερε στην ενημέρωση η κ. Καστερά.

Διαβάστε σχετικά

Ολυμπιακοί Αγώνες- Γαλλίδα υπ. Αθλητισμού: Είμαστε σε διαρκή κατάσταση συναγερμού- 13 Έλληνες αστυνομικοί στην ασφάλεια της διοργάνωσης