Skip to main content

Η FIFA απειλεί να φύγει από το Παρίσι λόγω φορολογίας

Η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έχει γραφείο στην πρωτεύουσα της Γαλλίας ενώ είχε σκεφτεί να μεταφέρει εκεί την έδρα της

Η FIFA και η FIA (η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου) ανακοίνωσαν αυτήν την Τετάρτη (24/4) ότι θα μπορούσαν να φύγουν από το Παρίσι σύντομα, καθώς είναι δυσαρεστημένοι με τη φορολογία που ισχύει στην Γαλλία. σε σχέση με τον διεθνή ανταγωνισμό.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου έχει γραφείο στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, ενώ  είχε ήδη σκεφτεί να μεταφέρει εκεί την έδρα της, κάτι που ήδη ισχύει για τη FIA.

«Χωρίς διευκρίνιση, μέσω της αναγνώρισης ενός συγκεκριμένου καθεστώτος για τις διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες, υπάρχει μικρή ελπίδα να δούμε τις δραστηριότητες της FIA να εξελίσσονται περαιτέρω, κι αυτό παρ΄ όλα τα αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα του Παρισιού», εξήγησε ο Χαβιέ Μαλενφέ, διευθυντής θεσμικών και διεθνών σχέσεων στη FIA.

Στα τέλη του 2023 το ο Γάλλος παράγοντας προσπάθησε να περάσει στον προϋπολογισμό του 2024 νόμο που περιείχε φορολογικές διατάξεις οι οποίες αποσκοπούσαν στην προσέλκυση διεθνών αθλητικών ομοσπονδιών στη Γαλλία, κυρίως της FIFA.

Όμως, τον Δεκέμβριο του 2023 το Συνταγματικό Συμβούλιο απέρριψε αυτό το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, επικαλούμενο την ισότητα έναντι των φόρων και αμφισβητώντας ουσιαστικά την εγκατάσταση αυτών των ομοσπονδιών.

Κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης αφιερωμένης στο καθεστώς των διεθνών ομοσπονδιών αυτή την Τρίτη, η FIFA, η FIA και η IFAF, η διεθνής ομοσπονδία αμερικανικού φούτμπολ, εξέθεσαν λεπτομερώς την απροθυμία τους σχετικά με τη φορολογία στη Γαλλία:

«Το σημαντικότερο εμπόδιο που εντοπίζεται σε αυτήν τη γαλλική ελκυστικότητα είναι η απουσία πρόβλεψης στο νομικό καθεστώς τους για τις διεθνείς ομοσπονδίες. Σύμφωνα με το γαλλικό δίκαιο, έχουν το καθεστώς των ενώσεων και δεν μπορούν να θεωρηθούν ούτε διεθνείς οργανισμοί ούτε εταιρείες. Αυτό έχει συγκεκριμένες συνέπειες στις δραστηριότητές τους, στη φορολογία τους και, τελικά, στο ενδιαφέρον τους να βρίσκονται στη Γαλλία», επισημάνθηκε.

Μεταξύ 2019 και 2022 η FIFA δημιούργησε σχεδόν επτά δισεκατομμύρια ευρώ σε κύκλο εργασιών με το καθεστώς της ως μη κερδοσκοπικού οργανισμού. Το 2022, ο οργανισμός πλήρωσε μόνο 23 εκατομμύρια δολάρια σε φόρο στην Ελβετία, επωφελούμενος από την ευνοϊκή φορολογία.

naftemporiki.gr