Skip to main content

Γιατί δεν έχει Goal Line Technology η La Liga;

Το ισπανικό πρωτάθλημα είναι το μόνο από τα μεγάλα ευρωπαϊκά τουρνουά που δεν διαθέτει αυτήν την τεχνολογία

Χθες (21/4), διεξήχθη το τελευταίο Clasico της σεζόν μεταξύ της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μπαρτσελόνα, που έληξε με νίκη των «Μερένχες» οι οποίοι βρέθηκαν ακόμα πιο κοντά στην κατάκτηση της La Liga.

Όμως, όπως σε κάθε σούπερ αγώνα μεταξύ αυτών των δύο ομάδων, δεν έλειψε η διαμάχη μεταξύ των αμφισβητούμενων διαιτητικών αποφάσεων και των πέναλτι που επιβλήθηκαν. Ωστόσο, το επεισόδιο που έχει προκαλέσει τις περισσότερες συζητήσεις και που θα βρίσκεται στο επίκεντρο τις επόμενες εβδομάδες, αφορά ένα γκολ-φάντασμα.

Με το σκορ 1-1, στο 28ο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου ο Ραφίνια εκτέλεσε κόρνερ για την Μπαρτσελόνα και το σουτ του Γιαμάλ μπλόκαρε ο Λούνιν, αλλά η αίσθηση ήταν ότι η απόκρουση από τον τερματοφύλακα της Ρεάλ έγινε όταν η μπάλα είχε περάσει ολόκληρη τη γραμμή του τέρματος.

Τεράστιες διαμαρτυρίες από τους Μπλαουγκράνα και ένα δίλεπτο έλεγχο VAR που έκλεισε την κριτική του, χωρίς να υπάρξει ένα πλάνο που θα επέτρεπε να φανεί χωρίς αμφιβολία αν η μπάλα είχε μπει εντελώς ή όχι. Η τελική απόφαση ήταν υπέρ της Ρεάλ Μαδρίτης, με τεράστιες διαμαρτυρίες από τον Τσάβι και τους παίκτες του.

Διαμαρτυρίες που από το γήπεδο πέρασαν αμέσως στα ανώτερα κλιμάκια της ομοσπονδίας, δεδομένου ότι στην αρχή της σεζόν αποφασίστηκε να μην εξοπλιστεί η κορυφαία ισπανική λίγκα με τεχνολογία Goal Line, η οποία είναι παρούσα σε όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Γιατί όμως δεν υπάρχει «γραμμή γκολ» στη La Liga;

Το περασμένο καλοκαίρι υπήρξε μακρά συζήτηση εντός της Ομοσπονδίας αν το σύστημα θα έπρεπε να υιοθετηθεί και στη La Liga. Η τελική απόφαση είδε το «όχι» να επικρατεί, με επικεφαλής τον πρόεδρο της ισπανικής Λίγκας, Χαβιέρ Τέμπας.

Πίσω από αυτή την επιλογή κρύβεται η επιθυμία να μην πληρωθεί η άδεια στη FIFA. Το κόστος του εξοπλισμού κάθε πρωταθλήματος για την συγκεκριμένη τεχνολογία είχε αποκαλύψει τους τελευταίους μήνες ο πρώην Ισπανός διαιτητής Εδουάρδο Ιτουράλδε Γκονζάλεθ.

«Η τεχνολογία Goal Line δίνεται από τη FIFA με τη μορφή άδειας. Για να αποκτήσει αυτή την άδεια, το πρωτάθλημα που θέλει να την υιοθετήσει θα πρέπει να καταβάλει στην ίδια τη FIFA τέλος 3,5 εκατ. ευρώ. Ο Τέμπας και η Λίγκα δεν θέλουν να ξοδέψουν αυτά τα χρήματα ή τουλάχιστον δεν θέλουν να τα δώσουν στη FIFA», είχε δηλώσει στον σταθμό Cadena Ser.

Η νέα περίπτωση γκολ-φαντάσματος σίγουρα θα επαναφέρει τη συζήτηση για την τεχνολογία Goal Line στο προσκήνιο στην Ισπανία. Στην πραγματικότητα, είχε ήδη συμβεί μετά την κατακύρωση ενός γκολ από τον Γκριεζμάν, πολύ αμφισβητούμενο, στον αγώνα Εσπανιόλ-Ατλέτικο Μαδρίτης την περασμένη σεζόν.

Με την ευκαιρία αυτή, ο πρόεδρος των Καταλανών, Μελέρο Λόπες, είχε κάνει επίσης παράπονο για επανάληψη του αγώνα, δεδομένου ότι η μπάλα μετά το σουτ του Γάλλου επιθετικού αποδείχθηκε ότι δεν πέρασε εντελώς τη γραμμή του τέρματος.

Τώρα, είναι η Μπαρτσελόνα που διαμαρτύρεται, νιώθοντας τιμωρημένη στον μεγαλύτερο αγώνα του ισπανικού ποδοσφαίρου, με τους «Μπλαουγκράνα» να επαναλαμβάνουν ότι η επιλογή να εξοπλιστεί η La Liga με την τεχνολογία Goal Line είναι πλέον απαραίτητη. Τέμπας επιτρέποντος…

naftemporiki.gr