Skip to main content

Η Κάρντιφ θα ζητήσει αποζημίωση 120 εκ. ευρώ από τη Ναντ

Η ουαλική ομάδα επικαλείται την αγωνιστική ζημία και την υποτίμηση που υπέστη μετά τον θάνατο του Εμιλιάνο Σάλα

Συνεχίζεται η διαμάχη μεταξύ Κάρντιφ και Ναντ για την υπόθεση Εμιλιάνο Σάλα, του Αργεντινού ποδοσφαιριστή που πέθανε στις 21 Ιανουαρίου 2019 κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του με αεροπλάνο στην βρετανική πόλη, στην οποία δεν κατάφερε να φτάσει.

Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Equipe, σήμερα το απόγευμα αναμένεται η παρουσίαση του αιτήματος ζημίας από την Κάρντιφ. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για το συγκλονιστικό νούμερο των 120,2 εκατομμυρίων που αιτείται ως αποζημίωση ο ουαλικός σύλλογος από τα «Καναρίνια».

Τον Ιανουάριο του 2019 οι δύο ομάδες συμφώνησαν για την μεταγραφή του Σάλα έναντι ποσού 17 εκατομμυρίων ευρώ. Δυστυχώς, η Κάρντιφ δεν κατάφερε ποτέ να επωφεληθεί από τις ικανότητες του Αργεντινού επιθετικού, ο οποίος ήταν έτοιμος να ζήσει το όνειρό του παίζοντας στην Πρέμιερ Λιγκ.

Την ίδια αγωνιστική περίοδο οι Ουαλοί υποβιβάστηκαν από την αγγλική κορυφαία κατηγορία κι εξακολουθούν να παίζουν στην Τσάμπιονσιπ.

Για το αίτημα αποζημίωσης των 120,2 εκατομμυρίων, θεμελιώδης ήταν η συνεργασία που επέλεξε η Κάρντιφ με την Analytics FC, μια εταιρεία που ειδικεύεται στην ανάλυση δεδομένων σχετικά με το ποδόσφαιρο. Κλειδί σε αυτή τη συμβουλευτική ήταν οι αναλύσεις των αναμενόμενων στόχων του Σάλα και των βαθμών που θα προέκυπταν. Όλη αυτή η ανάλυση οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ο ουαλικός σύλλογος θα μπορούσε να είχε σωθεί αν είχε διαθέσιμο τον Σάλα.

Η πιθανότητα θα ήταν 54,2% αν ο Σάλα είχε παίξει το 60% των αγώνων της Κάρντιφ εκείνη τη σεζόν (2018-19), καθώς ο Αργεντινός επιθετικός θα είχε στη διάθεσή του τη μισή χρονιά, ενώ η μεταγραφή του οριστικοποιήθηκε το πρώτο μισό του Ιανουαρίου. Τα 120,2 εκατομμύρια που ζητήθηκαν βασίζονται σε δύο κύρια στοιχεία.

Πρώτα απ΄ όλα, η ζημιά που προκλήθηκε από τον υποβιβασμό από την Premier League και τη συνακόλουθη υποχρέωση να παίξει σε κατώτερης κατηγορίας πρωτάθλημα από το 2019-20 έως το 2022-23 προσδιορίζεται ποσοτικά στα 52,9 εκατομμύρια.

Παράλληλα, υποτίμηση περίπου 67,3 εκατομμύρια υπέστη το brand της Κάρντιφ. Σε αυτούς τους αριθμούς προστίθεται και το αίτημα του ουαλικού συλλόγου για επιπλέον 2 εκατομμύρια από τη Ναντ, για τη ζημία που υπέστη στην εικόνα του μετά από αυτή την τραγική υπόθεση.

Από την πλευρά της, η Ναντ, που απέτισε φόρο τιμής στον Σάλα σε πολλές περιπτώσεις μετά τις τρεις σεζόν του στη Γαλλία, υπογράμμισε ότι το δικαστήριο του Κάρντιφ δεν έχει δικαιοδοσία επί του θέματος, κινώντας ταυτόχρονα διαδικασίες κατά του ουαλικού συλλόγου, επικαλούμενη ηθική βλάβη και ζητώντας αποζημίωση.