Skip to main content

Η Τσέλσι πούλησε δύο ξενοδοχεία για να συμμορφωθεί με το FPF

Μια εταιρεία χαρτοφυλακίου που συνδέεται με την ιδιοκτησία του συλλόγου πλήρωσε περίπου 90 εκατομμύρια ευρώ στους «Μπλε» για να αγοράσει δύο ξενοδοχεία

Πώληση ξενοδοχείων για συμμόρφωση με τα όρια του αγγλικού FPF: αυτή ήταν η κίνηση της Τσέλσι η οποία, όπως προκύπτει από τον ισολογισμό της 30ης Ιουνίου 2023, αναζήτησε εναλλακτική οδό για να συμμορφωθεί με τις ενδείξεις των οικονομικών κανόνων της Premier League.

Ανάμεσα στις λεπτομέρειες που προέκυψαν από τη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων, προέκυψε μια σημαντική οικονομική πράξη, που επέτρεψε στον λονδρέζικο σύλλογο να μειώσει τις ζημιές του στα 89,8 εκατ. λίρες (γύρω στα 105 εκατ. ευρώ).

Ειδικότερα, η Τσέλσι αναφέρει στους λογαριασμούς έσοδα 76,5 εκατ. λιρών (περίπου 90 εκατ. ευρώ) από την πώληση δύο ξενοδοχείων στην Blueco 22 Properties Ltd, θυγατρική της Blueco 22 Ltd, δηλαδή την εταιρεία χαρτοφυλακίου μέσω της οποίας ελέγχουν ο Μπόιλι και οι συνεργάτες του τους «Μπλε».

Τα ξενοδοχεία – το Millennium και το Copthorne – ήταν μέρος της ανάπτυξης του Chelsea Village στο «Στάμφορντ Μπριτζ» υπό την επίβλεψη του πρώην ιδιοκτήτη της Τσέλσι, Κεν Μπέιτς, το 2001 και συμπεριλήφθηκαν όταν ο Μπόιλι και οι συνιδιοκτήτες του αγόρασαν τον σύλλογο, πριν από δύο χρόνια.

«Ο σύλλογος συνεχίζει να ισορροπεί την επιτυχία στο γήπεδο με τις οικονομικές επιταγές της συμμόρφωσης με τους οικονομικούς κανονισμούς της UEFA και της Premier League. Ο σύλλογος έχει συμμορφωθεί με αυτούς τους κανονισμούς από την εισαγωγή τους το 2012 και αναμένει να το πράξει στο άμεσο μέλλον», δήλωσε ο Μπόιλι.

Παρά τα έσοδα 62,9 εκατομμυρίων λιρών από την πώληση παικτών και 83 εκατομμυρίων από την πρόκριση στα προημιτελικά του Champions League την περασμένη σεζόν, η Τσέλσι έκλεισε τον ισολογισμό στις 30 Ιουνίου 2023 με ζημία 89,8 εκατομμύρια λίρες.

Ζημία που προστίθεται σε εκείνη των 121,4 εκατ. λιρών το 2021-22, μετά τα κέρδη των 36 εκατ. το 2019-20. Σύμφωνα με τους κανόνες της Premier League οι σύλλογοι μπορούν να έχουν ζημιές έως και 105 εκατομμυρίων ευρώ σε τρία χρόνια, εξαιρουμένων των δαπανών για τις ομάδες Νέων, γηπέδου και γυναικείου ποδόσφαιρου.

naftemporiki.gr