Skip to main content

Νέα οικονομική απώλεια για την Έβερτον

Ο σύλλογος κατηγορήθηκε για δεύτερη παραβίαση των κανόνων κέρδους και βιωσιμότητας (PSR) στην Premier League

Η Έβερτον ανέφερε απώλεια 89,1 εκατομμυρίων λιρών (112,5 εκατομμυρίων δολαρίων) για τη σεζόν 2022-2023, δηλαδή σχεδόν διπλάσια σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία, που δημοσιεύθηκαν «αθόρυβα» στη διάρκεια του δεύτερου ημιχρόνου του χθεσινού ντέρμπι τίτλου μεταξύ της Μάντσεστερ Σίτι και της Άρσεναλ, καλύπτουν το οικονομικό έτος έως τον Ιούλιο του 2023, περίοδος που εξετάστηκε από ανεξάρτητη επιτροπή την περασμένη εβδομάδα και ύστερα ο σύλλογος κατηγορήθηκε για δεύτερη παραβίαση των κανόνων κέρδους και βιωσιμότητας (PSR).

Είναι η έκτη διαδοχική σεζόν κατά την οποία η Έβερτον αναφέρει απώλεια, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι το χρέος του συλλόγου έχει εκτιναχθεί στα 330,6 εκατομμύρια λίρες.

Αυτό το νούμερο οφείλεται κατά μείζονα λόγο σε εκείνο που η Έβερτον περιγράφει ως συνεχιζόμενη «σημαντική επένδυση» στο νέο της στάδιο, στο Μπράμλεϊ-Μουρ Ντοκ του Μέρσεϊσαϊντ.

Ο προγραμματισμός λειτουργίας του είναι για το 2025, με κεφαλαιουχικό κόστος 210,9 εκατομμυρίων λιρών —έναντι 154,4 εκατομμυρίων λιρών πέρυσι- κατά το εν λόγω οικονομικό έτος.

Το συνολικό κόστος που προέκυψε από το έργο του νέου γηπέδου ανήλθε σε 449 εκατομμύρια λίρες μέχρι το τέλος της λογιστικής περιόδου, με τα δάνεια του συλλόγου να έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από έτος σε έτος και να έχουν φτάσει από 174 εκατομμύρια σε 341 εκατομμύρια λίρες.

naftemporiki.gr