Skip to main content

Σχεδόν 2 δις ευρώ το κόστος ανακατασκευής του «Μπερναμπέου»

Τα στοιχεία για την ανακαίνιση, τα οποία θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω, έγιναν γνωστά στην πρόβλεψη προϋπολογισμού 2023-24

Τα οικονομικά στοιχεία της Ρεάλ Μαδρίτης για τους πρώτους μήνες της περιόδου 2023-24 αποκάλυψαν το ποσό που θα ξοδέψει ο σύλλογος για να ολοκληρώσει την ανακαίνιση του «Μπερναμπέου», μια σύνθετη δουλειά που έδωσε νέο πρόσωπο στο διάσημο γήπεδο και η οποία μέχρι στιγμής έχει κοστίσει 1,76 δισ. ευρώ.

Για να φτάσουμε σε αυτό το ποσό, όπως αναφέρει η αμερικανική ιστοσελίδα The Athletic, ο σύλλογος έχει λάβει τρία ξεχωριστά δάνεια για τη χρηματοδότηση όλων των εργασιών, συνολικού ύψους 1,17 δισ. ευρώ.

Σε αυτά πρέπει να προστεθούν τα επιτόκια, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχουν διαφορετικές τιμές, με το μέσο σταθερό επιτόκιο να διαμορφώνεται σε περίπου 3,2%. Η Ρεάλ προχωρά στην καταβολή τόκων για το δεύτερο και το τρίτο, με την ετήσια δαπάνη να διαμορφώνεται σε περίπου 66 εκατ. ευρώ.

Οι λεπτομέρειες για τα τρία δάνεια

Το πρώτο δάνειο (575 εκατ. ευρώ) χορηγήθηκε το 2019 με σταθερό επιτόκιο 2,5%, πληρωτέο σε 30 χρόνια με περίοδο χάριτος τριών ετών, οπότε η πλήρης αποπληρωμή θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2027, με σταθερό ετήσιο κόστος 29,5 εκατομμύρια ευρώ.

Όσον αφορά το δεύτερο, ύψους 225 εκατομμυρίων, έκλεισε το 2021 και αναμενόταν να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση εργασιών για το νέο ανασυρόμενο σύστημα, που δεν ήταν μέρος του αρχικού έργου.

Έχει σταθερό επιτόκιο 1,53% που θα καταβληθεί σε 27 χρόνια, και πάλι με τριετή περίοδο χάριτος, επομένως η πλήρης αποπληρωμή θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2024 και έχει σταθερό ετήσιο κόστος 10,5 εκατ. ευρώ .

Τον περασμένο Οκτώβριο χορηγήθηκε τρίτο δάνειο 370 εκατομμυρίων στους «Μπλάνκος» για την κάλυψη πρόσθετων δαπανών, που προκλήθηκαν από την υπέρβαση του προϋπολογισμού του έργου και την αύξηση του κόστους των υλικών.

Έχει διάρκεια αποπληρωμής 30 ετών και αν και το επιτόκιο δεν αποκαλύφθηκε, είναι σχεδόν βέβαιο ότι υπερβαίνει αυτό των άλλων δύο δανείων.

Ως αποτέλεσμα, το συνολικό κόστος ανακαίνισης του «Μπερναμπέου» θα μπορούσε να συνεχίσει να αυξάνεται και να πλησιάσει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Το δάνειο αυτό έχει σταθερό ετήσιο κόστος που υπολογίζεται γύρω στα 26 εκατ.

Κόστος ανακαίνισης – Οι διαβεβαιώσεις του Πέρεθ

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης των μετόχων, ο πρόεδρος Φλορεντίνο Πέρεθ θέλησε να καθησυχάσει τους πάντες λέγοντας ότι τα ετήσια έξοδα για την αποπληρωμή αυτών των τριών δανείων θα ισοδυναμούν με λιγότερο από το μισό των ετήσιων κερδών που θα εγγυηθεί το νέο «Μπερναμπέου» στη Ρεάλ Μαδρίτης όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες.

Τα έργα, που ξεκίνησαν το 2019, θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε λίγους μήνες. Τα επίσημα εγκαίνια είναι προγραμματισμένα μεταξύ τέλους Μαΐου και αρχές Ιουνίου, με μια καθυστέρηση περίπου έξι μηνών, δεδομένου ότι η αρχικά προγραμματισμένη ημερομηνία προέβλεπε τα τέλη του 2023.

naftemporiki.gr