Skip to main content

Στοίχημα: Πάνω από 1.300 οι «ύποπτοι» αγώνες το 2023

Ο βασιλέας των σπορ ήταν το άθλημα με τον μεγαλύτερο αριθμό τέτοιων παιχνιδιών και για το περασμένο έτος

Την περασμένη χρονιά εντοπίστηκαν 1.329 τέτοια παιχνίδια (+9% σε σύγκριση με το 2022) σε 12 διαφορετικά αθλήματα και 105 χώρες, από τα 850.000 χιλιάδες γεγονότα που παρακολούθησε η Sportradar Integrity Services, η μονάδα της Sportradar που δημοσίευσε τη δεύτερη ετήσια έκθεσή της, «Στοιχηματική διαφθορά και χειραγωγημένοι αγώνες το 2023».

Ο συνολικός αριθμός των ύποπτων παιχνιδιών δεικνύει ότι τα «στημένα» αντιπροσωπεύουν χαμηλό ποσοστό των παγκόσμιων αθλητικών γεγονότων: τα δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι το 99,5% των αγώνων δεν εμπλέκονται σε χειραγωγημένες αναμετρήσεις και κανένα άθλημα δεν έχει υψηλότερη αναλογία ύποπτων αγώνων πάνω από 1%.

Το άθλημα με τον μεγαλύτερο αριθμό ύποπτων παιχνιδιών, αφού επισημανθεί και πάλι ότι το «ύποπτο» δεν αποτελεί ένδειξη «στημένου», είναι ξανά το ποδόσφαιρο με 880 αναφορές (66% του συνόλου).

Ακολουθεί το μπάσκετ με 205 (μείωση 15% σε σύγκριση με το 2022), ενώ έπονται πινγκ πονγκ (70) και τένις (61). Αξιοσημείωτη είναι η ισχυρή αύξηση των ύποπτων αγώνων στο βόλεϊ, που κατέγραψε +15% σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση διπλασιάζοντας τον αριθμό των αναφορών (το 2023 το σύνολο είναι 27).

Από τις 1.329 ύποπτες συναντήσεις περίπου οι μισές (667) προέρχονται από την Ευρώπη. Οι υπόλοιπες διασπείρονται σε άλλες τέσσερις ηπείρους, ενώ δεν έχει εντοπιστεί ύποπτη δραστηριότητα στην Ωκεανία. Ως προς τα έθνη προηγείται η Βραζιλία με 109 αναφορές, μπροστά από Τσεχία (67) και Φιλιππίνες (65).

Οι συνεχείς εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) επέτρεψαν την αύξηση της αποτελεσματικότητας αναφορικά με τον έλεγχο των αθλητικών γεγονότων. Πέρυσι εντοπίστηκαν 977 περιπτώσεις από την AI, αύξηση 123% σε σύγκριση με το 2022.

Τα δεδομένα στοιχήματος που παρέχονται από τους χειριστές αντιπροσωπεύουν επίσης ένα θεμελιώδες εργαλείο για τον εντοπισμό «ανώμαλων» γεγονότων, επιτρέποντας τον εντοπισμό του 51% του συνόλου των ύποπτων αγώνων που εντοπίστηκαν.

«Η πολύπλευρη προσέγγισή μας συνέβαλε στην επίτευξη αποτελεσμάτων το 2023, με 147 αθλητικές και ποινικές κυρώσεις σε 39 διαφορετικές υποθέσεις», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Sportradar Integrity Services, Αντρέας Κράνις.

«Η πιο “δημοφιλής” υπόθεση, η οποία ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2023, είδε δέκα παίκτες σνούκερ (σ.σ. μπιλιάρδο) να κρίνονται ένοχοι για στημένους αγώνες. Δύο από αυτούς, που προσδιορίστηκαν ως οι εγκέφαλοι, αποκλείστηκαν ισόβια από τον αθλητισμό».

naftemporiki.gr