Skip to main content

Το CAS δικαίωσε την Χάλεπ που επιστρέφει στους αγώνες

Η Ρουμάνα είχε τιμωρηθεί αρχικά με τετραετή αποκλεισμό αλλά το Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο αποφάσισε ότι η ποινή πρέπει να μειωθεί σε εννέα μήνες

Η πρωταθλήτρια του Wimbledon και του French Open, Σιμόνα Χάλεπ, είδε σήμερα το ανώτατο δικαστήριο για τον παγκόσμιο αθλητισμό (CAS) να μειώνει σε εννέα μήνες την ποινή της, που σημαίνει ότι η Ρουμάνα πρώην Νο1 τενίστρια στον κόσμο επιστρέφει αμέσως στους αγώνες.

Η Χάλεπ τιμωρήθηκε αρχικά με τετραετή αποκλεισμό για δύο διαφορετικές παραβιάσεις των κανόνων αντιντόπινγκ, όμως το Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο με έδρα τη Λοζάνη αποφάσισε ότι η αναστολή της πρέπει να μειωθεί σε εννέα μήνες, περίοδο την οποία έχει ήδη εκτίσει.

«Η επιτροπή του CAS αποφάσισε ομόφωνα ότι η τετραετής περίοδος αποκλεισμού που επιβλήθηκε από την ITF (Διεθνής Ομοσπονδία Αντισφαίρισης) θα μειωθεί σε περίοδο αναστολής εννέα (9) μηνών που αρχίζει στις 7 Οκτωβρίου 2022, η οποία περίοδος έληξε στις 6 Ιουλίου 2023», ανέφερε η δήλωση του Δικαστηρίου.

Η 32χρονη Ρουμάνα τέθηκε σε αναστολή τον Οκτώβριο του 2022 επειδή στο US Open του ίδιου έτους βρέθηκε θετική στο roxadustat, ένα απαγορευμένο φάρμακο που διεγείρει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Κατηγορήθηκε επίσης και γι΄ άλλο ένα αδίκημα ντόπινγκ πέρυσι λόγω παρατυπιών στο βιολογικό διαβατήριό της (ABP), μια μέθοδος που σχεδιάστηκε για την παρακολούθηση διαφορετικών παραμέτρων αίματος με την πάροδο του χρόνου για να αποκαλύψει πιθανή χρήση ντόπινγκ.

Η Χάλεπ είχε αρνηθεί σθεναρά τις κατηγορίες εναντίον της, κάνοντας λόγο για μολυσμένα συμπληρώματα αναφορικά με το θετικό δείγμα στο US Open.

Ένα ανεξάρτητο δικαστήριο αποδέχτηκε το επιχείρημα ότι είχε πάρει μολυσμένα συμπληρώματα, αλλά είπε ότι ο όγκος που έλαβε δεν θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση της ροξαδουστάτης που βρέθηκε στο θετικό δείγμα της.

Ωστόσο, η επιτροπή του CAS είπε ότι ενώ η Χάλεπ θα έπρεπε να ήταν πιο προσεκτική όταν χρησιμοποιούσε το συμπλήρωμα, δεν έφερε σημαντικό σφάλμα για την παράβαση.

Επίσης, η κατηγορία για το βιολογικό διαβατήριο απορρίφθηκε με βάση ότι το δείγμα που δόθηκε στα τέλη του 2022 ήταν λίγο μετά από χειρουργική επέμβαση και ότι η Χάλεπ είχε πει ότι δεν επρόκειτο να αγωνιστεί για το υπόλοιπο εκείνο το έτος.