Skip to main content

Μείωση 88% στη χειμερινή δαπάνη στην Αγγλία, αύξηση 80% στα άλλα πρωταθλήματα

H ανάλυση του Sports Business Group της Deloitte έδειξε ότι η μεταγραφική δαπάνη μειώθηκε φέτος κατά 715 εκατομμύρια λίρες σε σχέση με το 2023

Οι δαπάνες των συλλόγων της Αγγλίας (Premier League) μειώθηκαν κατά 715 εκατομμύρια λίρες στο χειμερινό μεταγραφικό παζάρι του 2024, συγκριτικά με εκείνο του 2023, κι έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, σύμφωνα με την ανάλυση του Sports Business Group της Deloitte.

Οι σύλλογοι της αγγλικής Premier League ξόδεψαν συνολικά περίπου 100 εκατομμύρια λίρες τον Ιανουάριο, πτώση περίπου 88% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η Deloitte το απέδωσε στη συνετή προσέγγιση των ομάδων μετά τις σημαντικές καλοκαιρινές δαπάνες, σε συνδυασμό με την απειλή κυρώσεων για μη συμμόρφωση με τους κανονισμούς κέρδους και βιωσιμότητας της Λίγκας (PSR).

Τα 97 εκατομμύρια λίρες που δαπανήθηκαν στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, η οποία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, είναι το χαμηλότερο ποσό από τότε που οι ομάδες ξόδεψαν συνολικά 70 εκατ. λίρες σε μεταγραφές στην περίοδο της Covid-19 (Ιανουάριος 2021).

Η Τότεναμ έκανε τη μεγαλύτερη επένδυση με την απόκτηση του Ρουμάνου αμυντικού Ράντου Ντραγκουσίν από την Τζένοα (25 εκατ. λίρες). Παρά την πτώση, οι σύλλογοι ξόδεψαν 2,5 δισεκατομμύρια λίρες στις δύο μεταγραφικές περιόδους αυτή τη σεζόν, καθιστώντας την περίοδο 2023-24 τη δεύτερη υψηλότερη μετά την περασμένη.

«Μετά την κατάρριψη του ρεκόρ δαπανών στις τρεις τελευταίες μεταγραφικές περιόδους, οι δαπάνες των συλλόγων της Premier League φέτος τον Ιανουάριο ήταν υποτονικές», δήλωσε ο επικεφαλής συνεργάτης στο Sports Business Group της Deloitte, Τιμ Μπριτζ.

Οι δαπάνες στα άλλα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, ωστόσο, αυξήθηκαν κατά 80%, που αριθμητικά μεταφράζεται σε 455 εκατομμύρια ευρώ, έναντι των 255 εκατ. ευρώ την περυσινή περίοδο, ανέφερε η ίδια έκθεση, με το γαλλικό πρωτάθλημα (Ligue 1) να ξοδεύει τα περισσότερα χρήματα, 190 εκατομμύρια ευρώ.

naftemporiki.gr