Skip to main content

Παρίσι 2024: Οι θεατές στην τελετή έναρξης μειώθηκαν σε περίπου 300.000

REUTERS/Stephanie Lecocq

Η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για τους διπλάσιους αλλά τα σχέδια αναθεωρούνται λόγω και της απειλής για τρομοκρατική ενέργεια

Ο αριθμός των θεατών που θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού στις 26 Ιουλίου, στις όχθες του Σηκουάνα, είναι «περίπου 300.000», ανέφερε την Τετάρτη (31/1) ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλντ Νταρμανέν, αριθμός που αναθεωρήθηκε ευρέως σημειώνοντας θεαματική πτώση.

«Η ιδέα είναι ότι θα υπάρχουν 100.000 άνθρωποι στις χαμηλότερες πλατφόρμες», με πληρωμένα εισιτήρια και «περισσότεροι από 220.000 άνθρωποι στις ψηλές εξέδρες», με δωρεάν εισιτήρια, δήλωσε ο υπουργός στο δημόσιο κανάλι France 2.

«Και μετά υπάρχουν όλοι όσοι ζουν εκεί και που θα μπορούν να νοικιάζουν, να περνούν βράδια κατά μήκος του Σηκουάνα», διευκρίνισε. Ο Νταρμανέν είχε ανακοινώσει τον Οκτώβριο του 2022 στη Γερουσία «600.000 θεατές», συμπεριλαμβανομένων 500.000 στις ψηλές αποβάθρες.

Ερωτηθείς ξανά τον Μάιο του 2023 κατά την υπογραφή του πρωτοκόλλου ασφαλείας για την τελετή, ο υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε τον αριθμό των 600.000. «Σήμερα, η τελετή έναρξης είναι όπως είχε προγραμματιστεί», δήλωσε το πρωί της Τετάρτης.

Αρκετές πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις ανέφεραν πρόσφατα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το τελευταίο διάστημα η εκτίμηση είναι «λιγότεροι από 300.000 θεατές».

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού, Λοράν Νούνιες, ανέφερε ως χρονικό ορίζοντα «την άνοιξη» για να επιβεβαιώσει αυτές τις εκτιμήσεις, οι οποίες είναι πιθανό να εξελιχθούν ανάλογα με την κατάσταση της τρομοκρατικής απειλής.

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, η τελετή έναρξης δεν θα γίνει σε γήπεδο αλλά έξω, στον Σηκουάνα.

Κατά μήκος έξι χιλιομέτρων του ποταμού θα πλεύσουν 115 σκάφη με τις αποστολές των αθλητών, από τη γέφυρα Αούστερλιτς έως τη γέφυρα Ζένα, παρουσία αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από όλο τον κόσμο.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα κινητοποιούν κατά μέσο όρο 30.000 αστυνομικούς και χωροφύλακες ημερησίως, που μερικές φορές κορυφώνονται σε 45.000, ειδικά για την τελετή.

naftermporiki.gr