Skip to main content

Τσέφεριν: Η Μάντσεστερ Σ. παραβίασε τους κανόνες του οικονομικού Fair Play

Ο πρόεδρος της UEFA δήλωσε δικαιωμένος για την απόφαση τιμωρίας του αγγλικού συλλόγου από το αρμόδιο όργανο

Οι κατηγορίες για παραβίαση των κανόνων του Financial Fair Play ήταν σωστές, όπως και η απόφαση αποκλεισμού του συλλόγου από το Champions League.

Αυτή είναι η άποψη του προέδρου της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, για τη Μάντσεστερ Σίτι και ταυτόχρονα το πρώτο δημόσιο σχόλιό του σχετικά με τις κατηγορίες της Premier League εναντίον του αγγλικού συλλόγου, σύμφωνα με τις οποίες οι «Πολίτες» διέπραξαν 115 παραβιάσεις των αγγλικών οικονομικών και χρηματοοικονομικών κανονισμών.

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στην Telegraph Sport, ο Τσέφεριν αρνήθηκε να σχολιάσει εάν η Σίτι -που αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραγία- θα έπρεπε να χάσει τους τίτλους της εάν κριθεί ένοχη από μια ανεξάρτητη επιτροπή.

Από την άλλη, δεν έχει καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι μια καταδικαστική απόφαση θα επιβεβαιώσει εκείνη της UEFA, πριν από τέσσερα χρόνια: «Ξέρουμε ότι έχουμε δίκιο. Δεν θα είχαμε αποφασίσει αν δεν πιστεύαμε ότι είχαμε δίκιο».

Αυτή η απόφαση ανατράπηκε από το CAS της Λωζάνης, το Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο.

Ο Τσέφεριν τόνισε ότι σέβεται την απόφαση της ελβετικής αρχής, η οποία ακύρωσε τη διετή ευρωπαϊκή απαγόρευση που επιβλήθηκε στη Σίτι υποστηρίζοντας ότι ορισμένα στοιχεία εις βάρος της είχαν παραγραφεί και ότι άλλες κατηγορίες δεν αποδείχθηκαν, επιβάλλοντας μόνο πρόστιμο 10 εκατομμυρίων ευρώ για αποτυχία συνεργασίας στις έρευνες.

«Πρέπει απλώς να σεβαστούμε, σε μια σοβαρή δημοκρατία, την απόφαση του δικαστηρίου. Δεν θέλω να μιλήσω για την υπόθεση στην Αγγλία. Αλλά είμαι βέβαιος ότι η απόφαση του ανεξάρτητου οργάνου μας ήταν σωστή. Δεν μπήκα σε αυτήν την απόφαση», σχολίασε ο Τσέφεριν.

Η Σίτι είχε ήδη πληρώσει στην UEFA 20 εκατομμύρια ευρώ για να επιλύσει μια παραβίαση του Financial Fair Play το 2014, όταν προέκυψαν νέα στοιχεία για αδικήματα που οδήγησαν σε περαιτέρω έρευνα το 2019.

Η Premier League ξεκίνησε τη δική της έρευνα την ίδια χρονιά για τις κατηγορίες, χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό, και οι διαδικασίες βρίσκονται τώρα στον πέμπτο χρόνο τους.

Από την πλευρά της, η Μάντσεστερ Σίτι αρνήθηκε να σχολιάσει, αφού προηγουμένως επαίνεσε την απόφαση του CAS της Λωζάνης ως «επικύρωση της θέσης του συλλόγου» κι εξέφρασε έκπληξη για τις επακόλουθες κατηγορίες από την Premier League, εναντίον των οποίων ο αγγλικός σύλλογος ισχυρίστηκε ότι έχει «ένα πλήρες σύνολο αδιαμφισβήτητων αποδεικτικών στοιχείων».

naftemporiki.gr