Skip to main content

Τα οικονομικά της Μπαρτσελόνα στο στόχαστρο της UEFA

Οι Μπλαουγκράνα έχουν ανακοινώσει κέρδη ρεκόρ για την περίοδο 2022-23 αλλά τα ευρωπαϊκά όργανα ελέγχου χρησιμοποιούν διαφορετικές παραμέτρους

Η UEFA φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να αποκλείσει την Μπαρτσελόνα από το Champions League και όλες τις άλλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις ενόψει της σεζόν 2024-25, ανέφερε η γερμανική εφημερίδα West.

Οι αξιωματούχοι του ανώτατου ευρωπαϊκού ποδοσφαιρικού οργανισμού ερευνούν τις οικονομικές καταστάσεις του συλλόγου κατά την τελευταία τριετία με ιδιαίτερη προσοχή.

Στην UEFA υποψιάζονται ότι η οικονομική συμπεριφορά της Μπαρτσελόνα, υπό την προεδρία του Ζοάν Λαπόρτα οδήγησε σε μια σειρά από παραβιάσεις του Financial Fair Play.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Μπαρτσελόνα ενέκρινε τον προϋπολογισμό για τη σεζόν 2022-23 με κέρδος ρεκόρ 304 εκατ. ευρώ.

Όμως, για την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία δεν λαμβάνονται υπόψη οι οικονομικοί μοχλοί που χρησιμοποιεί ο καταλανικός σύλλογος, όπως η πώληση ενός ποσοστού μελλοντικών εσόδων από τηλεοπτικά δικαιώματα (το 25% πωλήθηκε στο αμερικανικό fund Sixth Street).

Το ανώτατο όργανο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου χρησιμοποιεί διαφορετικούς κανόνες για να διατηρεί υπό έλεγχο τους προϋπολογισμούς των ευρωπαϊκών συλλόγων.

Η συμμετοχή σε ηπειρωτικές διασυλλογικές διοργανώσεις αναφέρεται μόνο στα αποτελέσματα που προέρχονται από ποδοσφαιρικές δραστηριότητες και όχι σε αυτά που προέρχονται από δραστηριότητες μάρκετινγκ ή, όπως αναφέρθηκε, από την πώληση ενός ποσοστού μελλοντικών εσόδων από τηλεοπτικά δικαιώματα.

Δεν υπήρξε επίσημη απάντηση από την Μπαρτσελόνα, η οποία, ωστόσο, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα Marca, έκανε γνωστό ότι δεν γνωρίζει τίποτα για κάποια διαδικασία της UEFA εναντίον της και για ενδεχόμενο αποκλεισμό.

Παρόλα αυτά, ο καταλανικός σύλλογος κάνει γνωστό ότι είναι απόλυτα ήρεμος όσον αφορά τις ενέργειές του τα τελευταία χρόνια και δεν φοβάται καμία συνέπεια ως προς αυτό.

naftemporiki.gr