Skip to main content

Τομ Λόκιερ: Η πρώτη φορά έκανε τη δεύτερη τρομακτική

REUTERS/Toby Melville

Όσοι ψιθύριζαν προσευχές δεν ανησυχούσαν απλώς επειδή υπήρχε ένας παίκτης πεσμένος αλλά επειδή ήταν ο συγκεκριμένος παίκτης

Ήταν αδύνατο να μην φοβηθείς τα χειρότερα όταν ο Λόκιερ, ο αρχηγός της Λούτον Τάουν, έπεσε στο έδαφος στα μέσα του δεύτερου ημιχρόνου του αγώνα της ομάδας του εναντίον της Μπόρνμουθ.

Δεν υπήρξε εμφανής σύγκρουση τις στιγμές πριν από την κατάρρευσή του κι έτσι μια αίσθηση πανικού κατέλαβε αμέσως το Vitality Stadium. Η γλώσσα του σώματος των συμπαικτών του Λόκιερ αποκάλυπτε το βάθος της ανησυχίας τους.

Ο 29χρονος δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες από το παραϊατρικό προσωπικό και το προσωπικό του συλλόγου εντός γηπέδου, πριν μεταφερθεί με φορείο. Σχεδόν μισή ώρα μετά την πρώτη διακοπή, το παιχνίδι διακόπηκε οριστικά. Κανείς δεν νοιάστηκε, ούτε παραπονέθηκε για αυτό. Η σημασία ενός ποδοσφαιρικού αποτελέσματος είναι αντιστρόφως ανάλογη με εκείνη της ανθρώπινης ζωής.

Η Λούτον επιβεβαίωσε ότι ο Λόκιερ υπέστη καρδιακή ανακοπή στον αγωνιστικό χώρο και θα υποβληθεί σε περαιτέρω εξετάσεις στο νοσοκομείο τις επόμενες ώρες και ημέρες.

Όλα αυτά θα ήταν τρομερά στενάχωρα, ανεξάρτητα από την ταυτότητα του παίκτη. Ωστόσο, το γεγονός ότι ήταν ο Λόκιερ πρόσθεσε ένα ή δύο επιπλέον επίπεδα συναγερμού στα πάντα. Όσοι κοιτούσαν μέσα από τα δάχτυλά τους και ψιθύριζαν προσευχές δεν ανησυχούσαν απλώς επειδή υπήρχε ένας παίκτης ξαπλωμένος στο γρασίδι. Ανησυχούσαν επειδή ήταν ειδικά ΑΥΤΟΣ ο παίκτης.

Η πρώτη φορά

Στις 27 Μαΐου 2023 η Λούτον αντιμετώπισε την Κόβεντρι, στον τελικό των πλέι οφ του πρωταθλήματος στην Championship. Η Λούτον απείχε έναν αγώνα από το να φτάσει στην κορυφαία κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 31 χρόνια.

Στο Wembley την είχε οδηγήσει ο Λόκιερ, ένας παίκτης του οποίου η προσωπική πορεία απηχούσε αυτή του συλλόγου του. Η ιστορία έγνεψε καταφατικά εκείνο το απόγευμα του καλοκαιριού, αλλά ο Λόκιερ πήρε μόνο μια μικρή γεύση από αυτό.

Οκτώ λεπτά μετά τη σέντρα έπεσε στο έδαφος και χρειάστηκε ιατρική βοήθεια. Στη συνέχεια παρακολούθησε τους συμπαίκτες του να σφραγίζουν την άνοδο μέσω της δραματικής διαδικασίας των πέναλτι από ένα κρεβάτι, στην κλινική Κλίβελαντ του Λονδίνου.

Οι γιατροί αργότερα διέγνωσαν στον Λόκιερ κολπική μαρμαρυγή, έναν τύπο καρδιακής αρρυθμίας. Η πάθηση δεν είναι ασυνήθιστη στον αθλητισμό: έρευνα που δημοσιεύτηκε από το British Journal of Sports Medicine δείχνει ότι οι αθλητές μπορεί να έχουν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες από τους μη αθλητές να εμφανίσουν ακανόνιστους καρδιακούς ρυθμούς.

Ωστόσο, το θέαμα ενός ποδοσφαιριστή που καταρρέει κατά τη διάρκεια ενός αγώνα θα κρούει πάντα τον κώδωνα του κινδύνου, δεδομένου του τραγικού θανάτου του Καμερουνέζου διεθνούς Μαρκ-Βιβιέν Φοέ και του πρώην μέσου της Νιούκαστ Σεΐκ Τιοτέ, μετά από παρόμοια περιστατικά το 2003 και το 2017 αντίστοιχα.

Η εικόνα του Κρίστιαν Έρικσεν, αναίσθητος στο χλοοτάπητα κατά τη διάρκεια του αγώνα της Δανίας με τη Φινλανδία στο Euro 2020, ήταν επίσης φρέσκια στη μνήμη.

Ο Λόκιερ παραδέχτηκε αργότερα ότι δεν θυμόταν να χτυπάει στο έδαφος, αλλά δεν φαινόταν υπερβολικά ανήσυχος. «Ήταν μάλλον πολύ χειρότερο για όλους τους άλλους που παρακολουθούσαν από ό,τι για μένα», είχε δηλώσει τον Ιούνιο.

«Μόλις επέστρεψα, ήμουν καλά. Ποτέ δεν ένιωσα πραγματικά σε κίνδυνο και σίγουρα δεν ήταν τόσο κακό όσο φαινόταν. Έκανα την εγχείρηση για να το φτιάξω και δεν θα έπρεπε να ξανασυμβεί. Δεν υπάρχει πραγματικά κανένας λόγος να πούμε γιατί συνέβη αυτό. Μου δόθηκε το πράσινο φως. Θέλω απλώς να τραβήξω μια γραμμή κάτω από αυτό και να προχωρήσω».

Αναμονή για τις απαντήσεις

Είναι σαφώς πολύ νωρίς για να εξαχθούν συγκεκριμένα συμπεράσματα σχετικά με τα γεγονότα του Σαββάτου, πόσο μάλλον να γίνει οποιαδήποτε σύνδεση με αυτό που συνέβη τον Μάιο. Αυτή είναι δουλειά για τους γιατρούς και τους καρδιολόγους.

Φυσικά, τώρα θα υπάρξουν σκέψεις για την καριέρα του, κυρίως επειδή έχει παίξει εξαιρετικά από τότε που έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο με τη συμμετοχή στην Premier League. Είναι, πέρα από όλα τα άλλα, απλώς ένας έξοχος σέντερ μπακ, το είδος του παίκτη που θα εκτοξευόταν μέσα από έναν τοίχο από τούβλα για να αποτρέψει ένα γκολ και μετά θα προσφερόταν να επιδιορθώσει τη ζημιά.

Αυτά είναι, ωστόσο, δευτερεύουσες ανησυχίες. Η ευημερία του Λόκιερ προηγείται της δουλειάς του. Περαιτέρω ιατρικές ενημερώσεις θα έρθουν εγκαίρως και θα παρέχουν καθοδήγηση. Προς το παρόν, πρέπει να είμαστε ευγνώμονες που είναι σταθερός και σε καλά χέρια.

naftemporiki.gr