Skip to main content

Ρήτρα 1,5 δισ. κατά της Super League στη συμφωνία Ligue 1 – CVC

Το ιδιωτικό επενδυτικό ταμείο υπέγραψε συμφωνία με τη γαλλική Λίγκα το 2022 στην οποία εμφανίζεται ρήτρα κατά της συμμετοχής στη Super League

Οι σύλλογοι της Ligue 1 επιβεβαίωσαν εκ νέου τη συμφωνία που υπεγράφη το 2022 ανάμεσα στη γαλλική ποδοσφαιρική Λίγκα (LFP) με το ιδιωτικό μετοχικό ταμείο CVC Capital Partners, η οποία εγγυάται στις ομάδες 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ ως αντάλλαγμα για το 13,04% της εταιρείας που δημιουργήθηκε από την LFP, για τη διανομή των κερδών σε συλλόγους.

Όπως ανέφερε η γαλλική εφημερίδα Equipe, σε σύγκριση με την ψηφοφορία της 1ης Απριλίου 2022 τώρα ήταν πολύ περισσότεροι οι σύλλογοι που απείχαν, ακόμη κι αν η ευνοϊκή ψήφος εξακολουθεί να συγκεντρώνει σημαντική πλειοψηφία.

Ωστόσο, με τις ομάδες να είναι έτοιμες να εισπράξουν 1,13 δισ. ευρώ, η οποιαδήποτε κατανομή των κεφαλαίων αναβλήθηκε, δεδομένου ότι η γαλλική λίγκα αποφάσισε να παρακρατήσει 100 εκατ. ευρώ γι΄ αποθεματικό, ενώ άλλα 100 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για το κόστος και τη λειτουργία της εταιρείας και επιπλέον 170 εκατ. ευρώ για την άμεση αποπληρωμή του PGE (δάνειο με εγγύηση του Δημοσίου) που έχει συνάψει η LFP.

Ο λόγος έγκειται στη συνεχιζόμενη διαδικασία στο δικαστήριο του Παρισιού που άσκησε η Χάβρη, η μόνη εταιρεία που καταψήφιζε πάντα τη συμφωνία με την CVC. Σήμερα (28/11) το δικαστήριο επρόκειτο να εξετάσει το αίτημα του συλλόγου γι΄ αναστολή. Αυτή η διαδικασία οδήγησε στην αναβολή της πληρωμής και κατά συνέπεια τα σωματεία θα λάβουν την τελευταία δόση το 2024. Η συμφωνία προβλέπει ότι οι πόροι κατανέμονται άνισα και κατ΄ ακολουθία της εξής διαιρέσεως:

Παρί Σεν Ζερμέν: 200 εκατομμύρια ευρώ (17% του συνόλου), Μαρσέιγ (90 εκ.), Λυών (90 εκ.), Νις (80 εκ.), Ρεν (80 εκ.), Μονακό (80 εκ.), όλοι οι άλλοι σύλλογοι (33 εκ.).

Επιπλέον, στη συμφωνία η CVC θέλησε να συμπεριλάβει μια ρήτρα που δεν υπήρχε στη σύμβαση που υπογράφηκε, για παράδειγμα, με τη La Liga και η οποία προβλέπει την πλήρη αποζημίωση της επένδυσης από το ταμείο εάν ένας από τους συλλόγους της Ligue 1 συμφωνούσε στο να παίξει στο μέλλον σε ένα πρωτάθλημα που δεν περιλαμβάνεται επί του παρόντος μεταξύ εκείνων που τελούν υπό την αιγίδα της Γαλλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, της UEFA και της FIFA.

Οποιαδήποτε αναφορά στη Super League είναι καθαρά σκόπιμη: εάν ένας γαλλικός σύλλογος αποφάσιζε να συμμετάσχει σε ένα τουρνουά αυτού του τύπου, τότε η LFP θα έπρεπε να επιστρέψει πλήρως το 1,5 δισ. ευρώ που κατέβαλε η CVC.

naftemporiki.gr